KNJIGA ZA BACITI KROZ PROZOR

KNJIGA ZA BACITI KROZ PROZOR

5. studenoga, 2019.

 

 

U knjizi su naravno objavljena poglavlja i o slučaju  Pavla Gažija, Udbaša iz Koprivnice, koji je 4. 11. 2019. svečano proglašen i počasnim građaninom ovoga grada, (sic!), i o političkom emigrantu Stjepanu Đurekoviću. U jednom i drugom slučaju Špiljak je prikazan kao čovjek koji „nema veze“ s kriminalom, a osobito ne u miješanje progona njegova sina koji je radio u INA-i. Za Đurekovića autor tvrdi da je nastradao, tj. bio ubijen, kao plaćeni agent njemačke inozemne obavještajne službe Bundesnachrichtendienst (BND) od 1975.-1983.

Nedorečenih, neprovjerenih, pa čak i „tupih“ komentara i analiza ima još, pregršt, tako da je čitanje ove brošure zapravo čisto gubljenje vremena, odnosno ponovno vraćanje u doba „Mirka i Slavka“.

Napisao: Mladen Pavković

Svojedobno je Marko Marković u osvrtu na knjigu o hrvatskim generalima objavio da je  toliko loša da je  treba spaliti, a mi bismo za netom tiskanu knjigu notornog Hrvoje Klasića „Mika Špiljak – revolucionar i državnik“  (Naklada Ljevak, 2019.) dometnuli da je treba – baciti kroz prozor!

Kao prvo, nije nam jasno što su u toj knjizi vidjeli recenzenti –  profesori, doktori Damir Agičić i Tvrtko Jakovina, a još manje zbog čega ovakve publikacije financijski podupire Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, kao da se radi o štivu za učenike i studente.

Povratak u propalu Jugoslaviju

Čitav jedan izlog u knjižari Ljevak na Trgu bana Jelačića u Zagrebu prepun je izloženih ovih knjiga (bolje reći brošura), pa se u mjesecu studenome kad obilježavamo obljetnice vezane uz hrvatski obrambeni Domovinski rat, a poglavito Vukovar i Škabrnju, stječe dojam da smo se ponovno vratili u propalu Jugoslaviju.

Knjiga je pisana na razini nekih dnevnih novina, gdje su naslovi važniji od sadržaja, odnosno po sistemu – red istine, red laži, red falsifikata i krivotvorina, sve u svemu s ciljem da nam se i na primjeru ovog „revolucionara i državnika“ prikaže i pokaže kako smo i mi imali „zaslužne komunističke vođe“, ali toga nismo bili svjesni.

„Ovo je priča o čovjeku koji je živio u vremenima prepunim izazova, a na koje je reagirao nekad dobrim, a nekad lošim odlukama – piše autor, inače ekstremno lijevi historičar, te nam otkriva ipak nešto novo“ – da je u rodu sa Špiljkom, što bi neki rekli „jabuka ne pada daleko od stabla.“

A tko je bio Mika Špiljak? Klasić obrazlaže da je desetljećima bio u vrhu hrvatske i jugoslavenske politike:  od prvog čovjeka komunističke omladine, gradonačelnika  Zagreba, predsjednika republičke i savezne vlade, predsjednika sindikata, države, Partije… jednom riječju da je teško pronaći neku političku dužnost koju nije obavljao. Međutim, veli autor, sve to vrijeme uspio je u nečemu čime se većina njegovih kolega nije mogla pohvaliti – zbog skromnosti i spontanosti bio je jedan od rijetkih političara koji je mnogima bio simpatičan!?

Da pukneš (od skromnosti) od smijeha!

A kakav je još bio ovaj političar? Godinama je zamislite bio u nemilosti najmoćnijeg čovjeka u Hrvatskoj, Vladimira Bakarića, ali i u milosti najmoćnijeg čovjeka u Jugoslaviji, Josipa Broza Tita! To bi drugim riječima značilo da je Bakarić bio veći i značajniji nego Tito!

Sve što je postigao u životu, postigao je zahvaljujući Titu i partiji, a najmanje svom skromnom obrazovanju. Za vrijeme boravka u Parizu, piše Klasić, pitali su Špiljka kao jugoslavenskog premjera: „Koji je vaš hobi, monsieue?“ „Kazalište!“ kaže Mika Špiljak. „A preokupacije?“ pitaju novinari, „Pre okupacije! Uglavnom sam bio ilegalac.“

Također saznajemo da je ovaj „ilegalac“ bio toliko skroman da u 30 godina života  nije prešao granicu zemlje u kojoj je živio, a da je onda u sljedećih trideset  proputovao cijeli svijet!

Mirko i Slavko

U knjizi su naravno objavljena poglavlja i o slučaju  Pavla Gažija, Udbaša iz Koprivnice, koji je 4. 11. 2019. svečano proglašen i počasnim građaninom ovoga grada, (sic!), i o političkom emigrantu Stjepanu Đurekoviću. U jednom i drugom slučaju Špiljak je prikazan kao čovjek koji „nema veze“ s kriminalom, a osobito ne u miješanje progona njegova sina koji je radio u INA-i. Za Đurekovića autor tvrdi da je nastradao, tj. bio ubijen, kao plaćeni agent njemačke inozemne obavještajne službe Bundesnachrichtendienst (BND) od 1975.-1983.

Nedorečenih, neprovjerenih, pa čak i „tupih“ komentara i analiza ima još, pregršt, tako da je čitanje ove brošure zapravo čisto gubljenje vremena, odnosno ponovno vraćanje u doba „Mirka i Slavka“. T

13 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Hope elinal
  #1 Hope elinal 23 studenoga, 2019, 03:04

  Ne brini više što smo tu zbog tebe! Trebate li zajam za posao ili za plaćanje računa po kamatnoj stopi od 2%? Nudimo poslovni zajam, osobni zajam, kredit za kuće, auto kredit, studentski zajam, kredit za konsolidaciju duga npr. bez obzira na vašu kreditnu ocjenu. Zajamčeno je pružanje financijskih usluga za naše brojne klijente širom svijeta. S maksimalnim trajanjem od 1 do 30 godina, naš kredit se kreće od 5 000 eura (pet tisuća dolara) do 50 000 000 000,00. (Pedeset milijuna eura). Posuđujemo i u SAD-u DOLLARS, EURO i POUNDS! Za više detalja kontaktirajte nas putem ove e-pošte: ([email protected]) whattsapp +12052177288

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. MONIKA KOSCAK
  #2 MONIKA KOSCAK 8 studenoga, 2019, 10:54

  Tražite li vrlo stvarne kredite po povoljnoj kamatnoj stopi od samo 2%, uz povoljne uvjete kredita?
  Trebate li zajam za podmirivanje duga ili placanje racuna? Jeste li cijelo vrijeme bili odbijeni u svojim bankama i drugim financijskim institucijama samo zato što imate nizak kreditni rejting? Trebate li zajam ili financiranje iz bilo kojeg razloga, kao što su:
  * Krediti
  * Krediti na nekretnine
  * Poslovni zajmovi
  * Hipotekarni krediti
  * Zajmovi kod kuce
  * Krediti za konsolidaciju duga
  * Osobni zajmovi
  Zadovoljstvo kupaca naš je cilj kada se prijavite s nama i kontaktirate pouzdanu tvrtku koja se brine za vaše potrebe financiranja. Uvijek cemo dati sve od sebe kako bismo utvrdili kada se možete u potpunosti isplatiti s obzirom na trenutnu financijsku situaciju, a zatim cemo tražiti od roditelja da zajam vrati na odgovarajuci nacin prema vašim potrebama. , Mi cemo se brinuti za vas tijekom cijelog postupka. Pošaljite nam e-poštu na: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Yugoslav Plenkovic
  #3 Yugoslav Plenkovic "brani" Tudjmana 8 studenoga, 2019, 09:16

  Plenković: Neću dozvoliti detuđmanizaciju HDZ-a

  Protiv prijedloga o Danu antifašističke borbe nije samo oporba, nego i dio vladajuće koalicije.

  “Ja kao predsjednik HDZ-a i Vlade kažem da je 22. lipnja blagdan koji je uvrstio predsjednik Franjo Tuđman i tako će i ostati“, istaknuo je Plenković doavši da je “sve što su na Odboru govorili nije ni politika Predsjedništva ni Nacionalnog vijeća, ni HDZ-a ni Vlade RH”. Zamislite, Yugoslav Pljenkovic je protiv ukidanja izmisljotine koja podvaja ionako ocajan narod. Tko moze vjerovati anemicnom potomku Borasova prof. emeritusa? Nitko, ni vrticanci…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Glumac Lausic
  #4 Glumac Lausic 7 studenoga, 2019, 17:59

  Lausic je poznati glumac s “rejbankama”, bivsi milicajac, osobni cuvar dr. Tudjmana daleko od fronte, pa nacelnik VP, lazljivi svjedok u Haagu. Guzicar, ali lovu zna drmnuti poput gorana marica, kurcevica i drugih seronja. Dok medicinari imaju skromna primanja, Dom zdravlja honorira pozera koji je frontu vidio samo iz helikotera.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. General doma zdravlja
  #5 General doma zdravlja 6 studenoga, 2019, 21:07

  Zanimljivu informaciju da u zagrebačkom centru primarne zdravstvene zaštite radi nekadašnji šef osiguranja Franje Tuđmana, šef Vojne policije od 1992. do 2002. godine i svjedok koji je 2009. godine na Haaškom sudu tvrdio da su Gotovina, Čermak i Markač znali za paljevine, pljačke i likvidacije civila na oslobođenom području – javili su nam ljudi koji rade u Domu zdravlja Centar. Shvatila sam taj poziv kao još jedan signal općeg nezadovoljstva među zdravstvenim osobljem zbog niskih plaća i neadekvatne valorizacije njihovog rada.

  “Doveli su generala za veliku plaću da šefuje u pitanjima sigurnosti”, rekli su mi. “A možeš si misliti kakve grozne sigurnosne prijetnje mi ovdje imamo. Neki ovisnik se ponekad izdere na liječnika i to je to, a naša struka je osposobljena da takve incidente sama zna riješiti. O da, imamo mi problema, ali oni stvarni su sasvim druge naravi”. Pitam ih što znaju o Laušićevom angažmanu, ali ne znaju puno. Znaju samo da je došao mimo natječaja, da ga Dom zdravlja puno plaća i da su ljuti jer “očito da je u pitanju neka politička kadrovska namještaljka kakve su u gradu uobičajene”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Novo ratiste u Srbiji
  #6 Novo ratiste u Srbiji 6 studenoga, 2019, 18:14

  Neka se samo pickousti Vukodlaki cetnik tjesi i broju HR naoruzanje, jer ima dojave spijuna gubavca pupavca i drugih. O nasem, najsuvremenijem oruzju brinu milijuni uspjesnih Hrvata u svietu, gdje ga i skladiste kad ustreba, stize. Ako se seroslavci odluce i krenu, ratovat cemo do juga mrziteljske srbij(ic)e. Makar nas titulirali ustasama, bit cemo ponosni na branitelje hrvatske drzave u 20. vijeku.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Jalovo trkeljanje Vukodlaka Vucica
  #7 Jalovo trkeljanje Vukodlaka Vucica 6 studenoga, 2019, 17:46

  Srbija nabavlja isključivo defenzivno naoružanje, neće kupovati oružje zbog kojeg bi ta zemlja mogla biti pod sankcijama, poručio je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, istaknuvši da Srbija nema namjeru nikoga napadati, ali da ne želi ni da bude “Bambi za klanje”, piše Al Jazeera.

  – Srbija se naoružava zato što je slobodna zemlja i želi ostati slobodna. Mala zemlja sa svih strana okružena državama koje su članice NATO-a s kojima želimo dobre odnose. Ali ne želimo biti Bambi da nas progutaju”, rekao je Vučić, a prenosi Tanjug.

  Poručio je da Srbija nikada neće dopustiti da bude tako slaba kao što je to bila 90-tih godina ?????), da, kako je rekao, “bude tako slaba da se ne možemo ni obraniti”(????).

  Dodao je da i Hrvati danas kažu da je Srbija postala sila i “da smo najjači”. Ne kenjaj govno cetnicko!

  Za sebe kaže da pametno donosi odluke o kupovini naoružanja u skladu s novcem koji Srbija ima.

  Na upit hoće li će Srbija kupiti raketu S-400, Vučić kaže da je to fascinantno oružje, ali da Srbija nema namjeru nabavljati ga, jer nema novca, pored svih prometnica i svega drugog što se u Srbiji gradi.

  U Hrvatskoj su cijene upola povoljnije nego u ostatku Europe.
  U prilog tome da je riječ o fascinantnom oružju, modernom sustavu protuzračne obrane, Vučić je rekao da, kada neka zemlja ima takvo oružje, onda ju nitko više ne može napasti… Samo se junaci, odrtino!

  Ističe da je gledao testiranje tog oružja koje u tri-četiri minute može ‘skinuti’ čak 14 aviona.

  – Ali pustimo sada to, ja nisam stručan. Mi smo našu avijaciju značajno ojačali, imamo pancire (ruski raketni sustav) i kupovat ćemo još oružja, koje, naravno, nije na listi za sankcije, rekao je Vučić.

  Predsjednik Srbije je istovremeno ustvrdio da nitko ne pita što i od koga nabavljaju oružje Hrvatska i Albanija.

  – Njima nitko ne prijeti kada oni nabavljaju helikoptere, pancire, haubice iz Amerike i Njemačke. Tko naoružava Albance, i Amerika i Turska i mnogi drugi, tko naoružava Hrvatsku, Amerika i Njemačka i drugi. Kažem samo naprijed momci, radite svoj posao, mi ćemo svoj, ne kukam, a kao što vidite, ja znam u komad sve što su nabavili, da vidite koliko sam tome posvećen kao vrhovni zapovjednik, poručio je Vučić. – poručio je Vučić. Samo serinjaj, stici ce te nas ruka i u Sumadiji!

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Pokondirena tikva apotekarska
  #8 Pokondirena tikva apotekarska 6 studenoga, 2019, 17:12

  Kad vas u ljekarni napuhnuta zaposlenica-trgovkinja lijekova upozori da joj se ne obracate vama znanim njenim prezimenom, jer, eto, ona je magistra koja se sprema na novu specijalizaciju, nemojte se razocaravati. Zenska je, jednostavno, tako navikla, jer je tom svom zahtjevu pokondirene tikve prilagodila i priproste seljake svoje i roditeljske banovinske nedodjije u brdima izmedju Kupe i Une.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Gulasi, fisevi i ini kotlovi prijete
  #9 Gulasi, fisevi i ini kotlovi prijete 6 studenoga, 2019, 16:40

  A sto ako je to od turizma, fisijada, gulasijada, pitijada, grahijada i drugih jada kod Tisinica u Taboristu, kraj strelista Mikeliceve kasarne za zbrinjavanje ugrozenih srbijanera?

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Menadzerska bolest Dumbovica
  #10 Menadzerska bolest Dumbovica 6 studenoga, 2019, 16:35

  Taj se gumilezung-cukorpekar i menadzer Dumobovic, hrvatski hranitelj i branitelj, voli slikavati ispred zgrada sto simboliziraju hrvatsku drzavnost. Ispred Banskih dvora i hrvatskoga drzavnoga sabora, kao zasluzni gradjanin RH. A koliko je stete nacinio i osobno drpio, tesko je dokuciti. Ali, treba strpljenja, doci ce na red svi dugoprstici.

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. Cetnik-partizan Franjo Habulin
  #11 Cetnik-partizan Franjo Habulin 6 studenoga, 2019, 16:29

  Procitaste sto trazi taj dupeglavac Habulin, sef nekakvih antifasista. Sto njega brine radno-neradni rezim slavlja? Ionako je pemzioner i mlatimudan o grbaci hrvatskoga puka. Ako odgovori u kojoj je partizansko-cetnickoj brigadi bio, slozit cemo se lako za dodatni neradni dan. Zivio drug Franjo bitanga!

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Klasicev djed opancar odranski
  #12 Klasicev djed opancar odranski 6 studenoga, 2019, 16:18

  Da nije u podrum bacio Fernkornova jahaca, bana Jelacica s Jelaciceva trga, te da nije ubio zandara u kobilicu kod Velike Gorice i nesretnoga Stjepana Djurekovica da bi zastitio sina mesetara-mafijasa Vanju u INA-i, Hrvati bi mu, pa i suseljani Odre Sisacke sve oprostili. Ovako, ostao je slabo pismeni opancar i hrvatoubojica, tetec Hrvoja Klasica i druzbe druga Titica krvnika Hrvata.

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. Malaksali Darinko gradonacelnik
  #13 Malaksali Darinko gradonacelnik 6 studenoga, 2019, 16:11

  Iz Grada Petrinje su upravo priopćili kako je gradonačelnik Darinko Dumbović u utorak navečer hitno hospitaliziran u zagrebačkoj bolnici KB Merkur, javlja “Portal 53”.

  Sam gradonačelnik se kratko obratio na Facebooku:

  „Dragi moji fb prijatelji, sinoć kasno, brzom intervencijom mojih doktorica hospitaliziran sam u jednoj zagrebačkoj bolnici, jer mi se organizam iscrpio i trebam oporavak. Obzirom na moj ritam zadnjih sedam godina i nije ništa neobično. Ne brinite, bit ce sve ok.
  Puno vas pozdravljam iz KB Merkur u kojoj sam dobio stručnu pomoć zbog jakih bolova u trbuhu.“, vaš gradonačelnik Darinko Dumbović. Tako javlja Marin Fran, strucnjak Petrinjskoga radija za unutarnju politiku na portalu 53. U svakom slucaju, Darinku Dumbovicu zelimo brz oporavak i izbjgavanje iscrpljenosti kod cacica i (pro)reformista

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code