ODLAZAK PREDSJEDNICE U UMAG IZNOSI 184.889,60 KUNA

ODLAZAK PREDSJEDNICE U UMAG IZNOSI 184.889,60 KUNA

30. srpnja, 2016.

 

Naime prosječna cijena sata leta raznih  tipova teških helikoptera (Mi-8_ 12.000 kg –MTOW) je poznata u cijeloj EU i nije primjereno javnost obmanjivati nekim proizvoljnim fikcijama. Možda bi trebalo spomenuti i naglasiti da je Predsjednica RH vrlo hrabra osoba  jer je letjela u neosiguranom helikopteru, kojem su uzgred rečeno u svibnju 2016. iznad Zagreba otpala vrata

Napisao: Dubravko Šmigmator

Predsjednica gospođa Grbara Kitarović na turnir u Umagu otišla je leteći vojnim helikopterom što je u javnosti izazvalo brojne komentare. Tim povodom MORH je izdao priopćenje u kojem stoji da je let koštao 7.900,00 kuna. Toliko po njihovoj nekoj tarifi iznosil let od od sat i 45 minuta. Rijetki stručnjaci za helikopterske letove ukazali su nam na manipulaciju javnosti od strane MORH-a.

900 litara na sat

Ako se pogleda samo o trošak goriva, jer je za let u jednom smjeru od 1,75 h za ovaj tip helikoptera , a koji troši ca. 900 lit/h , onda treba navesti da  je potrošio u tom letu „samo“ 1.575 litara goriva. ( odn. s povratkom 3.150 lit.). No, osim goriva postoji cijeli niz drugih troškova ( v. privitak ) koji se u izjavama MORH-a u raznim prilikama različito interpretiraju već prema potrebi, prilici i okolnostima.

Tako je ovom prilikom preskočeno da se predmetni helikopter morao vratiti  u Split otkuda je i poletio, a to se ne spominje. Naime helikopter je stacioniran temeljem sporazuma MZ/MORH u Splitu kako bi u splitsko-dalmatinskoj županiji gradjanima i gostima RH pružao nužnu Helikoptersku hitnu medicinsku pomoć.

Nije poznato tko je zbrinjavao životno ugrožene gradjane i goste u splitsko-dalmatinskoj županiji dok je letio Predsjednicu RH, a tko ih uostalom hitno medicinski zbrinjava kada danima helikopteri tzv.“Helikopterske hitne medicinske pomoći“ (HHMP-Hrvatska)  gase šumske požare i nose vodu.

Kada se spominju navedeni trenažni letovi treba naglasiti da prema troškovniku MORH-a (v. privitak) „OBUKA POSADA“ navedena s 52.825,60 kn/h.

To znači da je za tzv. trenažni let Split-Umag-Split (3,5 h leta) porezne obveznike koštao 184.889,60 kn, a da li je trenažni let Split-Umag-Split po lijepom sunčanom vremenu neka posebna i neophodna trenaža za nedvojbeno vrlo iskusne vojne pilote HRZ , to je već drugo pitanje? Očito ovdje nije u pitanju baš neka spomena vrijedna trenaža s vojnom svrhom.

Važno je posebno istaknuti i naglasiti, da je MORH još 2012. godine Povjerenstvu Vlade RH, osnovanom na 44. sjednici VRH 02.08.2012. toč. 13. (v. privitak), uručio kao vrlo bitan radni materijal i troškovnik za svoje helikoptere, koje su pak osobno uručili tadašnji pomoćnik ministra obrane gen. Viktor Koprivnjak i  brigadni general Dražen Ščuri, zapovjednik HRZ i PZO, kao članovi imenovanog vladinog povjerenstva (v. privitak 44-13).

MORH bi morao javnosti konačno objasniti kako je došlo odjednom do tako velikog pojeftinjenja sata leta helikoptera MORH-a od 2012. do današnjih dana, te temeljem koje kalkulacije je taj trošak odjednom  tako naglo pao, jer po svim strukovnim parametrima ne postoji nikakvo razumljivo opravdanje, a troškovnici MORH-a u privitku se mogu smatrati nedvojbeno vjerodostojnima, jer su ih izradili stručnjaci MORH-a sa svrhom ostvarenja važnog projekta od nacionalnog značaja za RH.

Neosigurani helikopter

Naime prosječna cijena sata leta raznih  tipova teških helikoptera (Mi-8_ 12.000 kg –MTOW) je poznata u cijeloj EU i nije primjereno javnost obmanjivati nekim proizvoljnim fikcijama.

Možda bi trebalo spomenuti i naglasiti da je Predsjednica RH vrlo hrabra osoba  jer je letjela u neosiguranom helikopteru, kojem su uzgred rečeno u svibnju 2016. iznad Zagreba otpala vrata.

Eto kako predsjedničko osiguranje brine o hrvatskoj predsjednici.

Postavlja se pitanje da li se MORH-HRZ šalio s Vladom RH 2012. ili se šali s Vladom RH danas ili pak samo misli da javnost Hrvatske boluje od kolektivne akutne amnezije, jer razlog zašto obmanjuje javnost Hrvatske nije baš posve razumljiv – pa bi bilo krajnje vrijeme da javnost dobije konačno neki kompetentni, argumentirani i vjerodostojni strukovni odogovor. T

Cijenik MORH-a

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. blokirani
  #1 blokirani 3 kolovoza, 2016, 17:38

  da je svakom od blokiranih građana dala po 1 kunu 184.889 građana si je taj dan moglo kupiti štrucu kruha u supermarketima iza 20 sati

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Oscar
  #2 Oscar 2 kolovoza, 2016, 17:22

  Tko je dozvolio da se predsjednica vozi u helikopteru kojem otpadaju vrata?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. pinto
  #3 pinto 1 kolovoza, 2016, 21:18

  koliko koštao zokin seks na grobniku i koliko puta, jusipovićevi sponzorski letovi, to se brzo zaboravlja

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. H2O
  #4 H2O 31 srpnja, 2016, 17:10

  kolko će tek koštat prevoz zrakomlatom s brijuna u knin i na dernek na sinjsku alku i onda opet natrag?

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Nosim gaće XXL
  #5 Nosim gaće XXL 30 srpnja, 2016, 23:05

  Jel se i Tina Krce vozila helićem na Brijune?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code