KNJIŽEVNIK S PREKO STOTINU NAGRADA   

KNJIŽEVNIK S PREKO STOTINU NAGRADA   

23. travnja, 2022.

 

Zadar ima što nitko nema. Ima, najnagrađivanijeg književnika u povijesti književnosti. Znam pomislili ste kako je to Tomislav Marijan Bilosnić. E, nije. Debelo ga „šije“ sugrađanin Ivan Gaćina. Ivan Gaćina rođen je 15. 4. 1981. u Zadru, Republika Hrvatska.

Po završetku diplomskog studija poslovnog računarstva na Sveučilištu u Dubrovniku 2010. godine, stekao je akademski stupanj magistra inženjera računarstva, uz počasnu diplomu Cum laude. Trenutno je zaposlen kao srednjoškolski nastavnik elektrotehničke grupe predmeta.

Piše poeziju (uključujući haiku), kratke priče, aforizme i recenzije književnih djela. Član je mnogih udruženja i društava. Radovi su mu prevođeni na nekoliko svjetskih jezika, a dobitnik je više od 100 nagrada na književnim natječajima u zemlji i inozemstvu. VIŠE OD STO NAGRADA!

Na međunarodnom festivalu romske poezije „Tamo gde Sava ljubi Dunav“, koji je organiziralo Udruženje romskih književnika (Beograd, 28. 9. 2019), odnosi nagradu „Slobodan Berberski“ za životno djelo u oblasti književnog stvaralaštva. Toliko je sličnosti između ova dva autora. Mlađi Ivan, sportskim rječnikom rečeno za prsa prednjači pred TMB. Ali natjecanje je i dalje u tijeku. A o kolikom se broju nagrada radi govori to kako obadva autora planiraju izaći s knjigom nagrada, pohvala, diploma… o sebi. S članstvima u akademijama Udruga građana. Nema dana da jedan od njih ne dobije koju „Književnu nagradu“. Prate ih iz dana u dan kao u sportskoj kladionici igrači rezultate. I odmah po nagradi u novine. Čitavi su timovi formirani oko jednoga i drugoga. Nije to mala stvar. S jedne strane tomislavmarijabilosnićolozi s druge strane ivangaćinalozi. Ništa se tu ne prepušta slućaju. Portali i novine se ne zaključuju dok se ne vidi izvješće o jednome ili o drugome. Nema tu „pardona“. Odmah ide tekst na tekst. Timovi u pripravnosti odreagirati na i najmanju vijest.

Do pojave Ivana, Tomislav je slovio kao kralj Haiku poezije, ali tu je sada Ivan. Pa godišnjice, obljetnice, počasni doktorati…

Što se naobrazbe tiče i tu ga naš Ivan nadvisuje, naime Ivan je fakultetski obrazovan, Marijan je srednjoškolac. Isprika svim srednjoškolcima, nije namjera uvrjedljive naravi već čista konstatacija. Mi ostali književnici u gradu Zadru, stavljamo oklade i navijamo u ovoj književnoj areni, za jednoga ili za drugoga u sjeni ovih književnih veličina. Natjecanje traje, opklade se primaju i dalje. T.M.B., ili I.G., pitanje je sada.

Nikola Šimić Tonin T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code