KAD BI POLITIČARI STALNO BILI BLISKI S NARODOM KAO PRIJE IZBORA

KAD BI POLITIČARI STALNO BILI BLISKI S NARODOM KAO PRIJE IZBORA

30. listopada, 2015.

61153219-izbori-2015

U stranci rada i solidarnosti Milana Bandića bilježimo i imena petrinjskoga zeta Miodraga Deme, Kutinjanina Damira Petravića, zamjenika petrinjskoga gradonačelnika Branimira Bešlića i Sande Kolaković, ali i bivše potpredsjednice Županijske skupštine sisačko-moslavačke Sabine Ferderber

Napisao: Josip Frković

Tradicionalno bliski puku, hrvatski i sisačko-moslavački kandidati i ostali specijalizirani ili političari opće prakse, još su mu bliskiji u vrijeme ove predizborne kampanje, pred – po mnogima – povijesno odlučivanje o osmom višestranačkom sazivu Hrvatskoga sabora. Časnoga i istodobno osiromašenu narodu vrlo skupoga parlamenta. Sabora jeftinih gableca, ručaka i parkinga na Trgu sv. Marka, visokih naknada za navodno odvojeni život ili službeni stan zastupnika, za inatljivu kilometražu vlastitih vozila od Dubrovnika do Zagreba, pretjerano visokih zastupničkih plaća za imunitet i fakultativni, gotovo kerumovski pristup saborskim obvezama. I brojnih povlastica, dakako. U državnim i stranačkim automobilima kandidati s lista i članovi njihovih stožera krstare Siskom, Petrinjom, Glinom, Novskom, Kutinom, Popovačom i Hrvatskom Kostajnicom, pa i kroz dvanaest općinskih središta, obećavaju razvojni rast i kako nema povratka na staro. Brda i doline. Svakako najeksponiranije među poznatim imenima je Zoran Milanović, slučajni SDP-ov premijer na odlasku iz redova kukurikavaca, koji se potkraj mandata dosjetio mnogo čega i, na koncu, svađalački zaratio sa susjednim državama. Najčešće bez ikakve stvarne potrebe, da bi potom – kao u slučaju Srbije – pohitao pred kamere RTS-a i sve hrabro državnički polizao. Od deset srpskih birača, osmoro glasuju za mene! – ustvrdio je bratstvojedinstvujuće se ulagujući. Iako time četnikolikoga naprednjaka Vučića i Tomu Grobara iz Beloga dvora nije uvjerio ni u što, bar se potrudio. Milanovićev primjer, izgleda, slijedi i Ikić Baničekova, koja je u „Sisačkom vodovodu“ prvih šest rukovodnih mjesta, vele, povjerila Srbima. Poslije Podravine, Istre, Dalmacije, Korduna, Rijeke i Slavonije, veliki je vođa – baš na dan slavlja sisačke HDZ-ove obljetnice u „Panoniji“ – pohodio i ekonomski onemoćali Sisak. Je li se kojim slučajem prisjetio Silvestrova 2011., netom iza izborne pobjede crvene družbe, kada je s bivšom partijskom divom Marinom Lovrić Merzel i nadasve perspektivnim gospodarskim znalcem i prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem (prvim ratnim Kradimirom po Slavenu Letici, pa i Gazimirom – op.a.) obećavao sretan završetak odlaska američkih vlasnika željezare CMC-a.

Beus prestigao razočarana Vladu Andučića

Kao poznavatelj i ljubitelj dobre lozne kapljice, samodopadni šarmer Milanović, osobni prijatelj tajkuna Emila Tedeschija, posjetio je najprije vinsko-gastronomsku izložbu „Kontrobe“, odnosno Gradske tržnice „Sisak“ i gradske uprave. Još preciznije, dviju umješnih, vječito radosnih i elegantnih dama sa zelenoga i proračunskoga kormila Siska, Adeline Ivković i Kristine Ikić Baniček. Zlonamjerni im Siščani, istina, predbacuju da su preskupe jelove butige placa na Kontrobi nabavile bez javne nabave. Možda uz potporu trbuhozborca i poduzetničkoga mislioca Gordana Marasa, ali kućice su sve na broju. I dok je gradonačelnica, za sve moguće i nemoguće zasluge (poput kažnjive afere Kopa Beacha – nap.a.), izborila osmo mjesto na kandidatskoj koalicijskoj listi SDP-a, članica hrvatske nepotrebne stranke u raspadu, Adelina Ivković, zadovoljna je i svibanjskom predsjedničkom dužnošću sjeverne Gradske četvrti Zelenoga Brijega. Navodno dotična gospođa, u znak blokovske izborne zahvalnosti, svesrdno pomaže pravaškom čelniku NK „Zelenoga Brijega“, a zapjevat će i davorije s najupornijim obnoviteljicama istoimenoga pjevačkoga zbora. U SDP-ovoj koaliciji koja s pravom više ne spominje brojke planova, ni 21 ni 42, lista kandidata 6. izborne jedinice zaista je respektabilna. Na čelu financministar Boris Lalovac, koji se jako zamjerio dražesnom Kir Janji Zoranu Bohačeku i ostalim bankarima, pa će zbog švicarca jednoga dana teško dobiti posao, za njim uspješni doktor i posrnuli aspirant na Bandićevu fotelju, Rajko Ostojić. Treće mjesto pripalo je HNS-ovu Goranu Beusu Richembergu, zagonetnoj osobi isto takva identiteta s više pseudonima. Za cijenjenog sisačkog financijskoga stručnjaka i bankara, zamjenika gradonačelnice, Vladu Andučića, koji je HNS-u naprasno pridružen na zahtjev Radimira Čačića, nije bilo mjesta.

Savka Kučar s reformistima

Drugarica Vesna Pusić bila je očito previše okupirana letovima oko Zemljine kugle o trošku Hrvata i traženjem saveznika za predlaganje i njenu inauguraciju glavnom tajnicom OUN-a. Njenu samokandidaturu, na žalost, nije poduprla predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, pa su članovi odlazeće tehničke Vlade, njoj u inat, odlučili suprotno. Bivši čelnik HNS-a, bahati Čačić svojedobno je dozlogrdio Andučićevu rođenom bratu Josipu, pa se ovaj stavio na višegodišnje čekanje. Po izlasku iz zatvora najboljeg tenisača među pulskim političkim i prometnim uznicima, međutim, drugi se Andučić, učitelj, priključio Čačićevim reformistima. Zapravo, koalicijskoj grupaciji „Uspješne Hrvatske“ Ive Josipovića, Zampova skladatelja „Lijepih kapa srpskih i partizanskih“ i „Ustaške guje“. U toj koaliciji prvo mjesto u 6. izbornoj jedinici zauzima dojučerašnji sljedbenik poduzetne Vesne Pusić i hrvatske nepotrebne stranke , glasoviti Petrinjac Darinko Dumbović. Vjerojatno s očekivanjem da će narodna i reformska stranka biti potrebna hrvatskoj političkoj sceni. Pogotovo kad ured gradonačelnika na feštu sv. Lovre, 10. kolovoza, opet pozove i uglednu HSS-ovu europarlamentarku Marijanu Petir. Odmah iza Dumbovića našlo se ime plavcima nesklone Alenke Košiša Čičin-Šain, potom zagrebačke Popovčanke Marine Kovač, Petrinjke Mire Harcet, Budaševljanke Andrijane Imprić i Glinjanke Diane Mužić. Kako Radimir Čačić pamti dobročinstva pok. HNS-ove liderice Savke Dabčević-Kučar, 13. mjesto na listi pripalo je Savki Kučar. Uz uvijek vjernu Jagodu Martinčević, zbirka politički podupirućih žena staroga šarmera opet se popunjava… U „Orahu“ Mirele Holy prvo mjesto zauzima sjajni željezničarski sindikalac, prebjeg Mladen Novak, koji je poslije odlaska mentora Drage Lesara izgubio strpljenje s frontovkom Nansi Tirelli. Tu su Petrinjci Slaven Vujić i Danijel Berdais, te Siščanin Davor Radaković na znakovitu 13. mjestu.

Marko Milošević za Radničku frontu

I hematolog Mirando Mrsić, kum kompromitirane Marine Lovrić Merzel, na kandidatskoj je listi SDP-a i njemu pridruženih stranaka (HNS, HSU, HL, AHSS i ZS), od Ive Jelušića, Siščanina Zorana Vasića, Bojana Glavaševića, Ivice Rendulića do Svjetlane Lazić. Na čelu liste Kapovićeve Radničke fronte zagrebački je student Marko Milošević, sin negdašnjega SDP-ova sisačkog županijskoga funkcionara, novinara i ex-ambasadora Aleksandra. U stranci rada i solidarnosti Milana Bandića bilježimo i imena petrinjskoga zeta Miodraga Deme, Kutinjanina Damira Petravića, zamjenika petrinjskoga gradonačelnika Branimira Bešlića i Sande Kolaković, ali i bivše potpredsjednice Županijske skupštine sisačko-moslavačke Sabine Ferderber. Vukovarac Dražen Bošnjaković, bivši tajnik Skupštine županije sisačko-moslavačke, trenutni predsjednik Zagrebačke županijske skupštine, na prvom je mjestu Domoljubne koalicije u 6. jedinici, HDZ-ov Ivo Žinić je na petom mjestu, pravašica Vlatka Vukelić na desetom, Antun Vidaković (HDZ) na jedanaestom i HSS-ov Željko Lenart na trinaestom mjestu. Kandidatska lista Hrvatske konzervativne, Obiteljske i Hrvatske stranke prava započinje imenom Branka Borkovića Mladoga Jastreba, drugi je policijski ratnik Slavko Muža iz Gline, a slijede Željko Soldo, Đurđa Jurić, Kristina Grubec, Damir Markuš Kutina, Ana Strilić iz Popovače, Nikolina Šepović iz Novske i Glinjanka Marica Šantek. Most nezavisnih lista četvrto je mjesto svoje skupine povjerio Petru Ćosiću, za njim Dubičancu Matiji Reizoviću, sisačkoj cvjećarsko-pogrebničkoj poduzetnici Gordani Đurić i sisačko-petrinjskom šahistu Milanu Brigljeviću. Kutinjani Stjepan Sviben i Branka Sertić, Glinjanin Ivan Kreštelica, te Siščanin Ivica Petrović na listi su Hrvatske zore.T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code