NAJNOVIJE NA PORTALU

„KOSAC“ U KINIMA OD 19. VELJAČE

„KOSAC“ U KINIMA OD 19. VELJAČE

4. veljače, 2015.

Kosac

Dugometražni ‘Crnci’ i kratkometražni ‘Žuti mjesec’ Zvonimira Jurića, kod domaćih su filmofila sinonimi za vrhunska filmska ostvarenja. Stoga ni ne čudi što se s nestrpljenjem očekivao datum novog, trećeg dugometražnog igranog Jurićeva filma ‘Kosac’, koji u domaća kina stiže 19. veljače.

Iznimno suptilnom mozaičnom strukturom ‘Kosac’ predstavlja tri priče koje se događaju u jednoj noći u izoliranom hrvatskom selu i međusobno su povezane postupno gradeći realističnu sliku života radnika u poljoprivrednom kombinatu Ive, ali i čitavog kraja, koji je, jednako kao Ivo, ostao zaustavljen i zarobljen ratom.

Dojmljivoj Jurićevoj filmskoj atmosferi s elementima trilera pridonijela su iznimna glumačka imena i ostvarenja Ive Gregurevića i Mirjane Karanović, ali i mlađe kolege: Igor Kovač, Lana Barić, Nikola Ristanovski, kao i Zlatko Burić Kićo, glumca hrvatskih korijena koji izgradio međunarodnu karijeru.

Film je domaćoj publici premijerno predstavljen prošlog ljeta u glavnoj selekciji Pula film festivala, gdje je i osvojio nekoliko važnih nagrada, pa je tako Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena Ivi Gregureviću, za sporednu ulogu Igoru Kovaču, a direktor fotografije Branko Linta nagrađen je Zlatnom arenom za kameru. Posebno bitna pulska nagrada za film stigla je od strane društva hrvatskih kritičara, ‘Kosac’ je osvojio ‘Oktavijana’ za najbolji film godine.

Nakon Pule uslijedila je zavidna festivalska turneja pa se ‘Kosac’ našao u glavnom programu nekih od prestižnijih filmskih festivala poput: Toronto International Film Festivala, PalmSpringsInternational Film Festivala, Film Festival i mnogih drugih.

Kosac je nastao u produkciji Kinoramei slovenskog Foruma Ljubljana, a nacionalna distribucija odvijati će se u okrilju 2i Filma. Razvoj i proizvodnju podržali su Hrvatski audiovizualni centar te europski fondovi Media i Eurimages.

Od 19. veljače film će se moći vidjeti u odabranim CineStar kinima, a nakon toga i u mreži neovisnih kinoprikazivača. T

8 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code