KOHORTA ZATRAŽILA SMJENU UPRAVE NK OSIJEK I NAPUSTILA UTAKMICU

KOHORTA ZATRAŽILA SMJENU UPRAVE NK OSIJEK I NAPUSTILA UTAKMICU

27. listopada, 2015.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 14. kola Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:
NK OSIJEK – NK SLAVEN BELUPO 0 :0
Utakmica 14. kola Prve HNL odigrana u Osijeku u petak, 23. listopada 2015. u 18.00 sati na stadionu Gradski vrt pred oko 600 gledatelja, a na iznenađenje nazočnih, pojavilo se i oko 60-70 pripadnika Kohorte (navijačke skupine NK Osijeka), koja je bojkotirala posljednje utakmice zbog nezadovoljstva stanjem u klubu.
Spomenimo da su prije utakmice predstavnici Kohorte u 14.00 sati održali kratku konferenciju za javnost i donijeli proglas sa svojim zahtjevima za promjenama u NK Osijeku. Također, najavili su i daljnji bojkot utakmica Osijeka. Njihovo pojavljivanje na tribinama, trajalo je, međutim, svega tridesetak minuta, a bilo je popraćeno salvom uvreda na račun igrača, trenera i uprave kluba, te gradonačelnika Vrkića. Istakli su transparent „Ubojice našeg kluba“ i natpise s bivšim predsjednicim i direktorima NK Osijeka, no, primjećeno je, da među njima nije bilo imena donedavnog predsjednika Tolja. U toj kakofoniji u dva su navrata, onako uzgred, skandirali i „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Dio članova Kohorte, poslije 30. minute, napustio je tribine i zaobilaznim putovima, usprkos redarskoj službi, našao se ispod zapadne tribine, gdje je njih pedesetak glasnim vrijeđanjem tražilo smjenu Uprave. U jednom se trenutku pojavio i gradonačelnik Ivica Vrkić, koji je pokušao s njima razgovarati, no bez uspjeha.
Takvo ponašanje Kohorte izazvalo je ogorčenje kod publike, pa je njihov odlazak bio popraćen pljeskom i zvižducima, te porukom „nikada se više ne vraćajte“.
HNK RIJEKA – GNK DINAMO 2 : 1
Utakmica 14. kola Prve HNL odigrana u Rijeci, u nedjelju, 25. listopada 2015. u 15.00 sati na stadionu Rujevica pred oko 5.500 gledatelja, među kojima je bilo oko 1.000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), a s Dinamove strane samo 40-ak pripadnika BBB Fan cluba, tzv. „mamićevaca“, iako je HNK Rijeka poslala je u Zagreb oko 270 ulaznica.
Susret je započeo u pomalo naelektriziranoj atmosferi, ne samo na tribinama, nego i na terenu, pa smo opet svjedočili neprihvatljivim skandiranjima i verbalnim ispadima. Već na samom početku (4. minuta) zaorilo se „Purgerske pičke“, a ponovilo se u 43. i 58. minuti. U tim prvim minutama, ogorčeni nekim sudačkim odlukama, pripadnici Armade skandiraju Zdravku Mamiću „Mamiću, Mamiću, govno smrdljivo, pičko četnička, mi te mrzimo“, a to ponavljaju i u 28. minuti, te pri kraju utakmice u 82. minuti. Nije to bio jedini takav ispad pa u 7. minuti odjekuje „Mamiću Cigane“, što, uz Armadu, skandira kompletno gledalište u 38. minuti.
Sucima je upućeno „Jebo vas Mamić“ u dva navrata – u 25. i 79. minuti, a „Jebem te Dinamo“ pjeva se u 28. minuti. Nakon sukoba među igračima i isključenja Taravela, kompletno gledalište skandira sucima „Cigani, Cigani“ (34. minuta), a odmah potom i „Ubij, ubij purgera“. Pošteđeno nije ostalo no vodstvo nogometne organizacije, pa se „HNS pederi, nogomet ste sjebali“skandiralo u dva navrata (7. i 14. minuta). Bilo je i pojedinačnih vulgarnih ispada i vrijeđanja, posebno Dinamova trenera, pa je u jednom trenutku Zoran Mamić napustio prostor predviđen za trenere i stao uz sam rub terena, na centru igrališta. Priključio mu se i riječki trener Kek, obojica su se zagrlila, a sudac ih je bez ikakvih sankcija i ozbiljnije opomene, vratio na njihova mjesta.
Malobrojni pripadnici BBB Fan cluba nisu se u toj buci ni čuli, osim u jednom trenutku (12. minuta), kada su skandirali „Riječke pičke“.
Pirotehničkih ispada nije bilo, a osiguranje je bilo na potrebnoj razini.
HNK HAJDUK – NK LOKOMOTIVA 2 : 1
Utakmica 14. kola Prve HNL odigrana je u Splitu 24. listopada 2015. u 19.00 sati na Gradskom stadionu Poljud pred 8374 gledatelja, od kojih je bilo oko 2500 pripadnika Torcide (navijači HNK Hajduk).
Pripadnici Torcide u 8. minuti pale dvije baklje, u 9-oj jednu dimnu napravu, a u 12-oj još jednu. Jednu baklju bacaju u 15. minuti na tartan stazu. U 30. minuti pale dvije baklje i jednu dimnu kutiju, minutu potom (31.) opet pale jednu baklju, a u 32. minuti još jednu dimnu napravu.
Nezadovoljna sudskom odlukom istočna tribina u 34. minuti skandira sucu „Cigane, Cigane“. U 47. minuti skandiraju „Jebo vas Mamić“ i „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a u 54. minuti Torcida opet skandira sucu „Cigane, Cigane“, a priključuje im se u tome kompletno gledalište.
U 55. minuti pale 2 dimne naprave, a u 56-oj opet skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ i bacaju baklju na tartan stazu, te dvije pale na tribini. U 57. minuti pale 3 baklje od kojih jednu bacaju na teren. U 65. minuti pale 2 baklje, a u 66. još jednu. U 74. minuti pripadnici Torcide pjevaju pjesmicu, s refrenom „..mrzim Dinamo“.
U 78. minuti opet Poljudom odjekuje skandiranje „Cigane, Cigane“
Na samom kraju utakmice, kao najavu nadolazećeg susreta s HNK Rijekom u sljedećem kolu,: pjevaju pjesmu „Smrdljiva Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade, šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba!“

za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak
predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code