I ŽENE U SRBIJI RADO IDU NA VOJNE VJEŽBE

I ŽENE U SRBIJI RADO IDU NA VOJNE VJEŽBE

7. lipnja, 2017.

 

 

Kad je okupiran Vukovar, u Srbiji je bilo veliko slavlje. To se ne smije zaboraviti. Onima koji su taj grad sravnali sa zemljom, koji su protjerali i ubili brojne nedužne ljude, tadašnje tzv. Predsjedništvo SFRJ, na svečanosti 7. prosinca 1991 u kasarni „Maršal Tito“ u Beogradu (samo zbog toga najljepši zagrebački trg ne smije nositi ime ovog komunističkog zločinca!) dodijelilo je 260 odlikovanja i priznanja vojnicima i starješinama koji su sudjelovali u „operaciji Vukovar“ i po 75 odličja i medalja za hrabrost

Napisao: Mladen Pavković

Dok u Hrvatskoj ima relativno sve više otpora u svezi služenja vojnog roka, u Srbiji na veliko pozivaju na vojnu obuku. Kažu da je riječ o vojnim obveznicima u rezervnom sastavu koji su odslužili vojni rok te da će oni tijekom ljetnih mjeseci biti nazočni na jednodnevnim i višednevnim vojnim vježbama. Kod nekih to izaziva loše asocijacije u kolektivnoj svijesti, jer to povezuju s pozivima za rat 1991. godine. Naime, mediji pišu da su i tada na isti način mnogi primali pozive i da su brzo završili kao vojnici u napadima na Vukovar, Škabrnju, Osijek, Pakrac i drugdje. Osim muškaraca zovu i žene. Pojedini srbijanski vojnici iz rezervnog sastava će poslije 15 dana obuke postati i – podoficiri!

Dakle, kako bilo da bilo, vojne vježbe nisu sportske igre, pa bez obzira što je od početka hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata prošlo više od četvrt stoljeća, sa Srbima se nikad ne zna.

Odlikovanja za operaciju Vukovar

No, bez obzira na sve, neprestano se moramo prisjećati Vukovara i Škabrnje (ne samo 18. studenoga). Tako među ostalim nas zanima: kada će i hoće li uopće najviši zapovjednici agresorske vojske odgovarati? Dosta nam je priča kako su „nedostupni“ i tome slično. Ni jedan srbijanski i ini ratni zločinac ne smije ostati ne kažnjen. Tu u prvom redu mislimo na zapovjednike zločinačke JNA, od kojih su tek neki suđeni.

Kad je okupiran Vukovar, u Srbiji je bilo veliko slavlje. To se ne smije zaboraviti. Onima koji su taj grad sravnali sa zemljom, koji su protjerali i ubili brojne nedužne ljude, tadašnje tzv. Predsjedništvo SFRJ, na svečanosti 7. prosinca 1991 u kasarni „Maršal Tito“ u Beogradu (samo zbog toga najljepši zagrebački trg ne smije nositi ime ovog komunističkog zločinca!) dodijelilo je 260 odlikovanja i priznanja vojnicima i starješinama koji su sudjelovali u „operaciji Vukovar“ i po 75 odličja i medalja za hrabrost. Više vojne činove za dobro obavljen posao u Vukovaru dobilo je 40 vojnika i starješina, a mnogi su uzdignuti i na druge načine.

Dakle, i svi ti „pomozbog“ junaci opet će biti pozvani na vojne vježbe, umjesto na – robiju!?

Vjerujemo da je Srbija i te kako shvatila što znači biti agresor, jer je izgubila gotovo sve ratove od devedesetih na ovamo.

Ništa ne kažemo niti tvrdimo, ali bolje bi bilo da novce s kojima će financirati „vojnu obuku“ dostave, recimo, Hrvatima kao dio ratne odštete.

No, u svemu tome nikada se ne smije zaboraviti ni njihovu domoljubnu pjesmu koja se pjeva čak i u svatovima, a otprilike ide ovako: „Ko to laže, ko to laže, Srbija je mala/Nije mala, nije mala/ uvijek ratovala/ I opet će, i opet će…/.

Branitelji čekaju u zasjedi

Često se, poglavito pred izbore, čuje da se za ovakvu Hrvatsku nisu borili hrvatski branitelji, a još manje oni koji su za nju dali svoje živote i zdravlje. No, tko je kriv što imamo takvu Hrvatsku i takve političare (svaka čast izuzecima)? Najvećim dijelom krivi su, da ne povjeruješ, sami hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji!

U tzv. Registru hrvatskih branitelja navodno je već preko pola milijuna ljudi. Svi oni imaju „potvrde“ da su se borili u Domovinskome ratu, neki više neki manje. Kad se tome broju pridodaju i članovi njihovih obitelji, dolazi se do nevjerojatne brojke od najmanje 1,5 milijuna ljudi! Da samo pola od njih izađe na izbore i glasa prije svega za one koji su istinski Hrvati, a ne Jugoslaveni, komunjare i lopovi, politička slika Hrvatske iznimno brzo bi se promijenila. Ali, ne, većina kad su izbori ostaje kod kuće ili pak glasaju za „krive“. Kad izbori prođu, evo ti većine od njih kako se deru i viču da te i takve ne podnose i tome slično.

A gdje su bili kad je grmjelo?

Međutim, svi se već odavno pitamo: gdje je tih pola milijuna hrvatskih branitelja? Kad se organizira neki braniteljski skup, obično ih se skupi veoma mali, zanemarujući broj. Gotovo da više nema „nitko“ ni da nosi hrvatske zastave! Tek kad sve prođe, kao što su prošli i ovi parlamentarni izbori, jedan dio branitelja počne se „buditi“, kada opet nisu izabrani oni koji njima odgovaraju!

U svakom slučaju, lakše je pljuvati i bljuvati nego se otvoreno i konkretno boriti za svoja prava. Tako nam se događa da na tzv. braniteljskoj sceni manje-više jedni te isti „istrčavaju“, a s druge pak strane jedni te isti samo „čekaju u zasjedi“ i nakon što sve prođe dignu svoj glas (najčešće anonimno, da se ne bi kome zamjerili) i prostački i bezobrazno „deru“ po onima koji se za njih i u njihovo ime zalažu.

To kod bivših partizana nije slučaj. Oni ne „pljuju“ jedan drugoga, a kad treba glasati onda su kao jedan! Smiješno je i to da se partizana na njihovim skupovima zna okupiti „tri puta“ više nego hrvatskih branitelja na njihovim akcijama i manifestacijama!

Dakle, gdje su tih pola milijuna (!) hrvatskih branitelja, gdje je navodno oko 150 hrvatskih generala, gdje su oni koji su dobili sva odličja i priznanja, a gdje su oni koji su prošli mnoga bojišta, a nemaju ni Spomenice Domovinskoga rata?

Kod nas je sve manje-više zapetljano, tajnovito, pa mi još ni danas ne znamo: koliko imamo i tko su ratni dezerteri, izdajice ili pak tajkuni? Koliko je onih, gdje su i što rade, koji su stekli braniteljski status na temelju lažnih potvrda i dokumenata? Naime, nećete vjerovati, ali u gotovo svakoj sredini ima „branitelja“ koji su stekli status „prvoborca“ još prije nego je počeo hrvatski obrambeni Domovinski rat!

Sve po – „zakonu“! T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code