KOSTI PETRA ZRINSKOG I KRSTE FRANKOPANA ISKAPANE SU ČETIRI PUTA

KOSTI PETRA ZRINSKOG I KRSTE FRANKOPANA ISKAPANE SU ČETIRI PUTA

1. svibnja, 2019.

 


Na 42. sjednici Hrvatskog sabora 13. ožuja 1914. godine, zastupnik velečasni Franjo Novak podnio je interpelaciju Kraljevskoj hrvatskoj vladi da se s uspomene hrvatskih velikana Zrinskoga i Frankopana skine žig veleizdajstva, kako bi se omogućio prijenos njihovih kostiju u domovinu.

Naime, na molbu Braće hrvatskog zmaja 12. travnja 1919. godine nakon potpune promjene političkih prilika izazvanih raspadom Austro- Ugarske Monarhije, vlada je dopustila prijenos njihovih zemnih ostataka u Hrvatsku. Oformljen je i Odbor za prijenos posmrtnih ostataka. Ekshumacija je obavljena 26. travnja 1919. godine u Bečkom Novom Mjestu i tada su kosti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iskopane po četvrti put

TEKST: blagamisterije.com

U srijedu 30. travnja, u Kuli nad Kamenitim vratima, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić pozdravio je prisutne na svečanoj akademiji u povodu 100. obljetnice prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Hrvatsku.

Prisutnima će se obrato i predsjednik HAZU Velimir Neidhardt, predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura te veliki meštar Družbe Braća hrvatskog zmaja Nevio Šetić.

Obilježavanje obljetnice je organizirala Družba Braća hrvatskog zmaja u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Maticom hrvatskom, Hrvatskim državnim arhivom i Zrinskom gardom Čakovec.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba doc.dr.sc. Olivera Majić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Sunčana Glavak i veliki meštar Družbe Nevio Šetić položili su lovorov vijenac na grobnicu iza oltara u Zagrebačkoj katedrali, a održana je i sveta misa koju će predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Glave odsječene mačem

Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan pogubljeni su 30. travnja 1671. godine, 60-ak kilometara južno od Beča, u Novom Mjestu. Odsječene su im glave i to mačem, što je bio običaj u slučajevima pogubljenja plemića.

Bili su nositelji hrvatskog i ugarskog plemstva protiv Habsburgovaca i njihove centralističke politike. Zbog tih aktivnosti zatvoreni su i osuđeni na smrt zbog veleizdaje.

Prije smaknuća dvojica velikaša, kao i njihove obitelji, lišeni su plemstva, a njihova imanja zaplijenila je država. Nakon što su pogubljeni 1671. u Bečkom Novom Mjestu, pokopani su unutar tamošnje župne crkve.

Do godine 1884. grob Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana nalazio se u župnoj crkvi označen nadgrobnom pločom. Prilikom restauracije crkve njihove su kosti prenesene u mrtvačnicu gdje su ostale dvije godine.

Tada su, po naredbi načelnika Bečkog Novog Mjesta, prebačene u skupu grobnicu, čime je procedura povrata odgođena za skoro 20 godina.

Odbor Braće hrvatskog zmaja iznova je, 11. travnja 1907. godine, pokrenuo inicijativu za ekshumaciju. Njihov tadašnji predsjednik Emilije Laszowski stigao je 19. srpnja u Bečko Novo Mjesto u pratnji kćerke.

Dan poslije, stigao je i potpredsjednik Braće hrvatskog zmaja dr. Velimir Deželić sa suprugom i kćerkom te tajnik društva Stjepan Širola. Uslijedila je ekshumacija posmrtnih ostataka u nazočnosti mjesnog podnačelnika Schwarza, dr. medicine H. Geisera, okružnog gradskog fizičara dr. Leopolda Jackela i grobara Ivana Hofbocka.

Ekshumaciju je vodio nadzornik groblja. Nakon ekshumacije krenuo je sprovod predvođen ženama koje su nosile vijenac s hrvatskom trobojnicom i natpisom: Mučenicima 30. IV. 1671./Braća hrvatskog zmaja/20.VII. 1907. godine. 

Potom je sastavljen zapisnik o ekshumaciji, a posmrtni ostatci pokopani su u novi grob u Bečkom Novom Mjestu, koji su Braća hrvatskog zmaja iznova uredila 1913. godine. Vrpca s vijenca sljedeći je dan pohranjena u Gradskom muzeju Bečkog Novog Mjesta.

Povratak posmrtnih ostataka u Hrvatsku

Na 42. sjednici Hrvatskog sabora 13. ožuja 1914. godine, zastupnik velečasni Franjo Novak podnio je interpelaciju Kraljevskoj hrvatskoj vladi da se s uspomene hrvatskih velikana Zrinskoga i Frankopana skine žig veleizdajstva, kako bi se omogućio prijenos njihovih kostiju u domovinu.

Naime, na molbu Braće hrvatskog zmaja 12. travnja 1919. godine nakon potpune promjene političkih prilika izazvanih raspadom Austro- Ugarske Monarhije, vlada je dopustila prijenos njihovih zemnih ostataka u Hrvatsku.

Oformljen je i Odbor za prijenos posmrtnih ostataka. Ekshumacija je obavljena 26. travnja 1919. godine u Bečkom Novom Mjestu i tada su kosti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iskopane po četvrti put.

Zatim je lijes prenesen u mrtvačnicu te kočijom na kolodvor. Posebni vlak sa zemnim ostatcima hrvatskih velikana krenuo je 27. travnja, a u Zagreb je stigao 28. travnja. Tu su govorili dr. Velimir Deželić u ime Družbe te tadašnji zagrebački gradonačelnik dr. Stjepan Srkulj.

Potom je lijes prenesen u zgradu Akademije. U žalobnim počastima 28. i 29. travnja sudjelovalo je 50. 000 ljudi. Dana 30. travnja lijes je iz Akademije, u nazočnosti više od 100 tisuća ljudi, prenesen pred zagrebačku katedralu. Svečanu misu zadušnicu predvodio je zagrebački nadbiskup dr. Antun Bauer.

Lijes je zatim položen u grobnicu iza glavnog oltara. Zmajevci su u lijes položili i tuljac s poveljom na hrvatskom i latinskom jeziku, koju je sastavio Laszowski, a potpisali članovi Odbora za prijenos kostiju hrvatskih velikana.

U Hrvatskoj se 30. travnja obilježava kao Dan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Prknarosi
  #1 Prknarosi 2 svibnja, 2019, 08:07

  Anonimno, govno jedno i jadno parasrbijansko…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Ustaša kaže i ne laže
  #2 Ustaša kaže i ne laže 2 svibnja, 2019, 06:55

  Radi se o našim vođama pobune za oslobođenje od austrijskog jarma, a vi neki u komentarima pišete o jamama.Jame su došle kasnije Zrinski Frankopan su naša povjesna tragedija. Oni su prvi dugli bunu protiv Austrijanaca, koji su vladali Hrvatskom i pljačkali hrvatski narod u ugrožavala na svaki mogući način…i to je trajalo 500 godina.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. FRANO-MARXISTA
  #3 FRANO-MARXISTA 1 svibnja, 2019, 13:47

  NITKO DA SE SJETI KRAŠKIH JAMA BEZ DNA KOJE SU PUNJENE DRUGIM I DRUGAČIJIM ,OD STEPINČEVSKIH SJEDBENIKA ,KOJE SU NAJČEŠĆE PREDVODILI FRATRI A POSEBNO HERCEGOVAČKI.PA SE NITKO OD TE HORDE KATOLIČKIH FRATARA NE SJETI DA HODOČASTI NA KRAŠKU JAMU ŠURMANCI GDJE SU LJUDU SA DJECOM ,KAO VREĆE S’PJESKOIM BACANI ,PA KORIČKA I ŠARANOVA JAMA, POSEBNA OBILJEŽJA ZLOČINAČKOG DUHA KATOLIČKE CRKVE, A STEPINČEVSKE NARAVI.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 1 svibnja, 2019, 13:32

  STEPINČEVSKE JAME BEZ DNA!!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code