OSLOBOĐENJE BEZ PARTIZANA IZ HRVATSKE

OSLOBOĐENJE BEZ PARTIZANA IZ HRVATSKE

9. svibnja, 2012.

hcspboss
Što se događalo 8.svibnja 1945.?

 

 

Piše: Ante Beljo

Prije  67 godina, 8.svibnja, zločinačka komunistička vojska ušla je u nebranjeni grad Zagreb, do tog dana glavni grad Nezavisne Države Hrvatske. Tog dana, ulaskom partizana u Zagrebu je otpočeo najveći pokolj Hrvata u povijesti na području našeg glavnog grada.

Tim povodom, Hrvatska čista stranka prava je danas održala tiskovnu konferenciju na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, na kojoj je jasno dala do znanja da se 8. svibnja nikako ne može nazivati “danom oslobođenja”, već jedino danom okupacije. Na konferenciji su govorili predsjednik Mladeži HČSP-a Frano Čirko, te predsjednik stranke Josip Miljak. Na samom početku tiskovne konferencije, oko članova HČSP-a su se okupili tzv. antifašisti koji su za vrijeme konferencije dobacivali teške psovke i uvrede. Tada se u cijelu priču umiješala i policija koja je počela legitimirati HČSP-ovce, no ne i tzv. antifašiste. Josip Miljak tada odbija policiji predati dokumente, uz primjedbu da se policija ponaša selektivno i nekorektno prema njemu i ostalim članovima HČSP-a. Nakon kratke rasprave, Miljak ipak predaje dokumente, no biva uhićen od strane interventne policije te odvežen u I. policijsku postaju. Od “antifašista” nitko nije uhićen, unatoč tome što su teškim uvredama i psovkama javno pred policijom vrijeđali prisutne.

Ovaj skandal u centru Zagreba se dogodio po inerciji vlasti koja u državu unosi kaos i podjele, te koja svim silama pokušava uništiti svaki tračak domoljublja u Hrvatskoj. Poručujemo im da s takvom politikom neće dobro završiti.

 

GDJE JE BIO ZAGREBAČKI PARTIZANSKI KORPUS?

Neki nas još i danas, i to s visokih mjesta u politici – antihrvatskoj – hoće uvjeriti da njihova borba za Jugoslaviju nije bila zlo i da su komunistički zločini bili antifašizam. Povijesne činjenice, one od 1941. do 1990. godine i one od 1991. do 1995. godine ih u tome demantiraju, a njihovi putovi su obilježeni potocima suza i krvi i gomilama rasutih ljudskih kostiju. Bili su to putovi Staljinova i Titova komunističkog pakla, a ne De Gaulleova demokratskog antifašizma! Druga činjenica koju danas, 8. svibnja želimo spomenuti je ulazak u – nebranjeni – Zagreb, srpske – naglašavamo srpske – jugosoldateske, koja je Zagreb okupirala na isti način kao i ona iz prosinca 1918. godine i izvršila masovni pokolj nad Zagrepčanima 8. i 9. svibnja – i nastavila u tjednima i mjesecima koji su slijedili. Naime, hrvatske oružane snage i sve ostale vojske povukle su se iz Zagreba 6. i 7. svibnja. Divizije koje su prve ušle u Zagreb pripadale su Prvoj jugoslavenskoj armiji čiji je zapovjednik bio Peko Dapčević iz Beograda i Drugoj armiji – Koča Popović iz Crne Gore, a bile su Dvadeset prva i Dvadeset peta srpska divizija – obje iz centralne Srbije – sastavljene od onih koji su poslije listopada 1944. kokarde zamijenili petokrakama. Zatim, Šesta Lička – pod komandom Đoke Jovanića i Dvadeset osma Slavonska pod komandom Radojice Nenezića u čijem su sastavu i vodstvu bili prvenstveno Srbi – iz četničkih monarhističkih ili komunističkih krugova. Zagrebački partizanski 10. korpus – toliko razvikani – nalazio se tih dana na području Varaždina i bio im je dozvoljen ulaz u Zagreb preko Sljemena te Sesveta i Dubrave tek 9. svibnja poslije podne (2 dana kasnije) s tim da su jednu noć morali prenoćiti na otvorenome u Sesvetama, a drugu na tadašnjem Špartinu stadionu, jer su sve prostore u gradu bile zauzele srpske jedinice. Zagrebački partizanski korpus je 10. svibnja formalno preuzeo dužnost ‘Zagrebačkog garnizona’, da bi već 15. svibnja 1945. bio rasformiran i stavljen pod zapovjedništvo 2. Armije Koče Popovića. ‘Guverner’ okupiranog Zagreba je postao Mijalko Todorović-Plavi, rodom iz Kragujevca. O tome je pisao general Ivan Šibl u njegovoj knjizi ‘Sjećanja’.

Tito je 11. svibnja 1945. pohvalio jedinice koje su ‘oslobodile’ Zagreb i njihove zapovjednike:

– I. Jugo. armija – Peku Dapčevića – rođ. u Ljubotinu, Crna Gora;
– II. Jugo. armija – Koču Popovića – rođ. u Beogradu;
– general majore: Ljubu Vučkovića – rođ. u Cetinju, Crna Gora;
– Milutina Moraču – Srbina iz Glamoča;
– Mijalka Todorovića – rođ. u Kragujevcu;
– i pukovnika: Blažu Lampara – rođ. u Cetinju, Crna Gora.

Komandant tadašnje parade Jugoslavenske Armije održane u Zagrebu, 13. svibnja 1945., bio je Vaso Jovanović iz Podgorice u Crnoj Gori, komandant I. proleterske divizije. Nitko od ‘pohvaljenih’ nije bio Hrvat niti iz Hrvatske, pa neka nam se sada objasni da to nije bila okupacija?! Treća činjenica o kojoj je važno reći par riječi je sutrašnji ‘Dan Europe’ – iako taj dan ima razloga slaviti samo polovica Europe, druga polovica je samo zamijenila jedan totalitarizam drugim. Jasno je o tome rečeno u Rezoluciji Vijeća Europe, i Rezoluciji Europskoga parlamenta, a koje se u Hrvatskoj uporno prešućuju u političkim krugovima i medijima. Ako u današnjoj Hrvatskoj sinovi jugoslavenske ORJUNE, OZNE, KOSA, UDBE, i njihovi unuci, a čija su usta danas puna europejstva, misle da će s tim kovčegom zla ući u Europsku uniju, varaju se! Rado ćemo i mi dati svoj doprinos u borbi za takvu europsku Hrvatsku. T

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Babaroga
  #1 Babaroga 17 ožujka, 2017, 15:55

  Koja stoka je to pisala?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. karl kutniak
  #2 karl kutniak 9 ožujka, 2017, 13:48

  Imamo danas autentične izjave Koče Popovića glede njegovih srbenda kao ono još nisu izašli sasvim iz opanaka i već su svim silama i zlodjelom stvarali Dušanovo carstvo i veliku Srbiju, imamo memoare partizana Cvijetina Mijatovića glede počinjenig zločina nad hrvatskim narodom i kako ga je jako sram kao Srbina, imamo more članaka i misli glede njegovih srbenda napisanih od velikog Bogdana Bogdanovića, imamo memoare od legendarnog Cape, generala Vlade Janjića, imamo i Ratni dnevnik generala Šibla koji samo par dana poslije počinjenog zločina u Gudovcu broj žrtava udvostručuje i javlja isti njegovom krdovođi Brozu, imamo glede istog i svjedočenje velikog hrvatskog kipara koji izjavljuje da je išao sa majkom kupovati krumpir kao mali dječak, a gospodin u to vrijeme točno 20 godina navršio…….dakle laž do laži!
  Svi ovdje koji i danas nisu spremni prihvatiti nepobitne činjenice najbolje nam demonstriraju koliko je Hrvatskoj potrebna generalna LUSTRACIJA i njena sprovedba i još se k tome sakrivaju i pod zaštitom su nekih čudnih avatara bez trunka srama kao što su to radili njihovi djedovi, očevi, majke, tetke i ostala crveno-fašistička bagra!

  ZA DOM SPREMNI i Domaji uvijek vjerni!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Promona
  #3 Promona 22 svibnja, 2012, 07:53

  Čemu uzrujavanje, mala minorna strančica korača kroz šaš i blato….Ali da je Zagreb toga dana pao to je istina….Ako je Pavelić istjerao Židove iz svojih domova, a jest….Zašto im Veliki Tito sa svojim preobučenim Četnicima te iste nije vratio…To bi bila pobjeda Antifašizma, a ovako su samo nastavili započetu čistku i nastavili je ubijanjem svih koji nisu isto mislili i tako 50 godina….Svaki čovjek ma tko bio i u koga vjerovao ne zaslužuje biti izbačen na cesti…..I danas u Zagrebu četverokut…Petrićeva, Iliva, Bogovićeva, Gajeva, žive djeca onih koji su zaposjeli te stanove, i danas jedu srebrnim židovskim beštekom, iz vitrina vlistaju svjećnjaci….Dali je to izvojevana SLOBODA….

  Odgovorite na ovaj komentar
  • karl kutniak
   karl kutniak 3 ožujka, 2019, 20:32

   PROMONA, tko je “pao”, “osloboditelji” ušli u prazan grad i ljude oslobodili od slobode koja je koliko toliko bila prisutna u ratno vrijeme kod Pavelića i “ustaških ztločinaca”, ovi bezt ikakve opasnosti i ugrozbe uveli TERORRRRR neviđenih razmjera!
   Ostavi se praznog trkeljanja i bolje čitaj djela Hannah Arendt pa ćeš tek tada dobiti realnu sliku o NDH i ustašama, istim možda shvatiti u kakvim si živio zabludama, možda dobiješ i malo grižnju savjesti!?

   Odgovorite na ovaj komentar
 4. mata
  #4 mata 10 svibnja, 2012, 13:04

  Ova partizansko-udbaška stoka ne priznaje ni ono što je sama napisala. Ovo je sve uzeto iz kjige Ivana Šibla, partizanskoga generala. Ali antihrvatskim sotonama istina ništa ne znači. Znam, nije lako živjeti sa spoznajom da ti je baba bila koljač hrvatskoga naroda. Partizanke su bile najbolje jamarke, s neljudskom nasladom su ubijale maljevima u potiljak. Oni koji to opravdavaju su bolasnici za psihijatriju.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. KOČA POPOVIĆ
  #5 KOČA POPOVIĆ 9 svibnja, 2012, 11:58

  BELJO SAMOZVANI POVJESNIČARU, SELJAČINO EMIGRANTSKA, A ŠTO NISI NAPISAO OVAKAV ČLANAK DOK JE TUĐMAN BIO ŽIV????? TO TE MI PITAMO? A EVO ZAŠTO: ZATO ŠTO SI GUZIČAR I DUPELIZAC ETO ZAŠTO!!!

  SAMOZVANI POVJESNIČARU VRATI SE TAMO OTKUD SI I DOŠAO I POVEDI SVOJU USTAŠKU EMIGRANTSKU BRATIJU KOJA NAM PIJE KRV OVDJE VEĆ 22 GODINE. EVO POKRALI STE SVE ŠTO SE MOGLO POKRASTI, SAD MARŠ TAMO OTKUD STE I IZGMIZALI.

  SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU

  Odgovorite na ovaj komentar
  • karl kutniak
   karl kutniak 3 ožujka, 2019, 20:17

   Komentar ti je “prepun” argumenata, za tebe je svaki Neandertalac intelektualno nedostižan!
   Zaboravio si da to ipak nije sada 1946., ne vič,i jer nitko te se više ne boji, a da si hrabar i iskren i odgojen u “kulturi svađe” onda bi se predstavio punim imenom i prezimenom!?

   Odgovorite na ovaj komentar
 6. dost a
  #6 dost a 9 svibnja, 2012, 10:30

  Gospodin (ova je samo uvjetno oslovljavanje) Beljo bi za ovakve izjave u svakoj normalnoj zemlji sjedio u dugogodisnjem zatvoru. Dovoljno je okrenuti se oko sebe i vidjeti sto su nam donijeli Beljo i njemu slicni.

  Dosta je toga!

  Odgovorite na ovaj komentar
  • karl kutniak
   karl kutniak 3 ožujka, 2019, 20:22

   DOST A, što sam napisao lažnom Koči, vrijedi i za tebe, pritom ne branim Belju, ali Beljo nije sam HRVATSKA DIJASPORA, kao što ni jedna lasta ne čini proljeće!

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code