KRSNIK: HRVATSKA SE U ODNOSU SA SRBIJOM NE PONAŠA KAO POBJEDNIK U RATU

KRSNIK: HRVATSKA SE U ODNOSU SA SRBIJOM NE PONAŠA KAO POBJEDNIK U RATU

31. srpnja, 2022.

 

Piše: Vjekoslav Krsnik

Bez obzira na činjenice koje na razne načine sve više raskrinkavaju četnički mit o ustanku u Srbu i ove godine je čel(t)nik Milorad Pupovac u ime tzv. Srpskog narodnog vijeća organizirao obilježavanje 27. srpnja kao navodnog ustanka Srba protiv NDH-a.  Povijesni dokumenti međutim govore da se radilo o masakru nad nedužnim hrvatskim civilima a ne o napadu na oružane ustaške postrojbe.

Taj se datum za vrijeme komunističke Jugoslavije čak slavio kao Dan ustanka naroda Hrvatske (?!), što samo potvrđuje tezu da su u tadašnjoj Hrvatskoj manjinski Srbi kontrolirali hrvatske komuniste, a to se najočitije odrazilo na podržavanju velikosrpskog mita o 700.000 navodnih žrtava u Jasenovcu. Nažalost, hrvatska je politika nakon pobjede u obrambenom Domovinskom ratu podlegla velikosrpskoj propagandi, pa umjesto da s pozicije pobjednika usmjerava odnose sa Srbijom svela se na poslušnika četničke propagande iz Beograda koju u hrvatskoj državi vrlo uspješno provodi čel(t)nik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. Zato se umjesto suočavanja beogradske politike sa zločinima što ih je velikosrpska agresija počinila u Hrvatskoj s Ovčarom i Škabrnjom kao simbolima tih zločina, hrvatska politika bavi izmišljenim mitom o Jasenovcu. Prevedeno na jednostavan politički jezik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kao osvjedočeni četnik trebao bi doći u Hrvatsku da se na Ovčari ispriča Hrvatskoj za zločine što su ih Srbi počinili nad Hrvatima, a ne da iz Drugog svjetskog rata razvlači mit o Jasenovcu. Za takvu ponižavajuću poziciju odgovorna je hrvatska politika, bolje rečeno političari koji su bili na čelu države u posljednjih dvadesetak godina, dakle Stipe Mesić, Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, Ivica Račan, Ivo Sanader, Jadranka Kosor, Zoran Milanović i sada sam Andrej Plenković. Kulminacija te podređenosti događa se upravo sada spremijerom Plenkovićem koji statusno nema nikakve veze s hrvatskim identitetom jer je mentalno i politički vezan za Bruxelles, a ideološki za propali komunistički sustav.

Vučić ne poštiva Hrvatsku

U takvom kontekstu treba promatrati i pokušaj srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučić da mimo uobičajenog protokola uđe u Hrvatsku da bi tobože u privatnom posjetu obišao Jasenovac kao i nakaradno obilježavanje Dana ustanka u Srbu 27. srpnja, ali i iduće obilježavanje obljetnice “Oluje” 5. kolovoza koje će u Srbiji sasvim sigurno na službenoj razini biti etiketirano na način kako je hrvatska vlada proglašena “ustaškom”. Indikativno je reagiranje premijera Plenkovića na pokušaj Aleksandra Vučića da nezakonito uđe u Hrvatsku. On se čudi da su ne samo srbijanski mediji nego i na službenoj stranici tamošnjeg Ministarstva unutarnjih poslova njegovu vladu nazvali “ustaškom”. On kaže da je  “važno je da se u međusobnim odnosima tretiramo s poštovanjem i da vodimo računa da smo država”, a činjenica je da Aleksandar Vučić od početka svojega mandata ne tretira Hrvatsku s poštovanjem, pa je čak ne smatra državom nego dijelom velikosrpskog “srpskog sveta”, jer takva beogradska politika smatra Jasenovac dijelom tog “srpskog sveta”.

To nije od jučer jer je u posljednjih nekoliko godina Aleksandar Vučić izrekao niz uvreda na račun hrvatske države i hrvatskoga naroda, pa je bilo samo pitanje vremena kad će Plenkovićevu vladu nazvati “ustaškom”. U tome je svakako najviše kriv sam Andrej Plenković koji se pod kontrolom vođe velikosrpske “pete kolone” Miloradom Pupovcem podanički odnosi prema srbijanskom predsjedniku. Kad je svojedobno na domjenku priređenom u povodu pravoslavnog Božića izaslanik srbijanskog predsjednika Vladimir Božović obećao hrvatskim Srbima koje oni smatraju samo Srbima  da će ih  “matična država Srbija u svim problemima i iskušenjima i kada god budu ugroženi braniti svim raspoloživim sredstvima” premijer Andrej Plenković je umjesto da demonstrativno napusti domjenak mirno odslušao prijetnju srbijanskog izaslanika. Kad je na jednom od četničkih derneka priređenim u povodu srpskog obilježavanja “Oluje” Aleksandar Vučić usporedio današnju demokratsku Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom, čemu je bio nazočan Plenkovićev nadzornik Milorad Pupovac, tada je Andrej Plenkovićizjavio da je Aleksandar Vučić “malo pretjerao”, što drugim riječima znači da je donekle u pravu. Prema tome sa stajališta hrvatske državne politike nije upitno što četnički predsjednik susjedne države misli i govori o Hrvatskoj, nego je još više upitno kakvog predsjednika Vlade ima Hrvatska kad sve to dozvoljava. Imajući sve to skupa u vidu, jedino ispravno rješenje u postojećim okolnostima bio bi odluka hrvatske Vlade da se, kao što je to u jednoj anketi na društvenoj mreži podržala golema većina ispitanika, predsjednika Republike Srbije proglasi u Hrvatskoj za “persona non grata”. To bi bio jedini ispravni državnički potez, ali naravno s Andrejom Plenkovićem kao slugom Milorada Pupovca neizvediv.

‘Hrvatska je uključiva i tolerantna, prvi put sam danas vidio, nemam naslovnice srpskih medija da ih vadim jer nemam tu teatralnu praksu, ali da smo ustaška vlada, mislio sam da smo mi nekakvi u optikama brojnih dijela hrvatskih medija ili Jugoslaveni ili antikristi, ljubitelji Srba, što nam sve nisu lijepili. Toliko je bilo epiteta da danas nosimo epitet ustaške vlade i to na službenoj web stranici Ministarstva unutarnjih poslova Srbije. Ovakve reakcije ukazuje na histeričnu reakciju Beograda’, dodao je.

‘Mi smo tu skroz cool i easy, kada dođe trenutak, bit će i posjeta. Hrvatska poštuje sve manjine u Hrvatskoj. Politika svršenog čina ne može proći nigdje, pa ni u Hrvatskoj’, rekao je Plenković.

U Srbiji se, kaže, odugovlači s formiranjem Vlade do krajnjih rokova. “Mi smo u ovom trenu smatrali da nam takav posjet ne odgovara”, kazao je Plenković.

“Gledajte, važno je da se u međusobnim odnosima tretiramo s poštovanjem i da vodimo računa da smo država. Države komuniciraju isto kao i ljudi. Kad netko dolazi u posjet, on prvo nazove i najavi se. Ista vrsta komunikacije treba biti i među državama. Ovdje to nije bilo obavljeno na odgovarajući način. Za takav posjet koji, hoćemo mi to reći ili ne, ima svoje političke konzekvence… Hrvatska drži do sebe i svojih susjeda i želi normalizirati odnose. Svaki posjet koji može imati političke konzekvence se mora pažljivo dogovarati. To ne ide tako – pa nikada nije moment, zašto ne bih sada. Manje treba lijepiti etikete o tome da su ustaše izvršile napad, odbile… Malo mi to djeluje smiješno, kao da smo vratili vrijeme 30 godina unazad”, kazao je.

O Pupovcu

“S Pupovcem surađujemo. Mnogi kritiziraju HDZ i mene zbog suradnje s manjinama, pa tako i srpskom. No povjerenje dobijamo jednom, dva puta… Mi poštujemo zakon i Ustav i mi želimo da su naše manjine zadovoljne i da vodimo zemlju uz njihovu potporu”, rekao je Plenković.

Pustit ćemo da se sve ovo slegne, pa ćemo potom razgovarati dalje o ovoj temi, rekao je Plenković o dogovoru posjeta Aleksandra Vučića Jasenovcu

rpsko narodno vijeće (SNV) i ove je godine obilježilo obljetnicu ustanka u Srbu, u spomen na 27. srpnja 1941., kada je iz ovog sela krenuo srpskih otpor prema NDH.

Nekada se ovaj datum slavio i kao Dan ustanka naroda Hrvatske, a danas na, 81. obljetnicu, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac ocijenio ga je važnim mjestom i važnim datumom za slobodu koja je izborena u Drugom svjetskom ratu.

“Kako na prostoru Hrvatske, tako i širem prostoru bivše zajedničke zemlje”, naglasio je.

Uz notorne Milorada Pupovca, Stipu Mesića i Franju Habulina i ove godine je “proslavljena” još jedna obljetnica”partizanskog” ustanka u Srbu uz nazočnost nekoliko stotina “slavljenika”!

Zaista, nema više smisla ponavljati kako se ovdje nije radilo o nikakovom antifašističkom ustanku nego o strašnom pokolju nad hrvatskim ljudima koji su poklani od strane četnika uz zvjerstva koja su neshvatljiva ljudskom razumu, kao što je npr. bilo ubijanje trogodišnje djece i nabijanje na kolac i okretanje na ražnju katoličkog svećenika uz nazočnost njegove majke!

O ovome zločinu iznešeno je dosada toliko dokaza od strane najeminentnijih hrvatskih povjesničara i svjedoka da više nema smisla svake godine to ponavljati!

Nema smisla niti prozivati one koji tamo dolaze na današnji dan “slaviti” jer je to njihov politički kredo!  Međutim, ono što moramo ponavljati i postavljati pitanja i prozivati je upućeno prema hrvatskoj vladi i DORHU!

Pitam hrvatsku vladu do kada i zašto? Hrvatska vlada zasigurno ima sve relevantne činjenice i unatoč politici tzv. “uključivosti” postoje granice nacionalne strpljivosti, a uvjeravam vas da je na primjeru Srba, ona davno potrošena!

Hrvatska vlada pokazala je dobar i čvrst stav oko Vučića i Jasenovca, ali Srb je u istoj ravni uvreda i diskvalifikacija hrvatskog naroda i to se mora prekinuti!

Isto tako upućujem pitanje DORHU, zbog čega ne spriječe opetovano širenje laži i mržnje koje izaziva ovaj događaj koji neosporno vrijeđa osjećaje velikog broja pripadnika hrvatskog naroda, a posebno rodbine žrtava koje su okrutno likvidirane na taj dan prije 81 godinu? Ratni zločin ne zastarijeva, je li tako?

Zar uistinu nemate nikakovih osnova za barem inicijativno pokretanje izvida o ovim zločinima, ili se “vadite” na “nedostatku” dokaza?

Vrijeme je, krajnje vrijeme, shvatiti kako živimo u Hrvatskoj, a ne u nekoj Jugoslaviji i da gradimo hrvatsku, a ne jugoslavensku budućnost! “Proslave” u Srbu nisu naše vrijednosne sastavnice vrijeme je da se to ozbiljno shvati! T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. FRANO MARXISTA
  #1 FRANO MARXISTA 31 srpnja, 2022, 19:04

  A NAŠ KRSNIK SA DINARE VIČE, ZA DOM SPREMNI EGZAR BOZANIČE!!!H

  OVAJ KRSNIK OPET A R L A U Č E .ONOMATOPEJSKI ZVUCI TOGA A V A Z A NAJSLIČNIJI SU VUKU SA PROKLETIJA ,A TO SU ISTE ZVJERI DINARSKO-ŠARSKO-PINDSKOG OSOJA I PRISOJA..

  NOVINAR KRSNIK ,POZAMAŠNOG ŽIVOTNOG ISKUSTVA,SA NEKIM I FORMALNO NE MALIM OBRAZOVANJEM,NIKADA NIJE USPIO DA SAVLADA STUPANJ SAMOSTALNE SAMOSVJESTI NA KOJEM STUPNJU LJUDSKO BIĆE ,BEZ OBZIRA KOJE ,NE MORA BITI NAŠ KRSNIK,KAŽE HEGEL,BIVA ČOVJEK.
  JER NAŠEGA KRSNIKA OBHRVAVA ,KROZ ČITAV NJEGOV ŽIVOTNI VIJEK,KATOLIČKA NESRETNA SVIJEST , A ZA TAKVA BIĆA HEGEL KAŽE DA NIKADA NISU SA SOBOM ,PO SEBI NI KOD SEBE.
  ON JE ,KOLIKO SE DA ZAKLJUČITI IZ NJEGOVIH PISANIJA ,KOJE SU NAJČEŠĆE PRAVA PREDIKACIJA TAKVOG BIĆA, JOŠ K’ TOME HRVAT APOZICIJSKE PREDIKACIJE ,JER ,AKO SI RIMOKATOLIK A PRIPADAŠ SVETOJ MATERI CRKVI U HRVATA, ONDA SI I HRVAT,SA APOZICIJSKOM PREDIKACIJOM ,ONDA SI KRIŽAR ,ONDA SI SPARTANSKI ODAN KASTINSKOJ CRKVI ,ONDA BRANIŠ PREDZIĐE RIMOKATOLIČANSTVA I SVE ŠTO JE TAMO NA ISTOKU, IZA RASKOLNIČKOG MERDIJANA, A VJERUJUĆI SI PRIPADNIK CRKVE U HRVATA ,KAO NAŠ KRSNIK ,SMATRA DRUGIM I DRUGAČIJIM. DRUGAČIJIM ZATO JER ONI NISU SLJEDBENICI KASTINSKOG SOJA KOJE JE NASLIJEDILA ZAPADNA RIMOKATOLIČKA CRKVA OD RIMSKE IMPERIJE , A KOJU KRASI KASTINSKI USTROJ I ROBOVSKA PONIŽENOST I POSLUŠNOST NJENE, PASTVE, SLJEDBE. DAKLE, RAZLIKA ,HRVATSKOG KRSNIKA I NEKOG TAMO RASKOLNIKA IZA MERDIJANA NA ISTOKU,JE U TOME ŠTO NJIHOVA CRKVA NIJE PROGLAŠENA NASLJEDNICOM RIMSKE IMPERIJE PO KONSTANTINOVOJ DAROVNICI PA PREMA TOME ONI SU OTPADNICI ILI OTPADNI RASKOLNICI.
  PA KAKO BI NAŠ KRSNIK I MOGAO POZITIVNO PISATI ILI GOVORITI ILI SA NJIMA ŽIVJETI A ETO, ZNA SE NJIHOVA OTPADNIČKA POVIJEST.
  I ŠTA JE JOŠ GORE ,ŠTO NAŠEGA PONIZNOG SLJEDBENIKA KASTINSKE CRKVE U HRVATA , KRSNIKA SMETA, ŠTO O LJUDIMA KOJI PRIPADAJU TOJ OTPADNIČKOJ VJERI , RUŽNO GOVORI I STEPINČEV AMANET KOJI SLJEDBENIKA KRSNIKA OBAVEZUJE DA SVOJU KATOLIČKU DRŽAVU OČISTI OD DRUGIH I DRUGAČIJIH ZAŠTO SE BORIO NEKADAŠNJI EGZARH HRVATSKE CRVE SA SVOJIM KRIŽARIMA KOLJAČIMA ,U II SVJETSKOM RATU, KOJI JE REKAO DA JE HRVATSKA BOŽJA DRŽAVA ,DA JU JE BOG DAROVAO HRVATSKOM ČOVJEKU ,ZAŠTO SU SE NJEGOVI KRIŽARI ,KOLJAČI ,U II SAVJETSKIOMM RATU BORILI ,NOŽEM, MALJEM GASNIM KOMORAMA I SVIM DRUGIM SREDSTVIMA ,DA OČISTE HRVATSKU OD DRUGIH I DRUGAČIJIH. A POSLUŠNOST , PONIZNOST ,ODANOST SU IZVORNI POSTULATI, ODNOSNO, PORUKE POSLANJA , KOJI SU ZAPISANI U EVNĐELJIMA MATEJA I LUKE.

  PA ŠTA TRAŽITI VIŠE OD NAŠEGA KRSNIKA KOJI JE SAMO SPARTANAC KASTINSKE CRVE U HRVATA ,KOJI PONIZNO ,POSLUŠNO I ODANO, SLJEDI PREPORUKU SVOJE MAJKE CRKVE ,DA NA SVAKI MIG ODOZGO ,KADA TO ZATREBA U NEKE ŠPEKULATIVNE SVHRE ,KAO SADA PRED IZBORE , ILI RASPODJELU KAPITALA RADI PROFITA ,UPREGNE SVOJU PISANIJU, SATKANU OD SVIH MOGUĆIH VRSTA I NIJANSI TALIBANSKO –TRIBALNE MRŽNJE ,ANTROPOIDNOG NAGONA.
  I NIJE NJEGOVO ,KAO SLJEDBENIKA ,DA MISLI ,JER ON I NIJE NA TOM STUPNJU, TO SMO U UVODU KONSTATIRALI,VEĆ DA SLUŠA .

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code