KNJIGA „DOMOVINSKI RAT I MIR NA PORTALU TJEDNO“

KNJIGA „DOMOVINSKI RAT I MIR NA PORTALU TJEDNO“

13. svibnja, 2021.

 

Kao glavni urednik portala Tjedno moram naglasiti da ni jedan od autora koji su pisali o Domovinskom ratu i braniteljima za te tekstove nikada nije tražio niti dobio honorar, pa je ova knjiga ujedno stanovita nagrada za njihov uloženi trud.

Tekstovi su poredani po tematskim cjelinama i bit će objavljeni s orginalnim naslovima pod kojim su prvotno publicirani. Abecednim redom u na koricama knjige bit će slijedeći autori: Petar Bukovac, Josip Frković, Vjekoslav Krsnik, Šefik Orlić, Mladen Pavković, Saša Radović i Dražen Stjepandić

Napisao: Dražen Stjepandić

U pripremi je objava knjige „Domovinski rat i mir na portalu Tjedno, Od samih početaka 2011, već deset godina iz tjedna u tjedan na portalu Tjedno objavljujemo članke vezane uz Domovinski rat.  Ova knjiga je zbornik odabranih tekstova nekolicine autora koji su svi nosili hrvatsku odoru. U odabiru tekstova jedan od kriterija je zastupljenost svih novinarskih formi od aktualnih komentara, priča, feljtona, reportaža, ratnih sjećanja do intervjua.

Smatram kako je zaista šteta ako neki od ovih izabranih tekstova ne završe u knjizi, jer njihova žurnalistička i publicistička vrijednost to nalaže. Sama promocija ove knjige istodobno će predstavljati promociju Domovinskog rata i približavanje braniteljskih problema nekada i sada ne samo u braniteljskoj poulaciji. U vrijeme kada se po Domovinskom ratu i hrvatskim ratnicima prekomjerno granatira, čak i pojedini suci u presudama navode- „neki sukob“-  ova knjiga brani prirodu i dignitet Domovinskog rata i njegovih tekovina, a čast, ponos i dostojanstvo hrvatskih ratnika u suprostavljanju velikosrpskoj  agresiji ne smiju se zaboraviti.

Nagrada za trud

Kao glavni urednik portala Tjedno moram naglasiti da ni jedan od autora koji su pisali o Domovinskom ratu i braniteljima za te tekstove nikada nije tražio niti dobio honorar, pa je ova knjiga ujedno stanovita nagrada za njihov uloženi trud.

Tekstovi su poredani po tematskim cjelinama i bit će objavljeni s orginalnim naslovima pod kojim su prvotno publicirani. Abecednim redom u knjizi će biti zastupljeni slijedeći autori: Petar Bukovac, Josip Frković,Vjekoslav Krsnik, Šefik Orlić, Mladen Pavković, Saša Radović i Dražen Stjepandić.

Prva tematska cjelina „Cijela jedna pukovnija“ obrađuje brojna samoubojstva branitelja i reakcije društva na tu bolnu temu.

Druga tematska cjelina „Razoružavanje i naoružavanje“ okuplja tekstove o prvim postrojbama i bitkama: na Plitvicama, u Borovu Selu, Vukovaru, Sisku, Banovini, Škabrnji, Kninu, Bosanskoj Posavini, Oluji… O dragovoljcima i naoružavanju…

Treća tematska cjelina „Medijski rat i mir“ donosi tekstove o novinama i medijskim akcijama u Domovinskom ratu. Prisjećanje na listove „Gardist“ i „Hrvatski bojovnik“, tekstovi o danas gotovo zaboravljenim ratnim reporterima.

Četvrta tematska cjelina „Za smrt 402 djece nitko nije odgovarao“ je serija tekstova posvećenih nekažnjenim zločinima, civilima, nestalima i djeci stradaloj u Domovinskom ratu, te nestalima.

Peta tematska cjelina „Nastavak rata političkim sredstvima“, o Domovini i braniteljima nakon rata, o velikim datumima i odnosu društva, nekulturi i nezahvalnosti prema pobjednicima u ratu.

Zapostavljeni junaci

Urednik i priređivač je glavni urednik portala Tjedno, a recenziju je napisao i najplodniji naš autor Mladen Pavković ne samo iz braniteljske tematike. Iz recenzijeautora preko stotinu knjiga  citiramo:

„Kroz sve te priče, komentare i analize mnogi mogu shvatiti svu težinu kroz koju su prošli oni koji su među prvima stali na branik Domovine. A tom prigodom, mnogi su dali i svoje živote ili bili ranjeni.

Ova knjiga ne da da se to zaboravi.

Vrijednost ove knjige je i u činjenici da se osvrće i na pomalo „zabranjene“ teme poput pozdrava HOS-ovaca „Za dom spremni“. Tu su kolumne i o Junacima Domovinskog rata koji su pretežno danas zapostavljeni, o prvom hrvatskom Predsjedniku i njegovom doprinosu,.

Knjiga donosi i sjećanje na hrvatske Majke, koje i dalje uzdišu za svojim sinovima i kćerima…“ T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. FRRANO-MARXISTA
  #1 FRRANO-MARXISTA 14 svibnja, 2021, 01:44

  DOMOVINSKI RAT!!!
   
  RAT U HRVATSKOJ  NIJE UZROK NIČIJE I NIKAKVE AGRESIJE..TOJE BIO KRVOLOČNO-VJERSKI RAT
   
   
  KREIRALI SU GA KUHARIĆ ,DAKLE, EGZARH  KAPTOLA ,ZLOČINAČKE KATOLIČKE CRKVE, KOJI JE TIM SVOJIM KRIŽARIMA PODJELIO I PATRICE OKO VRATA ,DA SE  ODMAH, PO VANJSKOM OBILJEŽJU , VIDI I  TKO SU HRVATSKI KATOLICI .ALI  ONI NISU BILI HRVATSKI ,NEGO KATOLIČKI POTOMCI STEPINČEVIH KRIŽARA KOLJAČA. NARAVNO ,FRANJO TUĐMAN JE BIO  ONA SVJETOVNA STRANA ,A MILOŠEVIĆ, PREDSTAVNIK ONE TAMO RASKOLNIČKE ,NIŠTA MANJE ZLOČINAČKE CRKVE . BIO JE GLAVNI CERIBAŠA  KOJI SE UDRUŽIO SA TUĐAMANOM I DOGOVORILI KARAKTER I INTENZITET RATA,  RAZBIJANJE DOJUČERŠNJE ,ZAJEDNIČKE DRŽAVE NA VJERSKOJ OSNOVI, A ZATIM PRIJENOS RATA  U BOSNU KOJU TREBA PODIJELITI. PO OKONČANJU RATA U VUKOVARU .SVE STAJAČE JEDINICE JNA,KOJE SU BILE ZAROBLJENE U SVOJIM KASARNAMA ,PREMJEŠTENE SU U BOSNU I HERCEGOVINU GDJE SU TRANSFERIRANE U TUĐAMANOVU  FALANGU I SRPSKE ČETNIČKE BANDE,DA  ZAJEDNIČKI ,U RATNIM UVJETIMA,  VOJNIČKI  ZACRTAJU GRANICE NOVE VELIKE SRBIJE I HRVATSKE.
  .
  UMJESTO MENE GOVORE PRAVI   ARGUMENTI  NA HAŠKOM SUDU ,PRALJKU I OSTALIM. I REZULTATI TOG RATA SU DANAS POZNATI:DEVASTIRANA I PODIJELJENA BOSNA ,KOJA NE LIČI NA DRŽAVU NEGO NA PODIJELJENE FEUDALNE POSJEDE , LATIFUNDIJE,HRVATSKIH ,SRPSKIH I MUSLIMASKIH VOJVODA.
   
  DAKLE,, RAT JE BIO DOGOVOREN ,JER SU TAKO TRAŽILI  ZAPADNI KREATORI HLADNOG RATA,  BAŠ U NAJVEĆEM NALETU ZAPADNOG KATOLIČKOG AGRESIVNOG POHODA NA ISTOK ,OBARANJEM BERLINSKOG ZIDA, ČIJI  JE  OSNOVNI I JEDINI CILJ BIO ANTIKOMUNISTIČKI ,SRUŠITI KOMUNIZAM KOJEG NIJE BILO. DAKLE, TREBA  ZAKLJUČITI, DA NIKAKVE AGRESIJE NIJE BILIO  JER SU U HRVATSKOJ KREIRALI RAT ,KAKO U  UVODU REKOH ,KATOLIČKA CRKVA POD POKROVITELJSTVOM TUĐAMNOVE FORMALNO SVJETOVNE VLADAVINE. .VUKOVAR JE BIO SARAJEVSKI  ATENTAT.TAMO  JE  DOŠLA PRAVA KATOLIČKA ALAŠA , POTOMAKA STEPINČEVIH KRIŽARA , DA POTAKNE RAT  ZA  ČIŠĆENJE  HRVATSKE  OD DRUGIH I DRUGAČIJIH,  ZAPOČET JOŠ U STEPINČEVOJ BOŽJOJ DRŽAVI ,NDH-AZIJI.
   
   
  I DOK JE TRAJAO POKOLJ U VUKOVARU , U CIJELOJ HTVATSKOJ,  BIVŠA JUGOSLAVENSKA  ARMIJA  JE MIROVALA U KASARNAMA. PA ,O KAKVOJ JE TO AGRESIJI RIJEČ??? VUKOVR NIJE AGRESIJA ,VUKOVAR JE   ZAPALIO KRVOLOČNI  POTOMAK STEPIČEVIH KRIŽARA , MERČEP ,U ULOZI NOVOG LUBURIĆA. TO TVRDIM NA OSNOVU PODATAKA KOJE JE IZNIO U SVOJOJ KNJIZI DRAGO HEDL ,UGLEDNI  HRVATSKI NOVINAR ,KOJI JE U VRIJEME RATA BORAVIO NA TIM PROSTORIMA.. DANAS SE SUDI MALOM LUBURIĆU ,ALI STIDLJIVO ,JER  SE UOPĆE NE SPOMINJE NJEGOV POKOLJ  U VUKOVARU KADA JE  SRBE VJEŠAO PO KLAONIČKIM ČENGELAMA KAO STOKU ,PIŠE DRAGO HEDL.NA OVIM PROSTORIMA JOŠ OD RASKOLNIČKIH VREMENA POSTOJI NETRPELJIVOST  A  KOJU PERMANENTNO PODRGRIJAVA NE SAMO STOŽER KATOLIČKOG ZAPADA ,VATIKAN ,NEGO I ISTOČNA CRKVA, ORTODOKSNA,  ZLOČINAČKA I AGRESIVNA . OD PODGRIJAVANJA MRŽNJE I  PERMANENTNIH SUKOBA, OD RASKOLNIČKE PODJELE NA ISTOČNU I ZAPADNU CRKVU, NIJE OSTALA IMUNOM NI KNJIŽEVNOST ,NI POVIJEST,NI POLITIČKA PUBLICISTIKA, S OBE STRANE RASKOLA.
  PA TKO TO NAMA, GRAĐANIMA HRVATSKE, PRODAJE AGRESIJU  UMJESTO VJERSKOG RATA KOJI  JE ,TO JE ZAPAD I PROTEŽIRAO, BIO EFIKASNA ISKRA RATA NA OVIM PROSTORIMA ,A KOJI  JE IMAO JEDAN JEDINI CILJ UNIŠTENJE SOCIJALISTIČKIH DRUŠTVENIH ODNOSA I NACIŠOVINISTIČKO ČIŠĆENJE  GARAĐANA ,SVIH ONIH KOJI SU DRUGI I DRUGAČIJ, ŠTO  ZNAČI ČIŠĆENJE DRŽAVE OD SRBA I SVIH DRUGIH NEPOŽELJNIH  ,MEĐU KOJE SE UBRAJALO I SOCIJALISTIČKE FUNKCIONERE ,A NAROČITO ONE U POLICIJI I OBAVBJEŠTAJNIM SLUŽBAMA.
  PO OSVAJANJU VALSTI ,TUĐMANOVA FALANGA ,SPOMENUO JE NEKI KOMENTATOR NA PORTALU SLOBODNE DALMACIJE,UBILA  JE OKO 6OO LJUDI  I NITKO DO DANAS NIJE POKRENUO ISTRAGU O TOME. .OVAJ PODATAK SE MOŽE PROVJERITI U ARHIVU SLOBODNE DALMACIJE.
  PA  SE TREBA ZAPITATI ,TKO TO NAMA, U HRVATSKOJ , PRODAJE AGRESDIJU NA HRVATSKU ,UMJESTO  KRVOLOČNOG KRIŽARSKOG RATA, STEPINČEVSKI ,KRVOLOČNOG  KARAKTERA,, ČIŠĆENJE SVIJUH DRUGIH I DRUGAČIJIH. STOKO  KATOLILČKA, ZATUCANA ,SITNOG ZUBA

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code