HRVATSKI KNJIŽEVNICI U BUGARSKOJ

HRVATSKI KNJIŽEVNICI U BUGARSKOJ

2. studenoga, 2014.

3. S Ljerkom Alajbeg veleposlanicom RH u Bugarskoj Custom

Književnici Tomislav Marijan Bilosnić, Željka Lovrenčić i Božidar Petrač, predsjednik DHK, te Raško Ivanov, predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u RH, boravili su  od 27. do 30. listopada 2014. godine u Sofiji (Bugarska)  kao gosti Doma kulture “Dr. Petar Beron.”

Posjetom hrvatskih književnika obilježena je peta godišnjica „Književne gostoprimnice“, odnosno programa književne suradnje Doma kulture „Dr. Petar Beron“ iz Sofije i Društva hrvatskih književnika, koji se održava uz potpore Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba. Predsjednik DHK Božidar Petrač ocijenio je kako je riječ o „pet godina iznimne suradnje bugarskih i hrvatskih književnika, pet godina uzajamnoga napora zbližavanja i prožimanja dviju književnosti i dviju kultura.“ Tim povodom u Sofiji je tiskan i predstavljen zbornik Most od riječi u kojemu su na bugarskom i hrvatskom jeziku svojim književnim tekstovima zastupljeni svi književnici koji su na tim susretima do sada sudjelovali.

Tomislav Marijan Bilosnić i Željka Lovrenčić, pred svojim bugarskim kolegama i mnogobrojnom publikom, zasebno su nastupili i na posebnoj književnoj priredbi upriličenoj u velikoj  dvorani Nacionalne kulturne kuće u Sofiji.  Bilosnić se predstavio svojom poezijom iz zbirke Tigar i Afrika, dok je Lovrenčićka predstavljena svojim esejima. U ime Društva hrvatskih književnika okupljene je pozdravio predsjednik Božidar Petrač. U ime domaćina  program je vodila Nadežda Zaharieva, poznata pjesnikinja, donedavno i zamjenica ministra kulture Republike Bugarske, a sada predsjednica Doma kulture “Dr. Petar Beron”, te tajnica istoga doma Svetla Slaveeva.

Tijekom posjeta Bugarskoj, hrvatske je književnike primila i Ljerka Alajbeg, veleposlanica Republike Hrvatske u Bugarskoj, a hrvatski su književnici posjetili i više bugarskih nacionalnih institucija u Sofiji. Tomislav Marijan Bilosnić i Raško Ivanov nazočili su i predstavljanju antologije Suvremena hrvatska poezija koju je njezina autorica Elka Nyagolova, predsjednica Slavenske književne i umjetničke akademije iz Varne upriličila u Klubu glumaca Nacionalnog kazališta “Ivan Vazov” u Sofiji.  T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code