KOPRIVNIČKI BRANITELJI NE ŽELE SPOMENIK ALEMA KORKUTA

KOPRIVNIČKI BRANITELJI NE ŽELE SPOMENIK ALEMA KORKUTA

1. ožujka, 2014.

 131126-zvona Custom

Spomenik će koštati 300 tisuća kuna

 

Napisao: Mladen Pavković

U središtu Koprivnice, Grad je podigao čak desetak spomenika-biciklima, ali ni jedno hrvatskim braniteljima, tako da ispada da su “biciklisti”, a ne hrvatski branitelji oslobodili i stvorili hrvatsku državu. Stoga je Grad Koprivnica lani raspisao natječaj i za spomenik hrvatskim braniteljima. Sve Udruge proizašle iz Domovinskoga rata ovoga grada pozdravile su ovu inicijativu, kad tamo na natječaj se javilo tek tri više ili manje osrednja autora. Komisija sastavljena većinom od “onih koji znaju”, odlučila je da se prihvaća rad kipara Alema Korkuta, za kojeg su glasali svi, osim predstavnika stradalačkih udruga koji su bili u manjini. Korkuta je osmislio čudni spomenik u obliku crkvenog zvona, bez hrvatskih obilježja! Za to je već primio i nagradu od 30.000 kuna, ali i izlijev bijesa velike većine Udruga iz Domovinskoga rata Grada Koprivnice, koje traže da se natječaj poništi, tim prije što zvono koje je predložio ovaj kipar, po riječima predstavnika Udruga, već je viđeno, što će reći da nije originalno. Na njemu ne će pisati ni imena poginulih. Više bi bilo prikladno za dvorište neke crkve nego za koprivnički park gdje se namjerava postaviti.

BRANITELJSKE UDRUGE PROTIV SPOMENIKA

Sve stradalničke udruge ovog grada od HVIDR-e, Udruge roditelja poginulih branitelja, pa do udovica i djece maloljetnih branitelja ne žele ni čuti za nešto takvoga, pa su se žalile, čak i mjerodavnom sudu u Zagrebu, ali – spor su izgubile, jer nisu stranke u postupku. Dakle, Grad Koprivnica želi spomenik kakav želi, (baš kao u Zagrebu Bandić fontane!), i ne želi poništiti natječaj, što predlažu udruge. Ako kojim slučajem i dođe do izgradnje ovog spomenika, onda je stav velike većina Udruga iz Domovinskoga da će ga ignorirati, pa će Grad imati “svoj” spomenik, bez branitelja i stradalnika Domovinskoga rata. Da nije smiješno bilo bi žalosno. Poginuli branitelji Koprivnice jednostavno nisu zaslužili tako “proziran” rad, još k tome neorginalan, a koji će stajati oko 300.000 kuna.

NEORGINALAN RAD

Udruge su stoga uputile dopis Ministarstvu branitelja, koji jednim dijelom i financira ovaj “spomenik” da povuče svoja sredstva, da se raspiše novi natječaj, da se ovim ni krivim ni dužnim osrednjim autorima (bilo ih je tek tri) oduzmu financijska sredstva koje su dobili kao nagradu (za čega?) te da se raspiše novi natječaj za novi spomenik koji bi u prvom redu bio po volji stradalnicima hrvatskog Domovinskoga rata, ali i drugima. U protivnom u Koprivnici će zvona zvoniti i dalje samo s crkvenih tornja, ali ne i ono koje je zamislio neorginalni autor spomenika, kojem je najbolje da taj svoj rad proda (ili podvali) nekom drugom, a ne onima koji su dali svoje živote za obranu hrvatske Domovine! Uz to, koprivnički branitelji ne žele ni Koordinaciju udruga iz Domovinskoga rata, u koju su uključene tek dvije-tri, jer su radile u suprotnosti s braniteljskim zahtjevima, pa će umjesto Koordinacije osnovati Savjet za branitelje na razini grada.

Alem Korkut je  rođen  1970. u Travniku. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Autor je brojnih javnih skulpura, među kojima i skulpture “Karijatida” u Pazinu (2002.) izvedene u sklopu 30. mediteranskog kiparskog simpozija, spomenika biciklu u Koprivnici (2005.), te spomenika palim braniteljima domovinskog rata u Šibeniku (2006.). Dobitnik je više nagrada na javnim natječajima (među ostalim, prve za spomen-obilježje poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u Karlovcu te Šibeniku). Dobitnik je i Velike nagrade 27. Salona mladih u Zagrebu, te godišnje nagrade HDLU-a za mladog umjetnika 2004. godine. Izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2007. predaje na ALU u Zagrebu u statusu docenta. Član HDLU-a od 1998. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code