SISAČKO ODMARALIŠTE IZNAJMLJENO ZA TISUĆU KUNA

SISAČKO ODMARALIŠTE IZNAJMLJENO ZA TISUĆU KUNA

19. srpnja, 2013.

 

zaostrog

Grad Sisak u renoviranje objekta u Zaostrogu uložio milijune

 

Napisao: Josip Frković

Premda su mnogi Siščani naslućivali dugogodišnji poslovno-politički mutež u palači na lijevoj obali Kupe bivših čelnika, gradonačelnika Dinka Pintarića (HDZ) i predsjednika Gradskoga vijeća Veljka Novaka (HSP, HSP AS), koji su udarom prebjega SDP-a zasjeli potkraj 2005., prvi susret nedavno izabrana trija SDP-ove koalicije s novinarima potvrdio je diskutabilne postupke „recikliranih“ dužnosnika. Nerijetko i na granici kriminala. Toga su podjednako bili svjesni gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP), koja se u bivšem sazivu gradskoga parlamenta lavovski borila protiv samovolje u gospodarskom i socijalnom devastiranju nekad moćnoga industrijskoga središta, ali i njeni zamjenici Vlado Andučić (HNS) i Marko Krička (SDP). Polazili su pritom od nesvakidašnje afere gradnje nove sportske dvorane u Petoj ulici prvotne predračunske vrijednosti 158 milijuna kuna. Partnerstvo s Hypo Alpe-Adria bankom i njenom graditeljskom kćeri, međutim, naprasno je prekinuto, jer je javnosti priopćeno kako će u konačnici dvorana koštati 471 milijun kuna?! Baš kao u gradu na Dravi za načelnikovanja svojedobnoga Novakova političkog oslonca i favorita Ante Đapića…Bivši sisački dužnosnici gradom su upravljali kao na svojoj djedovini, vele mnogi, pitajući se hoće li djelovati pravna država.

USPORENI PRILJEV PRORAČUNSKOG NOVCA

Navodno, nisu znali za porozno tlo gradilišta, bivšega gradskog smetlišta, za skupocjeno odvoženje desetaka tona otpada (poznatih i manje znanih kamiondžija), te potrebu dubinskoga fundiranja objekta pilotima. Bivši čelnici naveli su to kao glavne razloge enormnoga poskupljenja radova i hipotekarnih zahtjeva Hypove operative. Zbog njih su Pintarić i Novak već bili popisali stotinjak stanova, društvenih domova i drugih objekata u gradskom vlasništvu, nudeći ih kao jamstvo nastavka radova članovima Gradskoga vijeća.Na sreću, planovi se nisu obistinili. Sisak ipak nije postao Hypograd. Kako je lani – najavivši i svoju kandidaturu za fotelju prve sisačke građanke obećala bivša vijećnica Ikić-Baniček – armirano-betonske stijene dvorane za četiri tisuće gledatelja, još dugo će (in situ) svjedočiti o godinama štetočinske rastrošnosti. Kristina Ikić Baniček obznanila je odluku o odustanku od gradnje prvotno planirane školske dvorane. Ako ni zbog čega drugoga, ono zbog usporenog priljeva proračunskoga novca (od planiranih 220 milijuna u šest mjeseci inkasirano je tek 80 milijuna kuna). Što se pak tiče gotovo dovršena (i neopremljena) središnjega vrtića na Zelenom Brijegu, najave su optimistične za roditelje stotina mališana s podulje liste čekanja. Kad je riječ o dislociranom jadranskom Dječjem odmaralištu „Zaostrog“, u kojem je minulih desetljeća ljetovalo na tisuće mališana iz radničkih obitelji i u kojem su za teških ratnih godina utočište našli brojni hrvatski i bosanskohercegovački prognanici, moramo ustvrditi kako se stvari ipak raspetljavaju.

PETOGODIŠNJI ZAKUP BEZ NATJEČAJA

Poslije milijunskih ulaganja grada u obnovu zaostroške ljetne kolonije pod Biokovom i nimalo slučajnih debelih zarada nekih sisačkih obrtnika, svemoćnim je sisačkim vladarima pala na um genijalna privatizacijska ideja. „Zaostrog“ je na pet godina iznajmljen privatnoj turističkoj tvrtki „Eklata“, uz naknadu od 1000 (tisuću) kuna mjesečno?! Već ti podaci navode na sumnju da su malverzacije bile i te kako moguće. Na čijim su računima, osim privatnoga koncesionara, završile debele zarade ostvarene ugostiteljsko-smještajnom turističkom djelatnošću odmarališta? – doista se vrijedi upitati. I još nešto: Bez javnoga natječaja, petogodišnji zakup s „Eklatom“ ugovorom je ponovljen već lanjskoga srpnja, a vrijednost mu je počela teći ovogodišnjega 15. lipnja?! U tom dokumentu, istina, spominje se 139 polupansionskih sedmodnevnih smjena sisačkih mališana, ali i simboličnih 200 kuna uvećana cijena zakupa. Grad Sisak je očigledno zakinut, prvenstveno zbog minimalnog obuhvata djece, pa će se ugovor najvjerojatnije raskinuti. A „Zaostrog“ bi, kao nekada, trebao pod upravu Sportsko-rekreacijskoga centra Sisak (olimpijski bazen, kuglane, klizalište „Zibel“, Gradski stadion…). Kad su gradske tvrtke u pitanju, „Autopromet“, Sisački vodovod, Gradska tržnica i Gradska groblja „Viktorovac“ najveći su gubitaši (akumulirani dug iznosi 35,5 milijuna kuna). Usprkos „minusa“ – što je originalan izum sisačkih autokrata – gradske su tvrtke prijateljskim partijskim i sportskim udrugama i drugovima, sve do Iloka, lani isplatile 1,1 milijun, a ove godine još 636.000 kuna donacija. Isplate su, međutim, zaustavljene odmah iza drugolipanjskog drugog kruga lokalnih izbora.

539 MOBITELA U GRADSKOJ UPRAVI

Šećer gorka okusa pri samom kraju: U sisačkoj gradskoj upravi sada već bivših „samoupravljača“ Pintarića i Novaka dosad je bilo 539 mobilnih telefona, s pravom na potrošnju 300 kuna vrijednih impulsa mjesečno ( u dvije godine 880.000 kuna – nap.a.). Spomenimo i to da je dva dana prije prvoga kruga lokalnih izbora Pintarić zakašnjelo potpisao Kolektivni ugovor, prema kojem bi iz proračuna za regres zaposlenika trebalo izdvojiti pozamašnu svotu. Strahuje li netko od 128 trenutnih zaposlenika gradske uprave za svoje radno mjesto? Zasad je sigurno da će ubuduće, umjesto sedam, postojati pet upravnih odjela. Njihovi će obnašatelji dužnosti pročelnika raditi do raspisivanja natječaja, a pri popunjavanju računa se i s dokazanim,ali i „protjeranim“ stručnjacima koji su, putujući svakodnevno, sreću poiskali u Zagrebu. Bilo kako bilo, Gradska je vijećnica – s kriterijima stranačke podobnosti ili bez njih, počesto uz nemoralna testiranja i kadroviranja – doslovno prebukirana. Od 128 djelatnika, 44 prekobrojna – kako dosad nisu ispunjavali radne norme ili nemaju potrebite kvalifikacije – morat će u Područni ured Hrvatskog zavoda zapošljavanja u Sisku. Tome podešena sistematizacija završit će se vrlo brzo, a potom slijedi i ubrzana „inventura“ u gradskim tvrtkama i ustanovama. T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 14 travnja, 2017, 18:59

  Sadašnja supruga bivšeg gradonačelnika se žali da ima dvoje male djece i ne može otići na more ! Zašto ne ljetuje u Dječjem odmaralištu Zaostrog, kada joj je muž iznajmio to Odmaralište za 1.000,00 kuna ?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 14 travnja, 2017, 18:55

  Županica išla na liposukciju, a gradonačelnik skakao iz padobrana ! Vjerojatno su to imali u predizbornom programu !

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Petrinjac
  #3 Petrinjac 27 srpnja, 2013, 08:02

  Najviše razloga za brigu oko egzistencije imaju građani gradića u središnjoj Hrvatskoj – Petrinje. Ovaj najveći grad Banije prema stističkim podacima ujedno je i najsiromašniji u ionako siromašnoj državi.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. RQ
  #4 RQ 20 srpnja, 2013, 10:36

  Sisačko-moslavačka županija je pri samom vrhu Hrvatske po bijedi a grad Petrinja drži prvo mjesto po broju nezaposlenih u Hrvatskoj!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. nategnem te nježno
  #5 nategnem te nježno 19 srpnja, 2013, 14:54

  a gdje je bila županica merzel, zvana “žena liposukcija” da cijelo to vrijeme nije vidjela ili nije željela vidjeti što taj pintarić radi?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code