LAZANSKI O NOVOM SUKOBU ZAGREBA I LJUBLJANE

LAZANSKI O NOVOM SUKOBU ZAGREBA I LJUBLJANE

29. srpnja, 2015.

hqdefault
Nastali skandal je američko upozorenje Ljubljani

IZVOR: www.politika.rs

Da je drug Tito znao da će se jednog dana Zagreb i Ljubljana posvađati oko Piranskog zaliva mogao je da naredi zaustavljanje napredovanja jugoslovenske armije prema Trstu, pa bi Istra i danas bila u sastavu Italije. Ovako su Jugosloveni oslobodili Istru da bi se danas oko voda Piranskog zaliva svađali Hrvati i Slovenci. Tražili ste, gledajte.
U procesu ulaženja u EU, Slovenija je jedno vreme blokirala Hrvatsku zato što je Zagreb odbijao dogovor sa Ljubljanom oko razgraničenja u Piranskom zalivu. Bez tog dogovora Slovenija nema izlaz na otvoreno more, a Hrvatska godinama taj izlaz nije htela formalno da ozvaniči. Onda su Slovenci rekli da Hrvatskoj nema ulaska u EU ako oko tih spornih 300 kvadratnih metara ne bude dogovora. Suočena s blokadom ulaska, a Slovenija je u tom času već bila članica EU, Hrvatska je pristala na međunarodnu arbitražu. Postupak je krenuo i krajem ove godine sud je trebalo da donese odluku.
Ali, pukao je skandal. Hrvatski mediji objavili su da se slovenački sudija u sastavu međunarodnog arbitražnog suda telefonski konsultovao sa zvaničnom Ljubljanom i da ih je izvestio kako ide proces i kakva će biti odluka suda. Hrvatski mediji javili su i da je slovenački sudija išao na privatne sastanke sa predsednikom arbitražnog suda. Kao dokaz hrvatski elektronski mediji objavili su tonski snimak telefonske komunikacije Slovenaca. Krunski dokaz navodno je rad hrvatskih obaveštajnih službi.
I sada su svi kao šokirani: Zagreb, jer su Slovenci prekršili pravilo nepristrasnosti suda, a Ljubljana, jer su hrvatske službe špijunirale Slovence. Moralno gledano nema tu anđela. Slovenački mediji tvrde da hrvatski član arbitraže stanuje u zgradi hrvatske ambasade. Šta mislite da li ponekad popije kaficu, ili kavicu sa hrvatskim diplomatama. I razgovaraju verovatno o problemu klimatskih promena. Ali, za razliku od Slovenaca, nije uhvaćen.
A kada je o špijunaži reč, hrvatske službe slušaju i Sloveniju i Srbiju. Srbiju slušaju preko elektronskih uređaja stacioniranih kod Đakova, uređaje su im svojevremeno isporučili Nemci, dok kada je reč o Sloveniji ovaj slučaj ima delom i „rukopis” američke NSA. Redosled objavljivanja detalja u medijima na to ukazuje, tu je i jučerašnja poseta ruskog premijera Medvedeva Sloveniji, a za nju se znalo još pre deset dana, sve je to svojevrsno američko upozorenje Ljubljani. Naravno, ključno je ipak to da je Zagreb špijunažom saznao da odluka arbitraže oko Piranskog zaliva neće biti dobra za Hrvatsku. To i jeste posao obaveštajne službe i nije sporno. No, kada već to znamo, ’ajmo da napravimo frku i pretnjom izlaska iz arbitraže pokušamo da utičemo na promenu odluke suda. Pametno, ali u konkretnom slučaju ne i dovoljno.
Pouka? Učiti, jer i nas čeka arbitraža na Dunavu.
Miroslav Lazanski
objavljeno: 28.07.2015.

Druga strana Srebrenice

U slučaju Srebrenice postoje i indicije, ali i čisti dokazi, da se znalo šta se sprema ovoj enklavi
Emocije mogu biti podsticaj za pravdu, ali su retko njen garant. Rezolucija Evropskog parlamenta kojom se osuđuje „genocid u Srebrenici“ i pri tome se sastavljači rezolucije pozivaju na presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu zanimljiva je i u kontekstu izjave predstavnika NATO-a Džejmija Šeja od 19. maja 1999. godine, zabeležene u londonskom „Tajmsu“ 18. juna 1999. Naime, nama dobro znani gospodin Šej je tada sasvim iskreno izjavio: „Kao što znate, bez zemalja NATO-a ne bi bilo Međunarodnog suda pravde u Hagu, niti bi bilo Tribunala za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, jer su zemlje NATO-a na čelu država koje su osnovale ova dva tribunala, koje finansiraju ove tribunale i koje su svakodnevno u toku sa njihovim aktivnostima.“ Moglo bi se reći, ovo nije pravda pobednika, ovo uopšte nije pravda, jer oba tribunala finansiraju države koje su vodile rat protiv Srba.
Ne muči mene ovde minimum moralne suštine Zapada kada se raspravlja o tragediji Srebrenice, već činjenica da su zapadne obaveštajne službe namerno zataškavale informacije o tome šta se sprema u Srebrenici leta 1995. Naravno, to ne abolira zločince koji su pobili zarobljene stanovnike Srebrenice, iako treba postaviti i pitanje kako je iz te „zaštićene i demilitarizovane zone pod zaštitom UN“ dejstvovala muslimanska armija?
Dakle, jesu li zapadne tajne službe znale šta se sprema stanovnicima Srebrenice? Zapadne obaveštajne službe niko ne može da optuži da su znale šta vojska Republike Srpske smera, ako ta ista vojska ni sama nije znala šta hoće. Ovu tezu dugo je branio Holandski institut za dokumentaciju rata, NIOD, baveći se padom Srebrenice i ulogom holandskih „plavih šlemova”. Ovoj tezi protivrečio je izveštaj dopisnika berlinskog lista TAZ Andreasa Cumaha, pisan u jesen 1995. Cumah je pisao o protokolima, nastalim kao rezultat prisluškivanja razgovora između Ratka Mladića i rukovodstva na Palama i u Beogradu. Razgovore su snimale zapadne tajne službe, pre svega američka NSA. Prema tim snimcima, naredbu o napadu na Srebrenicu izdao je Radovan Karadžić 2. jula 1995. Holandski institut za dokumentaciju rata sve vreme je tvrdio da je Cumah protokole dobio od tadašnjeg ministra spoljnih poslova BiH Muhameda Šaćirbeja, a ne, kako je Cumah tvrdio, od američke tajne službe. Tek posle je holandski saradnik NIOD-a i autor studije o Srebrenici Vijebs priznao da ne postoje dokazi za ove navode.
To je tek otvorilo diskusiju o ulozi zapadnih tajnih službi oko događaja u Srebrenici. Zapravo, postoje najmanje tri varijante tragičnog scenarija. Prva je da je postojao veliki deficit u elektronskom osmatranju terena, što je teško poverovati jer je leto 1995. bilo vreme završnih ratnih operacija u BiH i sve su se zaraćene strane trudile za zauzmu što bolje pozicije uoči Dejtona. Američki špijunski sateliti naprosto su 24 sata visili iznad Bosne snimajući svaki pokret, svaki kamen. I to sve u realnom vremenu. Druga je teza da su postojale dramatične greške u menadžmentu za informisanje tajnih službi. Naivno. Treća varijanta kaže da su neke tajne službe sa Zapada jednostavno prećutale informacije o predstojećem napadu na Srebrenicu kako bi na pregovorima u Dejtonu, koji su potom usledili, izvukli političku korist. Ovu treću varijantu Holanđani, a pre svih NIOD, dugo su potpuno isključivali smatrajući to cinizmom, ali sada su uoči glasanja o rezoluciji u Savetu bezbednosti UN odjednom „progledali“. Cinizam, ili ne, ali cela istorija američkih tajnih službi protkana je čistim cinizmom.
U slučaju Srebrenice postoje i indicije, ali i čisti dokazi, da se znalo šta se sprema ovoj enklavi. Uostalom, zašto je Naser Orić evakuisan helikopterom sedam dana pre ulaska snaga Republike Srpske u grad? Zapad, pre svih Amerikanci i Francuzi, ostavio je holandski bataljon i UN na cedilu. Nemački ekspert za obaveštajne službe i službenik Instituta za istraživanje mirovne politike „Vajlhajm“ Erih Šmit Enbom tvrdi da je nemačka tajna služba „Bundesnahrihtendinst“ znala šta će se desiti, jer je elektronski tada pratila sve što se događa na tom području. Naravno, nemačka tajna služba odmah je demantovala navode Enboma, ali to nije prvi slučaj da neka tajna služba demantuje ono što se zaista i dogodilo. Da li je neko očekivao da oni to potvrde? Na kraju svojih istraživanja Enbom je zaključio da su ključne informacije o Srebrenici godinama namerno zataškavane. Nekome je na Zapadu bilo potrebno da se Srebrenica dogodi i iskorišćen je osvetnički bes Srba iz Podrinja, što, naravno, zlikovce koji su pobili zarobljenike u Srebrenici ne opravdava.
Svi režiseri krvavog bosanskog pozorišta danas su manje-više poznati. Neki su pod zemljom, neki u zatvoru, neki nedodirljivi. Bil Klinton i Madlen Olbrajt dolaze u Potočare. Rim je pao, Osmanlije su nestale, sunce više ne sija večno nad Britanskom imperijom. Da li je i američko sunce na zalasku?
Miroslav Lazanski
objavljeno: 12.07.2015. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Milivoj
  #1 Milivoj 24 lipnja, 2018, 12:44

  Mulja li i fulja još jedan svetski ekspert za međunarodnu politiku i odnose, za jna podvijena repa i ukupnu srbadiju nastalu iz svetosavlja i vlaščadi. Lazanski se piše malim početnim slovom, jer glumata kao i njegov trenutni vrhovni komandant četnik Vučić. Čopor srbadije bi opet hajdučki otimao ono što mu ne pripada. Da je dubler maršala Tita znao što će se zbivati oko Piranskoga zaljeva, poslao bi gardijsku diviziju s Vukovara. Sranja šugoslavenska…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. klarens
  #2 klarens 5 kolovoza, 2015, 18:29

  Tralalalala
  ————————
  Svi sve znaju
  ————————
  SAVJEST ??????
  ______________
  Kaj je to nekaj
  ______________
  Za jest ??????
  ++++++++++++++
  A sad tu pushtate
  _______________
  Mudrolije ovog
  _______________
  Pantelije
  _______________
  Zevzek chita
  _______________
  I onda sere
  _______________
  I ja serem
  _______________
  No nisam za to
  _______________
  Plachen !

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code