GLAZBENIK MILIVOJ ŠTEFANEC: JOŠ NOSIM KRUNICU IZ RATA

GLAZBENIK MILIVOJ ŠTEFANEC: JOŠ NOSIM KRUNICU IZ RATA

29. travnja, 2021.

„Što god radim, radim i na sjećanje na naše stradale suborce u Domovinskome ratu. Teško me pogađaju nepravde, pa je stoga svaki moj CD i bolno sjećanje na ljude kojih više nema. A da nije bilo rata još bi uvijek bili s nama. Želim potaknuti sve oko sebe da se u što većem broju ponovno vrate krunici, želim da je ponovno vidim oko vrata dečki i cura koji su branili i obranili Domovinu“

Razgovarao: Mladen Pavković

Milivoj Štefanec već se godinama uspješno bavi glazbom. Nekada je bio vođa i nekih iznimno popularnih glazbenih skupina u Podravini. Kad je počela agresija na Republiku Hrvatsku među prvima je krenuo u Domovinski rat. Nije mogao gledati suze i patnje hrvatskog naroda i nije mu dugo trebalo da se odluči braniti svoju Domovinu. Rat ga je, kaže, umnogome promijenio. Na njemu je ostavio ožiljke koji se ne daju izbrisati.

„Evo, još uvijek imam krunicu koju sam tada nosio oko vrata. Ne odvajam se od nje. I mnogi moji suborci također su je nosili. Krunicu ste u vrijeme rata mogli vidjeti i u automobilima, stanovima, svugdje. Gotovo da i nije bilo vjerničke obitelji koja tih godine  nije molila krunicu. Čak su je nosili i oni koji nisu bili vjernici.  Međutim, danas je relativno malo ljudi nosi ili čuva. Gdje se izgubio taj simbol Domovinskog rata?“ – pita se.

Duhovna glazba

Nekada je ovaj daroviti glazbenik iz Koprivnice volio rock glazbu. A danas?

„Okrenuo sam se duhovnoj glazbi. Čuveni i najkontraverzniji film svih vremena  Mela Gibsona „Pasija“ iznimno je utjecao na mene i moje stvaralaštvo. Svaki put kad bih ga gledao imao sam noćne more. I tako malo po malo tijekom dana i noći skladao sam glazbu uvijek imajući pred očima muku i patnju Isusa iz Nazareta, razapetog na križu. Taj čovjek nakon strašnih mučenja, ostao je ustrajan u svojoj vjeri sve do kraja. To mi je bio i ostao putokaz. Naime, i mi smo u Domovinskom ratu prošli pakao, mnogi su tada dali i svoje živote, a sva je sreća i Božji dar što je iza nas  ostala sveta i jedina Hrvatska.“

Milivoj svoje glazbene albume, zadnjih godina,  objavljuje u Francuskoj. Evo, ovih mu je dana izašao CD s naslovom „Eternety“, kojeg je snimio u suradnji sa Simonom Legrandom iz Bordeauxa, s kojim već duže uspješno surađuje. Za tu prigodu morao je naučiti i aramejski, jezik Isusa Krista. Osim što svira gitaru, on i pjeva. Album je već otišao diljem svijeta.

„Što god radim, radim i na sjećanje na naše stradale suborce u Domovinskome ratu. Teško me pogađaju nepravde, pa je stoga svaki moj CD i bolno sjećanje na ljude kojih više nema. A da nije bilo rata još bi uvijek bili s nama. Želim potaknuti sve oko sebe da se u što većem broju ponovno vrate krunici, želim da je ponovno vidim oko vrata dečki i cura koji su branili i obranili Domovinu“ – rekao je.

Monografija

Sada priprema još neke glazbene albume. Traže ga u Parizu, ali i drugdje.

„U Hrvatskoj se sve manje sluša duhovna glazba. Stječe se dojam da su se „svi“ okrenuli pjesmama „hopa-cupa“, pa je jadno i žalosno što u našim glazbenim emisijama od radija do televizije rijetko možete čuti pjesme koje smo pjevali 1991. Stoga su moji albumi i dio sjećanja na te teške, ali i lijepe godine. Vjerujem da će uskoro biti objavljena i monografija o mojem radu, što me poglavito veseli“ – čuli smo od ovog iznimnog domoljuba, ali i vrhunskog glazbenika. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. FRANO-MARXISTA
    #1 FRANO-MARXISTA 2 svibnja, 2021, 20:04

    KAKVO SU OBILJEŽJE NOSILI KRŠČANSKI ,KOLJAČKO-PLJAČKAŠKI KRIŽARI,U EGZEKUCIJSKIM POHODIMA PO,EVROPI ,SREDNJEM I BLISKOM ISTOKU–P A T R I C E !!
    GLEDAJUĆI ILI ČITAJUĆI O KRUNICAMA U HRVATSKOM DUHOVNOM I JAVNOM PROSTORU ,A POSEBNO NA VRATOVIMA TUĐMAN -KUHATIČEVIH KRIŽARA DEVEDESETIH GODINA ,SJETIM SE IZ POVIJESTI ZLOČINAŠČKOG KRŠČANSTVA KADA SU VODILI KRIŽARSKE ,PLJAČKAŠKO KOLJAČKE RATOVE ,CONAQUISTADNIH I INQUISICIJSKIH POŠASNIH EGZEKUCIJA , PA MI NE PREOSTAJE NIŠTA VIŠE ,OSIM TO RUŽNO SJEČANJE KROZ POVIJEST TOG ZLOČINAČKOG KRŠČANSTVA KOJE SE DOSKORA OPET U OVIM NAŠIM PROSTORIMA PONAVLJALO U NAJZLOČINAČKIJOJ FORMI.SJETIH SE NAŠEG KUHARIĆ KAKAO JE DEVEDESETIH GODINA ,TUĐMAN -ŠUŠKOVE KRIŽARE OKITIO NJEGOVIM KRVOLOČNO POŠASNIM INSIGNIJAMA,ZA TAJ EZEKUCIJSKO-POŠASNI POHOD ,UPRAVO POTOMKAKA STEPINČEVH DRAKULA I VAMPIRA ,NARAVNO KAO PRAVU OSVETU ,ONU KRŠĆANSKU,KRVOLOČPNO-POŠASNU. I TAKO BI .NAPRAVIŠE TI KUHARIČEVI KRIŽARI,MOŽE IH SE MIRNE DUŠE NAZAVTI KRVOLOČNIM OSVETNICIMA,TAKVE ZLOČINE ,DA JE JEDNOM PRILIKOM,I SAM KUHARIĆ ,ČUVŠI ZA LOGORE ,DRERTELJ, HELIODOM ,LORU GABELU I DA NE NABRAJAM, JAVNO SE OGALSIO POZIVAJUĆI I PRIZIVAJUĆI TOG ZLOČINCATUĐAMAN DA NEŠTO PODUZMED. I ZAISAT SU TO BILI OZBILJI ZLOČINI POTOMAKA STEPINČEVSIH DRAKUALA I VAMNPIRA ,JER SU NJIHOVI VOĐE U HAGU OSUĐENI ZA TE ZLOČINE ,NA DUGOGODIŠNJE VREMENSKE I NAJSTOŽIJE KAZNE.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code