PREDSTAVLJENA ČAPLJINA ZBIRKA PJESAMA

PREDSTAVLJENA ČAPLJINA ZBIRKA PJESAMA

19. travnja, 2016.

CAPLJA

Knjiga pjesama za djecu, naravno donekle i za odrasle, Zorana Čapalije – Čaplje „Kapi duše“ (Hrvatski klub, Zagreb, 2016., 93 str.) predstavljena je 13. travnja ove godine na Tribini grada zagreba Kaptol 27. Povjesnik i pukovnik Antun Abramović je preko dijapozitiva slikovno predočavao pjesme, dok je sam autor recitirao. U tom fantastičnom slikovnom i stihovnom kolažu sudjelovao je i kazališni glumac Antun Tudić, koji je recitirao Čapalijine pjesme onako kako dolikuje. Potom je recenzent knjige, književnik i akademik Ante Matić progovorio o pjesmama Zorana Čapalije u prepunoj dvorani na Kaptolu. Matić je, između ostaloga rekao, da je u knjizi Zorana Čapalije, objedinjena poezija različitih temnatskih sadržaja, kako za djecu tako i za odrasle. Pjesme su napisane na štokavskom, kajakavskom i čakavskom narečju. Čapalija gotovo magično dočarava srčano djeci zemne ljepote i divotu tajne besmrtne duše, a notom humora posvema zadržava dječju pažnju, potičući ih jezičnom odgonetkom da dalje čitaju i otkriju što je pjesnik htio reći upravo njima, djeci.

Iz ove zbirke poezije može se zaključiti da se radi o pjeniku koji gaji duboke vjerske i rodoljubne osjećaje prožete socijalnim prizivom moranja da se istraje u dobru i moralnim načalima. Pjesme pisane britkom ikavicu, gotovo su pitke poput mlijeka materina, a one kajakavskim narečjem ismijeva ljudske mane i izopačenosti društva u kojem živimo. Njima suprostavlja etička i katolička načela dajući pri tome domovini i obitelji uzvišeni položaj.

Pjesme Zorana Čapalije bude u djeci najdublje vjerske i domoiljubne osjećaje, a u odraslima socijalne i ljudske. Predstavljanje ove knjige umješno je vodio Zdravko Vladanović, predstavljajći i promotore i autora i pjesme, naglašavajući nazočnima, da se radi o doboroj zbirki pjesama za djecu, koja će dobro doći i odraslima, ako se ima ona poznata Tonova maksima na umu: Budimo, budimo djeca! Isus je govorio svojim apstolima i narodu: Pustite meni malene, jer njihovo je kraljevstvo nebesko. (am)T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code