KRAVAT PUKOVNIJA ZA DAN KRAVATE

KRAVAT PUKOVNIJA ZA DAN KRAVATE

11. listopada, 2016.

 

Počasna satnija Kravat pukovnije ususret ovogodišnjoj proslavi Svjetskog dana kravate, u nedjelju 16. listopada, po prvi put organizira Veliku smjenu staže u Zagrebu – Prijestolnici kravate. U Velikoj smjeni straže će, uz konjanike i vojnike Počasne satnije Kravat pukovnije, sudjelovati pripadnici Počasno-zaštitne bojne Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Zdrug povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske ujedinjeni u veličanstvenu Veliku smjenu straže.

Za premijerno izdanje Velike smjene straže koja će započeti točno u podne na Trgu sv. Marka, zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije Željko Matejčić osmislio je posebnu koreografiju koja je na tragu tradicionalne Smjene straže u kojoj se s Počasnom satnijom Kravat pukovnije združuju Zrinska garda Čakovec, Turopoljski banderij, Kliški uskoci i vojnici već spomenute Počasno-zaštitne bojne sa po dvanaest vojnika pod stijegom. U svečanoj ceremoniji Velike smjene straže sudjelovat će i dvanaest konjanika Počasne satnije Kravat pukovnije, a zapovjednik Matejčić ne propušta naglasiti da predstojeći događaj još nije viđen u Zagrebu.

Želja nam je da se našoj svečanoj i spektakularnoj izvedbi Velike smjene straže pridruži što veći broj građana i da zajednički najavimo ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana kravate koji se diljem svijeta, a na inicijativu ustanove Academia Cravatica, već tradicionalno slavi svakog 18. listopada“, naglašava Matejčić.

Podsjetimo, Academia Cravatica pokrenula je 2008. godine inicijativu da se 18. listopada svake godine u Hrvatskoj i svijetu svečano obilježava Dan kravate. Budući da potječe od Hrvata, Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši jednoglasno 2008. godine 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine svečano obilježava u Hrvatskoj, Europi ali i u svijetu. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code