KAKO JE STEKLA KUĆU NA KRKU OD 700 TISUĆA EURA?

KAKO JE STEKLA KUĆU NA KRKU OD 700 TISUĆA EURA?

30. svibnja, 2015.

AMT_foto

Sumnja se da je Anka Mrak Taritaš izvlačila novac namijenjen za poplavljena područja

Piše: Dražen Stjepandić

Fotografija: www.hns.hr

Gospođa ministrica Anka Mrak Taritaš je prije nekoliko mjeseci dobro obogatila svoj stambeni fond kupnjom kuće, odnosno, vile u Malinskoj, za vrtoglavih 700 tisuća eura. Ekskluzivna kuća u Malinskoj se, navodno, nalazi na adresi Riječka broj 16. Ime bivše vlasnice nekretnine u Malinskoj je gospođa Živka Gorički s prebivalištem u Zagrebu na adresi Selska cesta 34. Kad smo provjeravali informaciju tajnica ministrice u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja nije negirala, odnosno demantirala ovu trgovinu njene šefice na otoku Krku.

U jeku galopirajuće krize začinjene svakodnevnim deložacijama spomenuti iznos od 700 tisuća eura navodno je isplaćen u gotovini. Obzirom na vrtoglavi iznos nikog posebno ne čudi da hrvatska istražna tijela već duže vremena vode tajnu istragu. Između ostalog sumnja se da je novac namaknut od pomoći za poplavljena područja u Slavoniji. Gospođa ministrica često je putovala u Gunju, Rajevo Selo, Račinovace, Posavske Podgajce, Vrbanju, Drenovce, Strošince…, pa se sumnja da je sa svojim suradnicima, po Čaćićevom receptu, uveličavanjem cijena građevinskog materijala potrebnog za obnovu u poplavi uništenih objekata uspjela doći do protupravne koristi. Zbog sumnje u izvlačenje državnog novca pokrenuta je istraga, a gospođa ministrica Anka Mrak Taritaš nije jedina osoba iz HNS-a u koju se sumnja da se dobro okoristila boravkom na službenom položaju.

Kada bi Ministarstvo pravosuđa ili DORH kojim slučajem objavilo kaznenu statistiku, vjerojatno bi isplivao podatak da je, iza HDZ-ovih članova, najviše optužnica podignuto upravo protiv uvaženih članova iz HNS-a. Čini se da slikovita opaska premijera Milanovića o HDZ-u kao kriminalnoj zadruzi više pristaje njegovom koalicijskom partneru iz Banskih dvora. Stoga nije nimalo čudno što se mnogi u javnosti pitaju zašto gospodin Josip Sapunar iz kaznenog predmeta „Remorker“ sam sjedi u Remetincu iako je pred istražiteljima i kamerama USKOK-a izjavio kako je „oprani“ državni novac predao HNS-u ministrice Vesne Pusić kako bi stranka imala dovoljno sredstava za njene retuširane jumbo plakate na tada nadolazećim parlamentarnim izborima. Prema dostupnim medijskim napisima moglo se saznati kako se je na odlično obavljenom poslu, dobrom „dečku“ Sapunaru, osobno telefonski zahvalio tadašnji prvi golfer HNS-a, Ratimir Čačić.

O kupnji kuće u Malinskoj na Krku portal Tjedno je prije nekoliko mjeseci prvi izvjestio domaću javnost. Do tada u javnosti gospođa ministrica nije krila vlasništvo nad četiri stana u Zagrebu, od kojih je kako su mediji spominjali samo jedan bio kupljen kreditom. “Toj zbirci obiteljskih nekretnina gospođa ministrica je proteklih dana pridodala i kuću u Malinskoj na Krku. Poznato je da je ministrici jedrenje jedan od hobija i ubuduće će se tome moći više posvetiti, posebice ako će ubrzo doći do velikih političkih promjena kao što to mnogi priželjkuju” – napisali smo 11. siječnja ove godine.

Ne znamo što su otkrili ili što će istražni organi otkriti vezano uz kupnju kuće gospođe gospođe ministrice na Krku, ali pouzdano smo doznali da su njezinom dolasku u posjed te vrijedne nekretnine posvetili stanovitu pozornost.

Otpratila osam ministara

Anka Mrak Taritaš gotovo cijelu karijeru je provela u Ministarstvu graditeljstva gdje se, počevši od 1992. godine, uspinjala stepenicu po stepenicu i u 2012. godinu ušla s titulom zamjenice ministra. Na ministarsku stepenicu je zakoračila nakon što je Radimir Čačić morao u zatvor. Logičan odabir s obzirom na njeno iskustvo, ali ipak veliki uspjeh za gospođu koja, iako uvijek bliska HNS-u, nikada nije bila članica političke stranke.

Sadašnja  ministrica graditeljstva rođena je u Bjelovaru (1959.) gdje se školovala sve do odlaska u Zagreb na Arhitektonski fakultet. Osim nekoliko poslova preko student-servisa, nikada poslije nije se bavila arhitekturom – cijelu karijeru posvetila je radu u državnoj administraciji. Čini se da joj to uopće ne smeta, štoviše, da se ponosi svojim radom u javnoj službi. Njen prvi posao u Ministarstvu graditeljstva bio je “savjetnik u području prostornog planiranja”. A prvi ministar bio joj je Zdenko Karakaš u Vladi Hrvoja Šarinića. Preživjela je Anka Mrak Taritaš još mnogo ministara, većinom HDZ-ovaca. Iako je svim njenim šefovima i šeficama bilo poznato da je vrlo bliska HNS-u, zbog toga nikada nije imala problema. Čini se da je od svih bivših ministara i ministrica najviše cijenila HDZ-ovu Marinu Matulović Dropulić koja je Ministarstvom drmala od 2003. do 2010. godine.

U kratkom izletu izvan Ministarstva  Ministarstva graditeljstva radila je u Gradskom zavodu za razvijanje.Od studenog 2003. do srpnja 2005. godine Anka Mrak Taritaš bila je pročelnica Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada.

Predsjednica Hrvatskog jedriličarskog saveza

Na to je mjesto došla također u kvoti HNS-a, a upućeni kažu da su je narodnjaci povukli iz Ministarstva u Grad da “počisti” sve ono što je zaribao tada vrlo mladi i ambiciozni Mislav Žagar, HNS-ov član zagrebačkog Poglavarstva zadužen za prostorno planiranje. Za vrijeme provedeno u zagrebačkoj  gradskoj  upravu je u relativno kratkom vremenu uspjela izraditi pedesetak urbanističkih planova, a uvela je i praksu konstantne suradnje s Društvom arhitekata Zagreb s kojim još i danas Grad surađuje na urbanističko-arhitektonskim natječajima. Nakon njezina odlaska, ekipa u Gradu se “opustila”, a posljedica svega je afera s protuzakonitim ispravcima prostornih planova.
U to vrijeme jako se zbližila s Vesnom Pusić i bivšom ministricom kulture Andrejom Zlatar Violić, kao i s dugogodišnjom zastupnicom u zagrebačkoj Skupštini Moranom Paliković Gruden. S njima se i danas često druži, uglavnom na večerama. Osim političarki, Anka Mrak Taritaš njeguje i druga prijateljstva.
Zajedno sa suprugom Zlatkom od 1986. do 2000. godine imala je 7-metarsku jedrilicu kojom su oplovili cijeli Jadran. Anka i suprug Zlatko imaju dva sina. Starijeg Ivana (25) “zarazili” su jedrenjem. Ministrica s ponosom kaže da je Ivan bio juniorski europski prvak u klasi “Laser” i treći na svjetskom prvenstvu. Mlađi sin se zove Fran i nema afiniteta prema jedrenju kao ostali članovi obitelji.
Gospođa ministrica je i predsjednica Hrvatskog jedriličarskog saveza. T

 

31 komentar

Uskoči u raspravu
 1. hako
  #1 hako 24 ožujka, 2017, 15:45

  ako svi kradu ko god da dodje na vlast , znaci da su hrvati takav narod ii tu nema spasa

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. sun
  #2 sun 23 ožujka, 2017, 23:48

  sto badava pisete i jedete se , mrak zakon sve u zrak -narod dao narod uzeo

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Chuspajzmaher
  #3 Chuspajzmaher 23 ožujka, 2017, 20:12

  Pozdrav, ovaj članak je dosta površan ( klasično hrvatsko novinarstvo sa pljuvačkim predznakom na koji se odma zaljepi nepismeni puk! ), recimo, što je sve to vrijeme radio ministričin muž, možda je on zaradio novac, ili su možda nasljedili i prodali neku drugu nekretninu!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Hoper
  #4 Hoper 23 ožujka, 2017, 04:03

  Dno dna

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Kamila7
  #5 Kamila7 16 srpnja, 2016, 18:22

  Lopovi u Lepoglavi su posteniji od HNS-ovaca!!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Anonimno
  #6 Anonimno 7 srpnja, 2016, 12:46

  Treba je tamanit ko štakore ja sa morao šupu legalizirat banda lopovska

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. jure vukosav
  #7 jure vukosav 5 srpnja, 2016, 21:30

  šta nje briga sta je na mojoj čestici od kuće ,piše pašnjak u katastru i nije upisana u prostorni plan.i sad ja moram platit dvanest tisuća kuna kazne da bi legalizira objekt.a za pašnjak plaćam uredno struju vodu sliv voda telefon KUĆNI itd.ma super.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Anonimno
  #8 Anonimno 5 srpnja, 2016, 16:07

  Kako je za obicne ljude ove drzave lako izracunati sta du mogli zaraditi svojim radom , tako se moze i za politicare, SVE STO NE MOGU DOKAZATI NEKA DRZAVA UZME! AJME BILI BI MALA SVICARSKA..

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Anonimno
  #9 Anonimno 5 srpnja, 2016, 07:52

  Ne mojte tako ministrica je davno zaradila novac dok je radila u gradu Zagrebu.
  Pošteno ..na raznim trgovačkim centrima pošteno pošteno ha….

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Mirek
  #10 Mirek 5 srpnja, 2016, 06:13

  Mrak žena, dajte joj još jedan mandat tupavci pa nek vas krade i dalje. 25 godina jedni te isti država nam je očaj i opet ćete glasovat za HDZ ili SDP , bolje ni ne zaslužujete.

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. BRANKO STOJKOVIĆ - ŠTIT
  #11 BRANKO STOJKOVIĆ - ŠTIT 2 lipnja, 2016, 22:32

  RŽAVA KAO “TRULI PANJ” A NE STABLO

  TELEVIZIJA I RADIO TO SU POLITIČKE EMISIJE ZA “RAJCANJE” GLUPOG NARODA

  Javni incident je kad ova glupa raja izabere na izborima Zorana Milanovića (SDP), za predsjednika Vlade RH. Tako ispada da su izbori bili presudni u odabiru političkog diletanta*: A većina ne znaju u ovoj pišljivoj i lažnoj državi da sve je to bilo namješteno. Da Milanović je došao po podobnosti partizana i bivše komunističke UDB-e, na vlast, a ne po svojoj sposobnosti. Ne treba zaboraviti prizor kada je Z. Milanović i SDP-e tobože pobijedili na izborima, te kako je to veće Milanović pao u zagrljaj masovnog ubojice Josipa Manolića, bivšeg šefa OZN-e u Bjelovaru. Ovo je sramota od pravnog uređenja u kojemu nisu “moralni ljudi” sposobni suditi Manoliću koji je 1945., poubijao više od 5000 ljudi…

  A i to ne treba zaboraviti da u Milanovićevoj vladi je Ana Mrak Taritaš, rođakinja od Josipa Manolića. Između ostalog “Joža” je u bivšem sistemu zaposlio Miru Trupac u državnu instituciju iz Sasovca, kod Bjelovara. Zlata Mrak, djevojački se preziva Trupac. Ona je dijete, odnosno kći od Milana Trupca – Milka, koji je bi javni bilježnik u Kaniškoj Ivi u Drugome svjetskom ratu, i poraću 1946. godine. Dragan Trupac mu je bio brat. Otac od Ane Mrak Taritaš je bio krojač u Bjelovaru. Njena majka se voli kockati i baš jučer je bila u kazinu “Admiral” kraj gostionice “Luna”. Franjo Vuković bio je susjed u Sasovcima kraj obitelji Dragana Trupac, navodno govori se da je bio i neki rođak. Franjo Vuković poslije se preselio u Novu Raču, i tamo imao gostionicu. Vuković je oženio od Josipa Manolića, sestre, kćer. On je ima dva sina iz prvog braka.

  Ovdje moram reći da bivši komunisti nisu nikuda otišle, nego oni su ostali svi umreženi… I izmjenjuju se na vlasti. Televizijska emisija “noćna mora” koju je vodio (pokojni) Željko Malnar, šef tog programa i emisije je bio Josip Manolić – Joža. Malnar se je rodio u Međurači a djed i otac su mu bili partizani i učitelji. Bili su sljedbenici SKJ-u i socijalistički orijentirani. Željko Malnar je živio u Međurači oko 16 godina, njegov otac se je rodio u Zagrebu. Dok je njegov otac bio učitelj, stanovali su u školi, gdje se je i Željko rodio. Njega je porodila selska babica, navodno se je zvala Jana Župić. Željko se je rodio isti dan kao i Josip Tubar. Malo ljudi u Hrvatskoj zna da Željko Malnar je rođen u Međurači, i to samo četrnaest kilometara od Bjelovara. U prvom sazivu Sabora RH., Milanovića je dove Ivica Račan, za zastupnika SDP-a. Ovo je sedmi mandat Zoranu Milanoviću, i to je dokaz koliko ovaj narod ne vidi dalje od nosa.

  ————————————–
  Branko Stojković iz Bjelovara
  http://crostojkovic1958.blog.hr
  ŠTIT – Udruga za ljudska prava
  Članaka; 2441.

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. zlatko mahulja
  #12 zlatko mahulja 4 studenoga, 2015, 16:31

  ima još. javna je tajna da se građevne dozvole “svojima” izdaju protivno važećim PP-ovima da bi se za uzvrat dobila lova (HNS-u) ili uslugica (pranje love i slično.) Tako je u Malinskoj u prvom redu do mora 200 m od Anke
  veliki poduzetnik Ž.Pereković dobio sve dozvole suprotne
  zakonu i možeš puknut. Svi šute (boje se) ili trabunjaju neke gluposti kako bi se iskoprcali iz nevolje. Prestrašno !

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. Šojka
  #13 Šojka 2 lipnja, 2015, 15:55

  Lijepa story o HNS-u… Kriminalac Čačić ukrao peneze na autocestama a ova lijepa dama na poplavljenoj sirotinji.

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. tutifrruti
  #14 tutifrruti 1 lipnja, 2015, 22:34

  jadna ta jedrilica na koju ona kroči

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. CEMEX
  #15 CEMEX 1 lipnja, 2015, 08:34

  NAVODNO JE POPRAVAK KUĆA U GUNJI DRŽAVA PLAĆALA VIŠE OD 3000 EURA PO KVADRATU.

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. Jovica Paliković
  #16 Jovica Paliković 31 svibnja, 2015, 08:24

  Mrak Taritaš i Dropulićka su autorice i potpisnice GUP-a u Zagrebu zbog kojeg terete Bandića i zbog čega je on završio u zatvoru.

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. arhitekt
  #17 arhitekt 31 svibnja, 2015, 06:40

  hm, marina matulović dropulić… imala je i od koga naučiti kako se mažnjava lova!

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Marin
   Marin 1 lipnja, 2015, 07:23

   A i Cacic bi mogao pomoci sa savjetima kako se krade lova. Pusickin HNS je pun ko brod pokradene drzavne love. Ali Pusickini mediji zabaljaju narod s Kalmetom a ova ekipa je zapavo za bajbukanu. I to malo duzu…

   Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 2 lipnja, 2016, 13:03

   Žene znaju kartično poslovanje

   Odgovorite na ovaj komentar
 18. DON
  #18 DON 30 svibnja, 2015, 13:31

  Eto pisah ovdje prije neki dan o gospođi i evo nje na tapetu.Znam ja još mnoge tajne o kojima bih mogao pisati no tuđa matematika mene ne interesira,ipak mogu ovlaš nešto i spomenuti.Dakle, to što se je netko ulovio istraživati dotičnu gospođu predstavlja samo grebanje po površini.Jer konstatirati treba da je gđaTaritaš veoma skromna i napose ona je u velikom zaostatku.Da,u zaostatku iza svih onih koji su svoj PRVI MILIJUN ( DEM ) zaradili još polovicom 90tih a koji su milijun ovdje u HR dobro oplodili a oplođeno pohranili u stranim bankama. i to tako da ih niti dan-danas niko i ništa o tome ne pita.Ankica bar svoju lovu nije u inozemstvo odnijela.Dakle NAPRIJED ANKICE TARITAŠ jer ti vrlo dobro znaš da sve loše što ti se stim u svezi može desiti je to da poput onoga svojega kolege po funkciji u vladi RH ,također i po kilaži budeš upućena GULITI KRUMPIRE.Znači ugodno s korisnim, dobivaš hranu besplatno a jesti voliš to se itekako vidi i usput odrađuješ kaznu.Uživaj dakle drugarice Ankice dok ti je dano…..

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 1 lipnja, 2016, 06:41

   Ma kud je grdna ko lopov, a kud i još pravi lopov smeće nad smećem od žene kao i njeno društvo pa što je to više dali? u hrvatskoj ikog ima pošten dali u opće u hrvatskoj postoji sud. Izgleda da nema to je strahota fuj, dase čovjeku gadi više bilo što pročitati osim politički lopovluka. Za koga ovaj jadni narod u buduće da glasa i kome davati svoj glas da bi političari na raznim funkcijama mogli puniti sebi džepove. I to se zove demokratska hrvatska svaka čast žalosno da me može više.

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code