KARAMARKO PROTIV SAVJETNIKA ANGELE MERKEL

KARAMARKO PROTIV SAVJETNIKA ANGELE MERKEL

6. travnja, 2014.

 

Mijo Maric u sredini sa bivsim dopredsjednicima Lucicem i Cosicem

 

HDZ želi preuzeti Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj

 

Napisao: Zoran Paškov/Frankfurt

Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj nije više  nestranačka udruga kako ga se  donedavno predstavljalo u medijima. Zato su se pobrinuli Tomislav Karamarko i Milijan Brkić Vaso koji su putem svojih poltrona na upravo održanim izborima u Frankfurtu,  dobrim dijelom preuzeli predsjedništvo Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke, institucije koja uživa i potporu njemačke kancelarke Angele Merkel. Sama činjenica da su od 51 delegata na Izbornoj skupštini u Frankfurtu njih 38 bilo članova HDZ-a najbolje govori o smišljenom preuzimanju kongresa. Mnogi smatraju kako ovakav potez HDZ- a nanosi veliku štetu ovoj stranci, ali i Hrvatima i njihovim udrugama u Njemačkoj, među koje se bespotrebno unosi razdor i mješanje dnevne hrvatske politike u instituciju  koja je do sada slovila  kao nestranačka, a na koju je HDZ posljednjih mjeseci izvršio neviđeni pritisak s ciljem da se diskreditira rad dosadašnjeg predsjedništva, koje je u više navrata poduprijela i njemačka Vlada, dajući im i svoju finacijsku potporu. Kulminacija velike razmirice i medijske svađe posebno su eskalirale uoči same Izborne sjednice, gdje je HDZ imao samo jedan cilj- svrgnuti dosadašnje predsjedništvo na čelu sa Mijom Marićem, Danijelom Lučićem, Petrom Ćosićem i Edijem Zelićem, koje je u proteklom radu postiglo zapažene rezultate u raznim multikulturalnim integracijskim procesima i prezentaciji Hrvatske u Njemačkoj.  Njih su pokušali kompromitirati i optužiti na razne manipulativne načine pa se uoči izbora medijima i članovima otvoreno dramatično obratio i predsjednik Mijo Marić.

SISTEMATSKO ISKRIVLJAVANJE ISTINE                            

-Odlučno odbacujemo neistinitu podvalu prema kojoj su navodno pokrenute istrage oko isplate honorara unutar HSKNj-a. Neshvatljiva je ova neumorna upornost, energičnost i zločudnost napada na HSKNj i sistematsko iskrivljavanje istine, koja sada traje već skoro pola godine. HSKNj je izabran kao jedan od deset strateških partnera njemačke Vlade; uključilo se novih članova udruga u HSKNj. Broj prijavljenih delegata za održanu sjednicu od 90-ih godina nije bio veći, svečano je otvoren ured HSKNj u Berlinu; djelatnici počinju raditi i pozvani smo našu sjednicu održati u Bundestag-u. Njemačke institucije su pozvali HSKNj da ih savjetuje i da napiše prijedlog za njemački zakon o financiranju krovnih migrantskih udruga. Zakon, na čijoj je izradi HSKNj aktivno sudjelovao, je poslje uspiješno prošao kroz Bundestag. Kao rezultat toga, se HSKNj-u sada financira ured u Berlinu i dvoje djelatnika. U tom vrlo zahtjevnom i intenzivnom projektu, koji je trajao 2,5 godine, napisano je nekoliko publikacija, organizirane su konferencije i održano je 50-tak sastanaka sa svim relevantnim njemačkim institucijama te su se u okviru sklopljenih ugovora za tu svrhu plaćali tkz. „Aufwandsentschädigungen“ i putni troškovi za one osobe, koji su radili za taj projekt. Projekte, koje financira njemačka država su uvijek podvrgnuti strogoj kontroli i svaki utrošeni sat i svi pojedini troškovi se moraju precizno dokumentirati. Uostalom  i njemački BAMF, jedna neovisna revizorska kuća i Finanzamt potvrdili stopostotno korektnu dokumentaciju HSKNj-a. Putem novog iseljeničkog medija u Njemačkoj ovdje se na jedan podli način manipulira Hrvatima u Njemačkoj, trvdeći u dvadesetak članaka da su se te naknade troškova plaćale iz riznice HSKNj-a, odnosno od članarina naših članova, što je čista laž. Rad u spomenutom projektu, plaćan je iz državnih sredstava BAMF-a. No, ako se ovaj važan detalj iskrene i svijesno prikaže pogrešno, onda je razumljivo da su neke naše članice u prvom trenutku reagirale iritirano, koje u svojem radu za Hrvate i lobiranje za hrvatske interese rade volonterski. Uz sav naš također volonterski angažman lobiranja za Hrvate i hrvatske interese, kojeg smo i mi uvijek odrađivali bez ikakve nadoknade i što i nadalje činimo, smo neovisno o našem volonterskom radu dodatno odvojili kapacitete za ovaj njemački projekt i odvajali slobodno vrijeme od svojeg posla i svojih obitelji, da bi odrađivali zadatke za njemačke institucije. Zarađeni novac je na kraju opet korišten za hrvatske projekte ili doniran natrag u riznicu-izjavio je Mijo Marić.

ČLAN SAVJETA ANGELE MERKEL

Kako bi bolje razumijeli ovu kampanju protiv HSKNj, treba se osvrnuti na kontroverznog hrvatskog novinara u Njemačkoj, Stipu Puđu koji  godinama sustavno zlorabi za partikularne interese i privatne obračune sa neistomišljenicima. Kako smo proteklih mjeseci doznali od mnogih Hrvata u Njemačkoj, Puđino postupanje doživljavaju kao “medijski reket”, koji ih podsjeća na polu-mafijaške metode. Ukoliko pojedinac, neko društvo ili poduzeće ne dijeli njegovo mišljenje ili ne financira njegove manifestacije ili oglase, ovaj novinar ih izlaže “medijskom linču”.

 Zanimljivo je, da se ovo sve dogođa u trenutku kada se HSKNj nalazi na vrhuncu svojeg uspjeha. -Sustavno smo pomlađivali i profesionalizirali predsjedništvo zadnjih godina, proširili članstvo na više od 75 hrvatskih udruga iz cijele Njemačke. Sistematski radimo na što jačem hrvatskom lobiju, stvorili smo kvalificirani i vidljivi glas Hrvata kao pete po veličini migrantske skupine u Njemačkoj, koja je među najbolje integriranim. Uspiješno provodimo humanitarne i kulturne projekte, zauzimamo se za istinu o Domovinskom ratu, organizirali smo uspiješno globalne akcije za naše generale, glasno zauzimajući se za interese iseljenika u domovini. Istovremeno smo vrlo priznati kod njemačkih političkih čelnika, sudjelujemo u svim gremijima njemačke Vlade, osobno sam član u savjetu kancelarke Merkel u Bundesbeirat-u, u Kanzleramt-u sam svaki drugi mjesec, djelujući u raznim radnim skupinama. Naši stavovi se uvažavaju u njemačkoj politici. Uspostavili smo kontakte u svim nama relevantnim ministarstvima i institucijama. Nedavno sam pozvan i u Savjet Vlade za Hrvate izvan RH. Neki promatrači tvrde, da je upravo taj naš veliki uspjeh razlog za ove trenutne neutemeljene kritike i napade na HSKNj. Konkretiziraju se i indicije, da je posrijedi osveta obaviještajnih struktura, zbog angažmana HSKNj-a za procesuiranje UDB-aških ubojstava i izručenja osumnjičenika Njemačkoj. S obzirom na intenzivnost, okrutnost i zloćudnost napada,očito  se zaboravlja da se kod nas ne radi o profesionalnim političarima sa velikim utjecajem i debelim plaćama, iza kojih stoje stranačke mašinerije, obrazovani u medijskom djelovanju i sigurnosti debelih mirovina. Mi smo jednostavni hrvatski domoljubi i volunteri, pošteni, koji pored svog posla, obitelji sa malom djecom, angažmanu u katoličkoj misiji i lokalnoj udruzi, žrtvujemo naše slobodno vrijeme za interese hrvatskih iseljenika. Trebamo pomoć svih Vas Hrvata u Njemačkoj, da se ne narušava zajedništvo. A mi smo spremni pružiti ruku da nađemo mi- kaže Mijo Marić,  ne želeći se otvoreno zamjerati Karamarku i Vasi  kao i njihovim djelatnicima na terenu, koji  strogo provode sve upute dobivne od Karamarka i Vase bez čijeg se blagoslova ne radi,  a koji su nedavno dvaput boravili u Frankfurtu i prema našim izvorima svojim poltronima odobrili ovakve napade na Hrvatski svjetski kongres, i ne shvaćajujući kako sa time nanose štetu hrvatskim udrugama i Hrvatima u Njemačkoj.

HRVATSKA ZORA JEDINA ALTERNATIVA HDZ-u

Mnogi  dobro upućeni u hrvatske političke prilike u Njemačkoj drže kako je pojava Kujundžićeve “Zore”- stranke naroda, velika dobit za demokraciju među našim ljudima ovdje u Njemačkoj, jer poznato je da SDP nema dobar glas ni utjecaj među iseljeništvom. Stoga Kujundžić u ovom trenutku HDZ- u predstavlja jedinu konkurenciju, posebice ako se ima u vidu činjenica i spremnost da pojedini HDZ ovci prelaze u Hrvatsku zoru. Shvaćajući kako je u pitanju otvoreni napad na Hrvatski svjetski kongres uoči frankfurtske izborne skupštine, medijima kongresu i HDZ-u dr. Kujundžić se obratio sa svojim apelom da ne ruše kongres.

 -Hrvatska Zora, stranka naroda zauzela je čvrst stav glede pokušaja uplitanja nekih političkih stranaka u rad HSKNJ. Buduće novo predsjedništvo HSKNJ trebaju činiti nestranačke osobe, po mogućnosti stručne osobe, odlučne predano raditi za interese i dobrobit svih Hrvata u Njemačkoj.

Hrvatska Zora, podržava u potpunosti sve napore hrvatskih udruga i pojedinaca u Njemačkoj. Javno osuđujemo svaki vid stranačkog uplitanja, neprimjerenog ponašanja i nepotrebnog urušavanja krovne udruge koja se zalaže za interese svih Hrvata u Njemačkoj. HSKNJ treba ostati nestranačka krovna organizacija, dragovoljno udruženje svih hrvatskih organizacija i drugih hrvatskih tijela u Saveznoj Republici Njemačkoj. Neka tako nastavi djelovati u svekolikoj javnosti, obnavljati stare i uspostavljati nove kontakte između hrvatskog i njemačkog pučanstva. Hrvatska zora poziva sve hrvatske udruge i pojedince u Njemačkoj da dostojanstveno prema svojim poštenim načelima glasuju, te tako pravedno i efikasno pridonesu iznalaženju rješenja svih eventualnih problema, u duhu demokratskog dijaloga-poručio je Kujundžić.

 Slično razmišlja i Jozo Turudić, koji kaže da nije u redu da bilo koja stranka  uzima sve veću dominaciju u Hrvatskom svjetskom kongresu koji bi trebao ostati u svakom slučaju nestranačka udruga, a ovaj izbor novog predsjedništva u čije  su uže  vodstvo na dopredsjdničke funkcije izabrana dvojica HDZ-ovskih dopredsjednika dr. Siniša Kušić i Franjo Pavić, te tajnik Niko Ereš, u svakom slučaju je dokaz kako je HDZ pod svoju kapu preuzeo Kongres, koji tako više nije nestranačka udruga, kako su se bar do sada prikazivali njemačkoj Vladi od koje su i dobili svakojaku potporu.  Kujundžićeva Zora sada s pravom može tražiti da njezini članovi u istoj mjeri budu zastupljeni u Hrvatskom svjetskom kongresu u Njemačkoj. Zapitajmo se svi zajedno u kojem to smjeru vodi da bilo koja politička stranka uzima dominaciju u jednoj nestranačkoj udruzi, koja se na takav način urušava  vrlo neprimjerenim metodama. Trudit ćemo

se da HDZu ovdje u Njemačkoj budemo primjerna, demokratska i poštena  konkurencija i da poradimo na slobodi hrvatskih medija u iseljeništvu – ističe Jozo Jokan Turudić.

MIJO MARIĆ JE PREDSJEDNIK ZA PRIMJER

A među HDZ-ovcima koji uviđaju propuste u politici koja se od strane pojedinaca vodi prema kongresu  a s time nanosi ne samo šteta Hrvatskom svjetskom kongresu Njemačke već i HDZ-u kojemu se impuntira nepotreno gubljenje glasova u iseljeništvu je i IVO ZEBA, jedan od poznatijih HDZ-ovaca u Njemačkoj, koji je izuzetno cjenjen među našim udrugama, ali i u njemačkoj politici gdje je već godinama izuzetno angažiran i utjecajan.

-Mislim da su predsjednik Mijo Marić, Danijel Lucić, Petar Ćosić i drugi njihovi suradnici izvanredno vodili Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj, što najbolje potrđuju odlični rezultati u brojnim akcijama za Hrvatsku, počevši od oslobođenja hrvatskih generala u Den Haagu, pa do raznih integracijskih projekata i suradnje sa samom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Ta suradnja najbolje pokazuje o kako se kvalitetnim ljudima i njihovim projektima radi. Mijo Marić, dosadašnji predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke  nije zaslužio da ga se ovako neosnovano medijski napada i proziva. Da je čovjek pošten najbolje pokazuje i uredno predana blagajna na upravo održanoj Izbornoj skupštini, koja dokazuje njegovo poštenje i nevinost, kao i poštenje Petra Ćosića i Edija Zelića, koje se također proziva-kaže nam Ivo Zeba, predsjednik HDZ-a Russelsheim i nekadašnji predsjednik kordinacije HDZ-a Srednje Njemačke, ne shvaćajući poteze pojedinaca, a ni medija koji ih u suradnji s njima provodi.

I dok mnogi Hrvati sada u Njemačkoj Hrvatski svjetski kongres doživljavaju kao veliki kamen spoticanja, svađa, međusobnih obračuna i nesporazuma, pitanje je kako će na novoj dužnosti  funkcionirati novi i marljivi predsjednik Danijel Lucić, koji je i dalje nestranački kandidat, a sada prvi čovjek kongresa. Uoči frankfurske Izborne skupštine izjavio nam je:

-Kamo sreće da je ovoliko kandidata koji su uključeni u  izbore bilo aktivno u našem proteklom radu, koji se svidio i njemačkoj kancelarki. Sve optužbe koje je pojedinac, a svi znamo koji  i tko iza njega stoji, u svrhu privatnih obračuna plasirao na račun predsjednika Mije Marića, dopredsjednika Petra Ćosića, Edija Zelića, našeg glasnogovornika i drugih, koje je želio lažno optužiti za pronevjere, najobičnije su izmišljotine. Kongres je pod vodstvom predsjednika Mije Marića radio pošteno i transparentno- kazao je novoizabrani predsjednik Danijel Lucić i tako će nastaviti i ubuduće.

S obzirom da je Hrvatska članica EU i da se hrvatski političari i pojedinci u udrugama  više neće moći u ovakvom okruženju ponašati poput balkanskih krčmara i dobro zaštičenih ličkih međeda, pitanje je koliku će potporu njemačke Vlade Kongres uživati u budućnosti kada do njih stigne vijest o novim političkim vjetrovima u kongresnim redovima, koji više nisu nestranački.

Mnogi se pitaju, da li je pametno žrtvovati taj ugled Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj u zamjenu za uhljebljenje jednog ili  dvoje HDZ-ovih djelatnika i suradnika  iz dijaspore,  koji se nakon dobro obavljenog posla nadaju  Karamarkovom i Vasinom promaknuću u institucije “Lijepe naše”? T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. Dorf
    #1 Dorf 9 travnja, 2014, 19:05

    Langsam…

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code