JURIS PROTECTA: NOVI IZBORI MOSTU BI DONIJELI DVOSTRUKI BROJ MANDATA

JURIS PROTECTA: NOVI IZBORI MOSTU BI DONIJELI DVOSTRUKI BROJ MANDATA

20. studenoga, 2015.

juris_protecta_foto

Kao što je Berlinski zid pao potpuno neočekivano tako se i u Hrvatskoj pojavila alternativna politička snaga pod nazivom Most. Sama pojava alternative ulila je nadu mnogim hrvatskim građanima,  koji su mislili da nikada neće doći kraj Titovim nasljednicima utjelovljenim u SDP-u i HDZ-u i njihovim trabantima. Teško je zamislivo da prava politička alternativa može uspješno surađivati sa jednom od tih interesnih skupina, jer oni će na sve pristati i sva obećanja izigrati. Obadvije strane će pristati na većinu zahtjeva ali će uvijek imati figu u džepu. Njihova je strategija vrbovanje i kupovina mandata. Prvi pokušaj je bio liječnik Drago Prgomet. Postoji osnovana sumnja da obadva bloka razvijaju raznolike strategije kako vrbovati jedan daljnji dio  članova Mosta. Teško je očekivati da im neće uspjeti zavrbovati neke od tih članova, jer je dosadašnje iskustvo pokazalo da je moral hrvatskih političara na vrlo niskoj razini. Hrvati mogu samo moliti Boga da im jedan od interesnih blokova ne uspije zavrbovati veći broj članova i formirati Vladu.
Najbolja alternativa za Hrvatsku bili bi novi izbori. Osnovana je pretpostavka da bi Most u tom slučaju u najmanju ruku podvostručio broj mandata ili možda ostvario apsolutnu pobjedu, jer bi veliki dio druge polovice birača, koja inače ne sudjeluje u izborima, izišao na ponovljene izbore (sada bi imao za koga glasati). Pored toga veliki broj birača ne bi više dali svoj glas „velikim“ strankama, jer postoji alternativa i glasovi neće biti izgubljeni. Stoga je potrebno ohrabriti članove Mosta da ustraju i ne dozvole da ih razbiju ili kupe. Oni ovaj put imaju povijesnu ulogu i ne smiju je propustiti za šaku dukata koje im nude interesni blokovi kako bi došli do vlasti. Političari i njihovi pomagači svjesno plaše članove Mosta da bi u ponovljenim izborima dobili manje mandata, kako bi ih motivirali za ulazak u takozvanu koaliciju.
Zanimljivo da se u zahtjevima Mosta na temu reforme pravosuđa nigdje ne spominje potreba zakonskog reguliranja odvjetničkih tarifa, koje su jedan od glavnih razlog za dugotrajnost sudskih postupaka i mogućnost „ozakonjene“ i dobro organizirane pljačke pravnih i fizičkih osoba u Hrvatskoj. Znakovito je da je jedan od izabranih zastupnika MOST-a odvjetnik i nije isključeno da odvjetnički lobi na taj način nastoji kontroliti svoje interese i u ovoj političkoj organizaciji i upravo zbog toga izostavljena tema zakonskog reguliranja odvjetničkih tarifa.
 
JURIS PROTECTA
Zlatko Zeljko, predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code