GODIŠNJA IZLOŽBA KARIKATURA ČLANOVA HDK & IZLOŽBA BELGIJSKE KARIKATURE

GODIŠNJA IZLOŽBA KARIKATURA ČLANOVA HDK & IZLOŽBA BELGIJSKE KARIKATURE

19. rujna, 2015.

Roko Idžojtić

U galeriji MORH-a „Zvonimir“ u Zagrebu, Bauerova 33, u utorak, 15. rujna 2015. istodobno su otvorene dvije izložbe, GODIŠNJA IZLOŽBA KARIKATURA ČLANOVA HDK i IZLOŽBA BELGIJSKE KARIKATURE.

Na GODIŠNJOJ IZLOŽBI KARIKATURA ČLANOVA HDK, društvo je ponovno iskoristilo priliku predstaviti mnoštvo hrvatskih autora, među njima i one najpoznatije koji objavljuju karikature u dnevnom tisku ali i one manje poznate koji objavljuju karikature u lokalnim listovima. Nepuna dva tjedna nakon izložbe u Zagrebu, hrvatski će karikaturisti predstaviti svoje radove u galeriji European Cartoon Centar u gradu Kruishoutem u Belgiji. Nastavak je to serije predstavljanja hrvatske karikature u inozemstvu koju je do sad HDK predstavilo u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji i Sloveniji.

U galeriji „Zvonimir“ istodobno je postavljena i predstavljena i IZLOŽBA BELGIJSKE KARIKATURE koja se organizirana u suradnji sa Rudyem Gheysensom, predsjednikom Europskog centra karikature iz Kruishoutema, u sklopu kojeg se nalazi i centar za promidžbu karikature kao jednog od nezaobilaznih ovodobnih umjetničkih izričaja. Izložba predstavlja 10 vrsnih i najuglednijih belgijskih karikaturista koji su bivali pobjednici odnosno dobitnici nagrada i pohvalnica na raznim međunarodnim festivalima karikature: O-SEKOER, Luc Vernimmen, Luc Vermeersch, Stefaan Provijn, Jan Dufour, Tony Houbrechts, Ludo Goderis, Nikola Hendrickx, Constantin Sunnerberg, Norbert Van Yperzeele.

Obje izložbe prate pregledni zasebni katalozi koje posjetitelji ovih izložbi dobiju za uspomenu na ove izložbe, ali i sa svrhom kako bi karikatura bila trajno pokazljivo primjetna u njihovim domovima.

Hrvatsko društvo karikaturista je osnovano 1985. godine, okuplja gotovo sve hrvatske karikaturiste s namjerom pomoći svojim članovima u razmjeni informacija i iskustava, promicanja karikature u Hrvatskoj i, promicanja hrvatske karikature u svijetu.

HDK tijekom godine organizira izložbe u brojnim hrvatskim gradovima a među najznačajnije svako pripada i međunarodni festival koji se pod nazivom „Zagreb“ ove godine organizirao po 20. puta.

Zadnjih godina pojačanom izložbenom aktivnošću HDK nastoji svrhovito nadomjestiti kronični nedostatak karikature koji je uz časne iznimke evidentan u hrvatskim, pogotovo u tiskanim medijima. Ta činjenica poprilično je nerazumljiva s obzirom na trendove u svijetu koji karikaturu i dalje tretiraju kao poželjan i zanimljiv, kako kultursko-umjetnički, tako i dnevno-politički izričaj, poglavito na ugled i značajan potencijal hrvatskih karikaturista. Hrvatski autori su sudjelujući na brojnim svjetskim festivalima karikature osvojili niz značajnih nagrada i pohvala, pa su tako doveli hrvatsku karikaturu u sam vrh europske i svjetske karikature. Najveći uspjeh ove godine je prvo mjesto Mojmira Mihatova na prestižnom festivalu karikature u gradu Mugla u Turskoj, kao i Grand Prix na međunarodnoj izložbi u Solinu ali i brojni drugi autori dobili su pohvale i nagrade na drugim festivalima.

Kroz proteklo izložbeno djelovanje Društvo je izložbu članova HDK predstavilo u prostoru Kule Lotrščak, Galeriji Klovićevih dvora, Muzeja Sesvete, Izložbenom Salonu Izidor Kršnjavi, a u prostoru Galerije Zvonimir održali su izložbe 2009. (međunarodna izložba), i izložba članova HDK 2012., 2013.,2014. i evo 2015. godine.

Davorin Trgovčević, predsjednik HDK s posebnim poštovanjem u ime Društva pozdravlja sve posjetitelje ovih izložbi, i ujedno se zhvaljuje Galeriji MORH-a „Zvonimir“ na dosadašnjoj suradnji, nadajući se nastavku i iduće godine.

Obje izložbe za posjetitelje su otvorene od 15. do 25. rujna 2015., i mogu se razgledati djelatnim danom (u djelatno doba) galerije „Zvonimir“ od 10 do 18 sati.

Ivan Raos T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Ja
    #1 Ja 22 rujna, 2015, 21:37

    Zaista vrijedi pogledati ovu izložbu i nasmijati se, ali ne bez razloga!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code