JEŽIĆA NE PROGONE DA NE BI TERETIO LINIĆA

JEŽIĆA NE PROGONE DA NE BI TERETIO LINIĆA

17. studenoga, 2013.

JežićLinić

Donosimo izjave: Josipa Jurčevića, Dražena Rajkovića, Vesne Balenović, Brune Langera i Mirje Tomas

Napisao: Damir Kramarić

Svima koji su u zadnjih pedeset godina vladali Hrvatskom, INA je bila glavni resurs za pljačku. Do devedesete i nakon devedesete u blagajnu naftne kompanije ruke su uvlačili uglavnom isti ljudi. Tko nije ‘bio u igri’, taj nije mogao ni doći na položaj u INU – tvrdi, na osnovu opsežnog istraživanja, u svojoj knjizi te na promociji knjige ‘Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti’ dr. Josip Jurčević.

Poznati povjesničar, koji se već godinama bavi istraživanjem djelovanja tajnih službi na području Hrvatske, došao je do zaključka da bivšeg šefa UDBE vlasti u Hrvatskoj ne štite zato što bi mogao progovoriti o političkim ubojstvima te o mogućim brojnim suradnicima UDBE u vrhu vlasti, već isključivo zato što bi mogao otkriti sudionike velike pljačke Hrvatske. Perković, kaže, u svemu tome uopće nije bitan. On samo vodi u cijelu tu priču. Pogotovo preko INE: od ubojstva Đurekovića pa na dalje. Jer pljačka u INI, kaže on, nije stala nakon likvidacije bivšeg komercijalnog direktora koji je osamdesetih emigrirao u Njemačku. Baš naprotiv, pojačala se u godinama koje su uslijedile.

-Uvjeren sam da Perkovića neće izručiti ni nakon 1. siječnja jer prebitno im je da ne progovori. Zato će do krajnjih granica odugovlačiti s izručenjem, a moguće je i da ga likvidiraju. Već bi ga vjerojatno i ubili da se ne boje da nije negdje pohranio dokumente koji bi kasnije mogli izaći u javnost. Jer kada bi progovorio, nastao bi pravi pomor upravljačke strukture u Hrvatskoj – tvrdi Jurčević, kojega je nakon otkrića da su iz INE i sestrinskih joj tvrtki zadnjih godina ukradene desetine milijardi, a ne milijuna kuna, šokirala činjenica da će za silne malverzacije i pljačku na kraju, po svemu sudeći, odgovarati samo Ivo Sanader.

 

NAJVIŠE PLJAČKI U INI

-Nevjerojatno je kako su istražitelji izolirali i optužili samo Sanadera, iako je jasno da su i mnogi drugi bili upetljani. Čak će se i Robert Ježić izvući iako on mešetari u INI i oko INE još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Preko Ježićevih je firmi, prema podacima obavještajne agencije SOE, izvučeno čak preko 10 milijardi kuna iz INE. Ježić je, osim toga, bio zajedno sa Sanaderom u akciji izvlačenja novca iz HEP-a preko Diokija, no stradat će samo bivši premijer. Moguće je da je on žrtvovan, za razliku od svih drugih, zato jer je dao upravljačka prava INE Mađarima te je tako onemogućio da oligarsi od INE i u ubuduće čine što ih volja. Ovako su spriječeni pa je lako moguće da mu se zato svete – podvlači dr. Jurčević, koji je informacije o višedesetljetnoj pljački INE prikupio u arhivama tajnih službi bivše države, te u dostupnim dokumentima hrvatskih tajnih službi nakon devedesete.

– Službe su uredno bilježile kriminal. Za vrijeme bivše države pedantno su to radili pod egidom ‘sprečavanja ekonomskog podrivanja države’, no kasnije je partija, ponajprije Centralni komitet, određivala tko će od umiješanih u kriminal biti procesuiran, a tko zaštićen. Slična praksa nastavljena je i nakon osamostaljenja Hrvatske. Zato su, po svemu sudeći, neki i danas zaštićeni – pojašnjava Jurčević.

I doista, u knjizi ‘Kako je Ivo Sanader ukrao Hrvatsku’ novinar i publist Dražen Rajković, koji se godinama bavio istraživanjem svih većih afera za režima dr. Ive Sanadera, precizno je naveo da je Robert Ježić bio jedan od glavnih sudionika pljačke, odnosno izvlaćenja novca iz javnih tvrtki, te da je on, a ne Sanader, po svemu sudeći smislio kombinaciju po kojoj su preko Diokija iz HEP-a izvlačili novac koji su kasnije trpali u svoje džepove, ili u HDZ-ovu blagajnu. No Ježić koji je, kako navode neki mediji, od osamdesetih bio povezan s jugoslavenskim ‘službama’ i s visokopozicioniranim kadrovima iz tih službi te koji je u biznisu oko INE surađivao i s Franjom Gregurićem, Hrvojem Šarinićem, Borisom Mikšom, Ivom Sanaderom, Slavkom Linićem…, do danas je ostao na slobodi i nikakva optužnica mu se ne sprema.

Na tragu svih tih saznanja, pokušali smo dodatno istražiti zbog čega je Sanader optužen i pritvoren, dok su Robert Ježić, Slavko Linić, Tomislav Dragičević i mnogi drugi ostali netaknuti, premda su protiv njih ili podnesene brojne kaznenene prijave ili postoje brojne indicije i dokazi da su sudjelovali u kriminalu ili prikrivanju kriminala povezanog s Inom.  -Kada sam ga 2001. godine u njegovom uredu na Markovom trgu kao potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo i predsjednika Nadzornog odbora INE osobno upozorila na kriminal u INI, što je učinio? Ništa! Dozvolio je da mi direktori prozvani za pljačku daju trenutan izvanredan otkaz sa zabranom ulaska u INU. Za pretrpljene duševne boli Linić i direktori tražili su od mene po 100.000 kuna i zatvorsku kaznu. Govorio je da lažem! Nakon 11 godina mog progona od strane najmoćnijih i najbogatijih ljudi Hrvatske oglasio se konačno i Mladen Bajić! U pisanom priopćenju DORH-a od 17. ožujka 2011. godine stoji da su provedenim izvidima potvrdili navode moje kaznene prijave o postojanju kaznenih djela počinjenih od strane odgovornih osoba, zbog čega je u INI nastala velika materijalna šteta. Bajić je dokazao da Linić nije nadzirao zakonitost poslovanja, što mu je bila dužnost. I što se dogodilo nakon priopćenja DORH-a? Opet ništa! Ja sam i dalje na ulici i ne radim, a Slavko Linić koji bi trebao odgovarati za kriminal na koji je bio upozoren kao predsjednik Nadzornog odbora, bez ikakvih posljedica postavljen je u novom mandatu za ministra Financija. On je najobičniji miš, a glumi strašnog lava. Nije smio šutjeti jer je time prikrivao kriminal. Umjesto da kao predsjednik Nadzornog odbora nadzire zakonitost poslovanja Ine i spriječi kriminal, prvi potez bio mu je da me sa svojom družinom eliminira iz Ine – bezbroj puta je javno, za različite medije, posljednjih godina ponovila Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač, koja, iako je bila u pravu kada je prijavila kriminal, još nije vraćena na posao u INU.

 

LINIĆ NIJE PRIJAVLJIVAO KRIMINAL

No, osim ustrajne Balenović, još jedna zviždačica prstom upire pravo u Linića dok govori o kriminalu. Mirja Tomas, bivša poslovna tajnica Ante Marasa, vlasnika Jadranskog pomorskog servisa, prijavila je mito koji je, zbog pogodovanja Marasu, navodno primio Linić a što danas istražuje talijanska financijska policija. No, nikome ništa. Baš kao Ježić, i Slavko Linić je, čini se, neprobojnim oklopom zaštićen od svih istraga, a da i ne govorimo o političkoj odgovornosti i činjenici da je uslijed brojnih afera odavno trebao podnijeti ostavku (pogodovanje Vrhovniku, pogodovanje Ježiću, afera Riječke tržnice, sumnjivo jeftina prodaja prvog dijela INE i zatajenje informacije o vrlo vrijednim poljima u Siriji, zataškavanje kriminala kojeg je prijavila Vesna Balenović…).

-Očito je da Mladen Bajić i represivni aparat rade selektivno, odnosno da nemaju autonomiju. Radili bi inače kao Di Pietro, poznati talijanski državni tužitelj koji je devedesetih do plafona napunio talijanske zatvore političkim liderima svih stranaka, od ljevice do desnice. Kod nas se, nažalost, političari i dužnosnici procesuriaju selektivno, a o tome tko hoće, a tko neće biti uhićen i optužen i danas, po svemu sudeći, odlučuje partija. INA je bila država u državi u Jugoslaviji, a i sada je država u državi. I smiješno je da je samo Sanader optužen. Čini se da on služi za zadovoljavanje političkih potreba, odnosno da se javnosti prikaže da se ipak vodi borba protiv korupcije. Htjela se i priča o aferi Hypo svaliti samo na Sanadera iako prava istraga još nije ni otvorena. Ovaj mjesec austrijska državna televizija prikazat će emisiju ‘Hypo grobovi na Jadranu’, o aferi Hypo u Hrvatskoj. Priloge su snimali u Istri, Zadru i Splitu. Kod njih je već počelo suđenje zbog te afere, a kod nas ni glas da se čuje. Austrijski novinar rekao mi je da je Austrija tom aferom oštećena za četiri milijarde eura, na što sam mu odgovorio da je ovdje učinjena šteta od čak 47,7 milijardi eura. Pitao sam ga zna li da je novcem opljačkanim i isisanim iz Hrvatske ta nekada mala seoska banka tako i nabujala u jednu od najvećih austrijskih banaka. Ukraden novac kasnije je u obliku fiktivnih kredita isplaćivan hrvatskoj političkoj mafiji. Svi su unutra: i lijevi i desni i zato se ta pljačka svih pljački u Hrvatskoj uopće ne otvara – ističe, pak, Bruno Langer, poznati istarski aktivist i odličan poznavatelj hrvatske političke i društvene zbilje, koji je zadnjih godina u novinarskim krugovima dobio status jednog od najrelevantnijih i najodvažnijih političkih analitičara (profesori na Fakultetu političkih znanosti toliko su pristrani, površni i bojažljivi, da ih više gotovo nitko ozbiljan ništa i ne pita).

-Hrvatska država spremna je za stečaj, kao što su gotovo sve tvrtke otišle u stečaj. I neka ide u stečaj, samo pod uvjetom da stečajni upravitelj ne bude hrvatski državljanin, te da to ne bude po Linićevu modelu predstečajne nagodbe. Jer po tom modelu Hrvatsku će sada ponovno opljačkati. Oni koji su nas već jednom pokrali i koji su trebali ići u stečaj jer su dužnici, sada se fingiraju u tobožnje vjerovnike i još jednom nas pljačkaju! To je taj hrvatski apsurd, nešto nezapamćeno u cijeloj ljudskoj povijesti. Doista nečuveno – britko poentira Langer.

Kako pak ministar Linić komentira nedavno javno izrečene optužbe Radovana Smokvine (Net.tv, portal Tjedno) koji je ustvrdio da je Linić umiješan u korupciju, u protuzakonito pogodovanje prijateljima, izvlačenje novca iz javnih tvrtki, reketarenje, uništavanja cjelokupne industrije grada Rijeke, a sada i Republike Hrvatske, te hoće li zbog izrečenog Linić tužiti Smokvinu, upitali smo ministra financija preko njegove glasnogovornice, no odgovore nismo dobili. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. ACM
  #1 ACM 6 lipnja, 2015, 08:35

  Roberta Ježića dva su uzastopna dana ispitivala dva američka odvjetnička tima u Zürichu u sklopu arbitražnog spora između mađarskog MOL-a i Republike Hrvatske. Ključni svjedok protiv Ive Sanadera svojevoljno se podvrgnuo ispitivanju 3. i 4. svibnja 2015. u glavnom švicarskom gradu gdje se liječi od karcinoma.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. RQ
  #2 RQ 19 studenoga, 2013, 19:43

  Liniću, gdje je zakopano Ježićevo blago od 5 milja ojra iz jednog od slučaja SANADER?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code