KNJIGA „VRTLAR RIJEČI“ POSVEĆENA DJELU TOMISLAVA MARIJANA BILOSNIĆA

KNJIGA „VRTLAR RIJEČI“ POSVEĆENA DJELU TOMISLAVA MARIJANA BILOSNIĆA

27. listopada, 2015.

3. Tomislav Marijan Bilosnić
Knjigu „Vrtlar riječi“urednički potpisuje književnik i znanstvenik o književnosti dr.sc. Igor Šipić, a objavila ju je nakladnička kuća 3000 godina za dar iz Zadra. Ovo je inače šesta knjiga književnih ogleda posvećenih umjetničkom portretu Tomislava Marijana Bilosnića

Napisao: Ivan Raos

Mato Nedić autor je nove knjige „Vrtlar riječi“ posvećene djelima hrvatskog književnika Tomislava Marijana Bilosnića koju je u svojoj nakladi objavila Udruga 3000 godina Za dar. Njegova knjiga „Vrtlar riječi“, podnaslovljena „Promišljanja o književnim djelima Tomislava Marijana Bilosnića“ uvelike podnaslovom govori što sadržajem oznanjuje kojom poznati bosansko-hercegovački književnik i autor mnogih kritičkih ogleda Mato Nedić progovara i kritički propituje djelo ovog književnika kojemu u cjelosti je posvećena.
Knjiga obujma dvjesto stranica donosi Nedićeve tekstove o Bilosnićevoj prozi, putopisima i poeziji, uz izbor iz svakog od razmatranih djela ovog hrvatskog uglednijeg ovodobnog autora. Ukoričeni tekstovi u knjizi prije su bili oznanjeni u književnoj periodici, časopisima i novinama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, odnose se na Bilosnićev roman „Listopad“, knjigu putopisa „Mediteranski putopis“, i zbirke pjesama „Molitve“, „Ogledalo“, „Odisej“, „Vrt“, ali i poeme „Hrvatska ogrlica“ i „Vukovar“.
Mato Nedić raspoznajnim subjektivnim razmatranjem Bilosnićeve poetike otvara je i zatvara pjesmama posvećenim Bilosniću – „TMB“ i „U vrtu riječi“.

Roman “Listopad”

„Susret s književnim tekstovima Tomislava Marijana Bilosnića meni se dogodio 2009. godine, kada sam pročitao njegov roman „Listopad“ i zbirku pjesama „Molitve“. Tada me ovaj književnik ugostio u svojoj kući riječi omogućivši mi, kao čitatelju, užitak u tekstu, a kao kritičaru, promišljanje o pročitanome. Tako su, kao uzdarje za dar riječī kojima me je kao čitatelja Bilosnić darovao, nastali moji tekstovi o njegovim knjigama. U ovoj su knjizi ti tekstovi podijeljeni u cjeline: „Pogled u prozu“ i „Pogled u poeziju“.- piše Mato Nedić u svom uvodnom promišljanju, da bi zaključio – „Književno obilje koje tako dobro uspijeva u duhovnome vrtu Tomislava Marijana Bilosnića potvrđuje nam da je on neizmjerno vrijedan vrtlar riječī“.
Mato Nedić rođen je 5. siječnja 1971. godine u Tolisi (Bosanska Posavina). Prvim tekstovima Nedić se javio u Glasu Koncila 1994. godine. Autor je više samostalnih književnih djela, proze i poezije, ali i dobitnik više vrjednih i zapaženih književnih nagrada. Mato Nedić je suradnik brojnih zbornika i časopisa, predsjednik je Prosudbenoga povjerenstva za dodjelu Književne nagrade „fra Martin Nedić“, koju dodjeljuje Zaklada „Terra Tolis“ iz Tolise. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Društva hrvatskih književnika.
Knjigu „Vrtlar riječi“urednički potpisuje književnik i znanstvenik o književnosti dr.sc. Igor Šipić, a objavila ju je nakladnička kuća 3000 godina za dar iz Zadra. Ovo je inače šesta knjiga književnih ogleda posvećenih umjetničkom portretu Tomislava Marijana Bilosnića. Prije Mate Nedića svoje oglede, zapažanja i razmišljanja naročito o književnom djelu svestranog hrvatskog umjetnika Tomislava Marijana Bilosnića, ukoričili su u autorske zapažene i dobro prihvaćene knjige Sanja Knežević, Igor Šipić, Fabijan Lovrić, Davor Šalat i Božica Zoko.

Svjetski ugledan i hrvatski autentičan

Sve u svemu književnik Mato Nedić knjigom dojmljivih tekstova „Vrtlar riječi“ uvjerljivo nas odvodi u Bilosnićev umjetnički zagonetan svijet, predočavajući nam iznova književni izraz ovog dobro poznatog hrvatskog i europski raspoznajnog književnika na prihvatljiv i razumljiv način. Pritom ova knjiga ujedno nam otkriva i predstavlja vještog kritičara Nenadića koji se odlučno iskazao knjigom tekstova, pišući o jednom od najuglednijih ovodobnih hrvatskih književnika, o kojemu nakon tolikih velikih autoriteta koji su o njemu pisali zaista nije nimalo lako a ni jednostavno pisati, pogotovo književnim jezikom i nanovo nam toliko toga otkriti, posebice ukazati na bitište Bilosnićevog književnog izraza ujedno i oznaniti puno toga do sad nepoznatog s ozbiljene književne i kolegijlne razine.
Ovom knjigom Nenadić je pokazljivo i uvjerljivo predstavio djelo najplodnijeg hrvatskog književnika, i kao uzdarje za dar riječī ali i kao kultursko stvaralaštvo i nacijino bogatstvo koje obiljuje Bliosnićevim autorskim umjećem, predstavivši književnika i kao svjetski uglednog i kao autentičnog hrvatskog umjetnika koji se i dan danas svom snagom umjetnošću moćno izražava makar je na vrhuncu plodone karijere.T

7 komentara

Uskoči u raspravu
  1. big bosss
    #1 big bosss 3 studenoga, 2015, 08:46

    Dobri TBM nikoga ne dira, a njega svi napadaju. Čovjek objavio stotinjak knjiga, pa da je i prepisao znači da ih je pročitao, a to nije malo. Tonin i ostali mogu samo biti ljubomorni na vrijednog TBM-a

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code