KRSNIK: ZA HRVATSKI RADIO PROSINAČKE ŽRTVE NE POSTOJE

KRSNIK: ZA HRVATSKI RADIO PROSINAČKE ŽRTVE NE POSTOJE

8. prosinca, 2023.

 

Piše: Vjekoslav Krsnik

U redovnoj emisiji Hrvatskoga radija “Dogodilo se na današnji dan” 5. prosinca kao što je to bilo i prošle godine jednostavno je ignorirana, bolje rečeno cenzurirana, gola činjenica da je to nadnevak izuzetno važan za hrvatsku povijest. Tog dana nakon sramotnog ujedinjenja Hrvatske s Kraljevinom Srbijom u Kraljevinu SHS  čime je stvorena  monarhistička Jugoslavija dogodio se krvavi pokolj na Trgu bana Jelačića. Vojnici 25. i 53. Domobranske pukovnije domarširali su iz Ilice do Jelačičevog trga i zajedno s okupljenim građanstvom poklicima zahtijevali Hrvatsku republiku što je u to doba zagovarala Hrvatska stranka prava. Tadašnji šef policije Grga Budislav Angjelinović sa svojim vojnicima među kojima su bili i naoružani članovi “Srpskoga sokola” naredio je pucnjavu sa okolnih zgrada, između ostalih i sa današnje zgrade Jurišićeva 1. U tom pokolju ubijeno je 13 prosvjednika među kojim 9 vojnika a ranjeno 17 ljudi, od toga 10 vojnika. Ubijeni su: Slavko Šćukanec, Sentmartoni, Miroslav Svoboda, Viktor Kolombar, Miloš Mrše, Mato Gašparović, Mijo Staničer, Stjepan Jureša, Josip Lupinski, Ferdo Veršec, Nikola Ivša, Dragutin Kostelac, Andro Martinko i Antun Tašner-Juričić.[3]:Na toj zgradi stoji ploča koju je postavila udruga “Hrvatski domobran” sa natpisom “Vojnici slavne 25. i 53. domobranske pukovnije određujući se javno za samostalnu Republiku Hrvatsku ubijeni su strojnicama s ove zgrade. Vječna im slava i hvala”. Uočljivo je da na ploči ne piše tko i u ime koga je izvršen taj pokolj.

Ustavom zabranjena cenzura        

Ta svojevrsna šutnja iskazana ne samo ovog prosinca nego i u prosincu 2022. godine dokaz je da na Hrvatskom radiju postoji Ustavom zabranjena cenzura koja u ovom slučaju nije primijenjena na Hrvatskoj televiziji. U emisiji TV kalendar 5. prosinca na prvom mjestu na primjeren profesionalan način obrađena je tema o Prosinačkim žrtvama. Na Hrvatskom radiju umjesto toga govorilo se o nekakvoj bitci austrougarske vojske, o Waltu Disneyu i o njemačkom fizičaru Heisenbergu. Kao da se na taj dan u Hrvatskoj nije ništa dogodilo, iako je događaj 1918. godine na Jelačićvom trgu i te kako značajan za hrvatsku povijest.

U Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji u članku 7. piše: “HR i HTV su dužni trajno, istinito, cjelovito, nepristano i pravodobno informirati javnost o činjenicama, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa”. I dalje: “HR i HTV ne smiju u svojim programima zastupati stajališta i interese pojedine političke stranke, kao ni bilo druga pojedinačna, politička, religijska, svjetonazorska i slična stajališta i interese”.

Interes javnosti

Kako se moglo dogoditi da Hrvatska televizija i Hrvatski radio imaju različiti odnos kad je u pitanju obilježavanje 5. prosinca kao važnog datuma u novijoj hrvatskoj povijesti zbog žrtava koje su pale za hrvatsku republiku, što je ostvareno tek 80-tak godina kasnije Domovinskim odnosno pobjedom u Srpsko-hrvatskom ratu. U ovom slučaju Hrvatski radio kojemu je glavna urednica programa Eliana Čandrlić Glibota grubo je prekršio članak 7. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji jer nije istinito i cjelovito u svojoj emisiji “Dogodilo se na današnji dan” informirao javnost o jednom značajnom događaj hrvatske povijesti, a još je važniji odgovor na pitanje čije to interese zastupa Hrvatski radio kad za razliku od Hrvatske televizije prešućuje Prosinačke žrtve. Budući da se radi o ozbiljnom propustu uputit ću ta pitanja novoizabranom predsjedniku Programskog vijeća HRT-a Vlahi Bogišiću koji u poslovanju javnog radija i televizije treba zastupati i štititi interese cjelokupne hrvatske javnosti. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Edward Berry
  #1 Edward Berry 10 prosinca, 2023, 14:23

  How To Recover Cryptocurrency, Binary Option & Fake Investments funds Before engaging in any of these Bitcoin investing websites with your hard-earned money, I advise beginner bitcoin investors to conduct due diligence. By promising to make huge earnings, they win your trust and get you to invest more. However, as soon as you make a sizable investment, they purposefully lock your account and demand additional payments before releasing your winnings. I lost $178,000 in cryptocurrency that I had invested with a fraudulent organization, this was almost all of my savings. a particular thank you to Rustik Cyber Hack Service, whose recovery company worked really hard to get my money returned. Rustik Cyber Hack Service can be contacted if you ever find yourself in a situation like this.

  Email:([email protected])

  Call/WhatsApp (+ 1) 38. 63. 4 8. 78. 38

  Telegram: Rustikcyberservice

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code