LEGEND FEST U STAROM GRADU LUKAVCU

LEGEND FEST U STAROM GRADU LUKAVCU

27. svibnja, 2015.

Pozivnica LegendFest Lukavec.

Konzultirati se coprnicom u Vještičjem brlogu, upoznati Lukavečku gataru, položiti ispit za coprnicu, u Metlaonici napraviti vlastitu vještičju metlu, ali i priključiti se poznatom umjetniku Nikoli Falleru u izradi slamnate Skulpture velike Coprnice, sve to možete na ovogodišnjem drugom po redu festivalu narodnih priča, legendi i mitova – LegendFest Lukavec koji se ovog vikenda održava u starom gradu Lukavcu pokraj Velike Gorice u organizaciji Udruge Val kulture i Muzeja Turopolja te uz podršku Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije, Grad Veliku Goricu i Turističku zajednicu velike Gorice.

Organizatori su i ove godine na ovom obiteljskom festivalu za posjetitelje pripremili raznolika besplatna događanja, s više od 50 različitih izložbi, kazališnih predstava i glazbenih izvedbi, radionica, čitanja priča i predavanja u kojima sudjeluje više od stotinu umjetnika profesionalaca i amatera.

Na nekoliko lokacija moći će se tako pogledati izložbe poput Mjesečevih sjena Zdenka Bašića, Vještica iz Mjesečevih sjena Ive Lulić, izložbe lutaka Tihane Ostreš ili pak izložbe najmlađih sudionika, učenika velikogoričke osmoljetke Eugen Kvaternik pod nazivom Čarobne cipelice nastale u povodu Svjetskog dana muzeja.

Iz glazbenog programa izdvajamo koncert pod nazivom Mjesto za mene Anite Valo, Meri Jaman, Jelene Radan i Ivana Kristijana Majića, Janine Coprije Vokalno – instrumentalnog sastava Jane te Glazbu 15. i 16. stoljeća Ansambla Triola. Tu su i kazališne predstave Bilogorska čarolija: Prinčeva staza, Preko grama, preko trna, predavanja i pričanje priča o coprnicama, mitskim čarobnicama i legendama Ive Sille, Tihane Ostreš, Andreje Krenek i drugih, razne kreativne radionice poput izrade coprnica i moguta, likovne radionice Hypoart, radionice izrade maski i niz drugih sadržaja. Festival ove godine završava vatrenim spektaklom Laku noć coprnice Udruge Slama i Ri Teatra.

LegedFest je ovog mjeseca dobio i renomirano priznanje, postao je dio festivalske platforme Europa za festivale, Festivali za Europu (Europe for Festivals, Festivals for Europe – EFFE) i dobio je EFFE kvalitetnu marku 2015. – 2016., čime je prepoznat kao jedan od najboljih europskih festivala posvećen umjetnosti i zajednici. Ovaj međunarodni projekt pokrenula je jedna od najstarijih europskih kulturnih mreža Europska udruga festivala. Spomenimo da je festival 2013. dobio i nagradu Simply the Best Udruge turističkih agencija Hrvatske.

Nakon Lukavca, festival seli iz Zagrebačke županije u mjesto odakle je i krenuo, istarski Pićan, u kojem će se krajem srpnja i početkom kolovoza održati jubilarni deseti LegendFest Pićan – festival narodnih priča, legendi i mitova Istre.

Više o događaju na www.legendfest.hr  T

* * *

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code