LEGALIZIRANA SISAČKA KORUPCIJA

LEGALIZIRANA SISAČKA KORUPCIJA

7. siječnja, 2017.

 

 

Prema sudskoj tužbi trenutne HDZ-ove većinske garniture, 12 tzv. savjetnika nezaboravne županice MLM inkasiralo je 3,7 milijuna kuna. Mnogi među njima zaradili su samo nazočnošću na skupštinskim i inim sjednicama i do milijun kuna. Sisački je sud tužbu glatko odbio, jer u odluci o osnivanju savjetničkoga tima nigdje nije pisalo da se novčana naknada isplaćuje samo za davanje savjeta

Napisao: Josip Frković

Mnogo toga zbivalo se tijekom došašća i zadnjega mjeseca prošle i trećine siječnja najnovije, 2017. godine. Uglavnom, dominirale su vjerske i komercijalne manifestacije slavljenja katoličkoga Božića. Čak i pod kapom gradske uprave i gradske Turističke zajednice uspješne šefice ureda u Malom kaptolu Milijane Borojević, Zvonimira, Sanje i Silvije. S vrlo malo političkih i stručnih novinarskih odjeka (žurnalistički aktiv upravo završava jedinstven nakladni projekt koričenja 210 stranica županijske press-monografije – nap. a.) u gradu na tri rijeke prošao je “biser” stare i odavno zaboravljene TV-dive hrvatske dalekovidnice Nede R(I)TZ. Dotična je, vjerovali ili ne, na sjednici Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije gotovo zaprepašteno upitala što li će na pultu voditeljica informativnoga i drugih programa adventski vjenčić. Njeno (pri)glupo pitanje, dakako, prokomentirali su gotovo svi tiskovni i elektronički mediji. Marcel Holjevac je u Tjednom pregledu hrvatske političke gluposti podsjetio da se gotovo 90 posto stanovnika Hrvatske kategorički izjasnilo da su vjernici Katoličke crkve, a potom i to da je “sporni” vjenčić daleke 1839. dizajnirao protestantski pastor Heinrich Wichern. Preuzeli su ga, tko bi drugi, doli katolici. Domišljati je Holjevac – spominjući ateiste i komunističke boljševike – priupitao ne bi li Milan Bandić nakon izostanka vjenčića na Manduševcu trebao skinuti lampice i druge ukrase s javnih prostora svih građana Hrvatske i zamijeniti ih Hrvatima nezaboravnim petokrakim zvijezdama.

Zar opet ugroženost srpskoga svetosavlja?

Dakako, prije skidanja natpisne ploče s imenom JBT-a na Kazališnom trgu ili pak prije paljenja s dizalice židovskoga svjetla Hanuke. Izostali su ipak među odjecima komentari Siščana, koji se negdašnje eksluzivne dame s elitnoga Trga hrvatskih branitelja kraj stare gimnazijske zgrade sjećaju kao Nede Birt. Mogli bismo, dakle, o predbožićnoj gluposti nekadašnjega novinarskoga autoriteta još mnogo toga zapisati, ali su se remetilački manjinci srpskopravoslavne provenijencije nametnuli s problemom spomen-ploče poginulim “hosovcima” u Jasenovcu. U neovisnoj državi Hrvatskoj i na njenu teritoriju. Baš kao da su HDZ-ova načelnica Marija Mačković, Zoran Prpić i tamošnja družba iz jedinice lokalne samouprave beton i mramor postavili u čivijaškom Šapcu. Istom onom srbijanskom gradu na Savi iz kojega su četnički rezervisti 1991. do 1995., za preduga okupacijskoga divljanja na svetom hrvatskom tlu, taborovali u Gori i ondje eksplozivom srušili templarski povijesni sakralni spomenik župne crkve iz 14. stoljeća. S tugom se, međutim, generacijama treba prisjećati brutalnosti kojom su sljedbenici Ilije Garašanina, ćopavoga Vuka Stefanovića Karadžića i ravnogorskoga “antifašističkoga” đenerala Draže Mihailovića, sa šajkačama i kokardama na smrdljivo masnim glavama, istrebljivali Hrvate. I sve to zbog “zapadnih srpskih zemalja”, jedine im Jugoslovije i svekolike ugroženosti srpstva. O tome su, nakon kleptomana Sanadera i milovidne Kosor, u parohijskom, nekad hrvatskom novinarskom domu zagrebačke Perkovčeve 2, zborili sićušni velikosrbin Milorad Pupavac, ali i izaslanik predolujnoga glinskoga vojvode i navodnoga radikalnog naprednjaka Aleksandra Vučića, Vladimir Božović.

Obnovljeni “Zeleni Brijeg” i plemeniti Turopoljci

Usred blagdanskoga slavlja, sve do Silvestrova, na sisačkim se sastajalištima naveliko razglabao u Hrvatskoj poznat korupcijski model političkih konzultanata u Sisačko-moslavačkoj županiji i skupštini. I sve to u koalicijskom kolopletu velikana SDP-a i navodnih socijaldemokrata. Prema sudskoj tužbi trenutne HDZ-ove većinske garniture, 12 tzv. savjetnika nezaboravne županice MLM inkasiralo je 3,7 milijuna kuna. Mnogi među njima zaradili su samo nazočnošću na skupštinskim i inim sjednicama i do milijun kuna. Sisački je sud tužbu glatko odbio, jer u odluci o osnivanju savjetničkoga tima nigdje nije pisalo da se novčana naknada isplaćuje samo za davanje savjeta. Naime, genijalci su ubirući hrpe novca dignutih ruku održavali na vlasti i kompartijske komedijaše Zorana Muljanovića na županijskoj sisačko-moslavačkoj razini. Čak je u tome mutežu svoj slastan dio kolača – mimo kriterija sukoba interesa – zaradila i plavooka rođakinja čelne drugarice s navikama “prepolovljena ananasa, svježega cvjetnoga aranžmana” i tetke svih muljajućih (stečajnih i drugih) sumnjivih “transova”. Dakle, vidjela žaba kako se konji potkivaju, pa je i gradska vlast Siska formirala svoj savjet, tzv. kabinet. Njegovi su članovi tijekom dvije godine primili novčanu naknadu od po 180.000 kuna. Tuženi su od grada Siska, ali im je sud dao za pravo, pa će grad sa 120.000 kuna podmiriti troškove sudovanja. Nisu dužni vraćati lako zarađen, gotovo ukraden novac. Sasvim za kraj, blagdan Bogojavljenja u bazilici sv. Kvirina sisačkoga iskorišten je za debi obnovljenoga zbora “Zelenoga Brijega”. Nakon svete mise poldanice, koju je predvodio župnik i rektor bazilike mons. Zdravko Novak, ispred oltara pučke vjerske pjesme za lokalne vjernike zapjevali su pod vodstvom zanesenjaka s turopoljskoga Plesa i iz Zračne luke Zagreb, Siniše Beloševića, glazbeni zanesenjaci mješovitoga sastava.

Bojnica Vesna ne posustaje

Obnoviteljice zbora, kojem su opstanak tijekom minulih četvrt stoljeća osiguravali čelnici Krešo Amić, pok. Drago Horvat, Marijan Batovanja, Davorko Vidović i autor ovih redaka, su dugogodišnja članica, ratna veteranka, bojnica HV-a i sadašnja predsjednica Vesna Iveković, tajnica Branka Rajković i Ankica Grublješić. Tu su još i Ljiljana Nimac, pjevačica zlatnoga glasa Marija Klarić, ljiljana Nimac, Ksenija Barlović, Neda Katušić, Jasna Gidija, Vlado Savić, “šuster Meksikanac” Željko Vrđuka, Dragica Kiseljak i nezaobilazni Abdulah Osmanagić. Sve ih, uza skladne i zanosne zvuke gitare, u Kršinićevoj uvježbava zlatni Turopolec pl. Siniša Belošević. Među prijateljima negdašnjega “kokošinjca” iz Velike Gorice, u kojem je nekad dominirala umjetnička voditeljica Helena Filipović, susreli smo i predsjednika HPD-a “Kučana” iz Kuča kod Vukovine, dipl. Ing. Mladena Čunčića. Negdašnji općinski komunalno-prostorni ministar Velike Gorice i vlade pok. Josipa Karasa, rado se i ovom prigodom prisjećao dana i mjeseci kad je njegov današnji grad postajao spavaonicom hrvatske metropole Zagreba. Bivši novinar velikogoričkoga radija i lista, pak, nezaboravnih veselica u Kučama, Gradićima, Šiljakovini i vukomeričkoj Opatiji. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code