MUDRA KNJIGA MARKA BAJTE

MUDRA KNJIGA MARKA BAJTE

5. prosinca, 2016.

 

PIC00001Autor pokušava naći smisao materijalnom svijetu: „Žar u borbi za opstanak života je žestok i na kraju gubitnički. Da nema takvoga žara, materijalne forme ne bi mogle ni privremeno opstati“, a o duhu čovjekovom se pita: „A duh naš, kuda hita? Preko brzine svjetlosti, brzinom misli. Tamo daleko u staru postojbinu. Tamo daleko da ne možemo ni sanjati. Iza našeg uma iza svih horizonata. Znat ćeš jednoga dana. Sve u svoje vrijeme, tako mi svih putova. Tako mi dva duba i dva bora. Tako mi svemirskog potepuha, tako mi prijatelja harlekina nebeskog“ Marko Bajto: Projekt 333 (HKK, EKO-Bayto, Zagreb, 2016.)

Napisao: Željko Vegh

Knjiga Marka Bajte Projekt 333 je neobična knjiga. Prije svega zbog toga jer joj je teško odrediti književni žanr. U njoj nalazimo nanizane poslovične izreke, primjerice: „Početak je vječan i mi smo stalno na početku“, „Ako se narod ne suprotstavi lažima i prevarama, onda je blizu kraj“, „Najunosniji posao na ovome svijetu je prodavanje magle“, „Krvlju nevinih plaćeni su mnogi računi u povijesti“, „Izlaskom iz Edena svaki je put privremen i pogrešan“, i tako dalje. Knjigu je Bajto pisao u formi poslovičnih izreka, ali međusobno suprotstavljenih, knjiga je zapravo dijalog između dva duba, dva korijena, dva čovjeka koje autor nalazi u sebi, između Edenskog čovjeka, prognanog iz raja, i Afričkog, koji se pouzdaje u svoje snage. Prvi je vjernik, drugi je nevjernik, prvi vidi da se na svijetu ništa ne mijenja, da ratovima i čovjekovim zabludama nema kraja, drugi vjeruje u snagu čovjekove spoznaje, u znanost; prvi čezne za povratkom u Eden, drugi žuri u budućnost, za koju je uvjeren da će donijeti bolje čovjeku. Osim Edenskog i Afričkog čovjeka, u knjizi svojim komentarima sudjeluje i sâm autor, pojavljuje se ovdje i prorok zvan Antuka, a povremeno progovara i Bog.

U formi mudrosnih izreka

Knjiga propitkuje čovjekovu sudbinu na svijetu, čovjekova potreba da propitkuje svijet stvara napetost, ta napetost traži formu dijaloga, i dijaloško istraživanje sudbine čovjekove usmjerava prema zaključku da „mudrost više ne stanuje ovdje“, da je čovjek izgubljen jer je svoju sudbinu predao u ruke znanosti i medija, u kojima nema mudrosti, koji su ograničeni i promjenljivi, jer na ovome svijetu samo mijena vječna jest. Glede znanosti, autor zapisuje: „Sve se zna i sve se ruši kao kula od karata“. Stoga se knjiga i zove Projekt 333 jer autor ovome Božjem projektu, u kojemu je čovjek vječno na početku, ne vidi kraja. Jedna od vrijednosti Bajtove knjige nalazi se u paradoksu, da je pisana u formi mudrosnih izreka, a mnogo od onoga što izgovaraju dva duba nije mudro, što upućuje na oholost i umišljenost kao temeljne značajke današnjeg čovjeka.

Višeznačna knjiga

Tenzije u dijalozima kojima je pisana knjiga nalaze svoje uzroke ne samo u suprotstavljenosti dva korijena u čovjeku, nego i u suprotstavljenosti dva svijeta, materijalnog i duhovnog, materijalnog, koji je ograničenog trajanja, i duhovnog, koji je vječan. Napetost izaziva želja materijalnog svijeta da bude vječan, napetost izaziva čovjekova čežnja da bude vječan u ovome, materijalnom svijetu. Ta napetost vodi prema još jednoj dimenziji Bajtove knjige, a to je autorovo suočavanje sa smrću. Autor pokušava naći smisao materijalnom svijetu: „Žar u borbi za opstanak života je žestok i na kraju gubitnički. Da nema takvoga žara, materijalne forme ne bi mogle ni privremeno opstati“, a o duhu čovjekovom se pita: „A duh naš, kuda hita? Preko brzine svjetlosti, brzinom misli. Tamo daleko u staru postojbinu. Tamo daleko da ne možemo ni sanjati. Iza našeg uma iza svih horizonata. Znat ćeš jednoga dana. Sve u svoje vrijeme, tako mi svih putova. Tako mi dva duba i dva bora. Tako mi svemirskog potepuha, tako mi prijatelja harlekina nebeskog“.

Višeznačna knjiga Marka Bajte propitkivanja čovjekove sudbine, propitkivanja koje sadrži i autorov ironijski odmak prema vlastitom propitkivanju i pisanju, svojom formom unosi dašak svježine u hrvatsku književnost. T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Genije bajto
    #1 Genije bajto 6 prosinca, 2016, 04:39

    Bravo Bajto, sunce ti kalajisano, dobra ti i mudra knjiga. Znao sam ja da si ti genijalac. Koliko je dugo tribalo da to saznamo,a saznali smo kad su napisao ovu knjigu.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code