168 PJEVAČA I JEDNA NEZABORAVNA PJESMA

168 PJEVAČA I JEDNA NEZABORAVNA PJESMA

14. siječnja, 2017.

 

Ono što se malo zna je činjenica da je Mihaljek, nakon njezina prvog tv-predstavljanja na HRT-u ( sredinom rujna 1991.), u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga, 16. siječnja 1992. organizirao i svečani koncert s nazivom „Moja domovina“, kojem su među ostalim bili nazočni svi tadašnji velikani hrvatske politike, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom

Napisao: Mladen Pavković

– Za hrvatsku domoljubnu pjesmu „Moja domovina“, koju su 1991. skladali i tekst napisali Zrinko Tutić i Rajko Dujmić, a snimio Hrvatski Band Aid sastavljen od brojnih hrvatskih glazbenika, slobodno se može reći da je druga hrvatska himna – mišljenja je legendarni hrvatski glazbeni producent Vladimir Mihaljek – Miha, koji je za tu prigodu okupio ni manje ni više nego 168 pjevača pop, zabavne i rock glazbe!

Dani patnje i ponosa

Ta će se pjesma oriti zagrebačkim Trgom bana Jelačića u nedjelju, 15. siječnja, točno u podne, na Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Mihaljek nam je rekao da je u svojoj bogatoj karijeri bio producent nekoliko tisuća pjesama, ali da mu je ovaj posao ipak bio najdraži. Naime, prvo je bila ideja da samo 17 pjevača sudjeluje u ovom projektu, ali Miha ih je prikupio deset puta više.

Sve sam manje-više nazivao telefonom. Kad sam im predložio da budu dio ove skladbe svi su samo rekli: da, može! Nitko nije tražio nikakvu naknadu. Pjesma se snimala dva dana, a u tome pored autora velike zasluge imaju i Želimir Babogredac, Nikša Bratoš i Hrvoje Hegedušić. „Moja domovina“ je prvi puta izvedena na Hrvatskoj radioteleviziji i odmah je postala hit, ali ono što je ipak najvažnije, kod hrvatskih branitelja i građana, je to da je na početku Domovinskog rata podizala moral. Na taj način i najistaknutiji hrvatski pjevači i glazbenici dali su svoj skroman doprinos, tim više što je odmah snimljen i video-spot.

Međutim, ono što se malo zna je činjenica da je Mihaljek, nakon njezina prvog tv-predstavljanja na HRT-u ( sredinom rujna 1991.), u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga, 16. siječnja 1992. organizirao i svečani koncert s nazivom „Moja domovina“, kojem su među ostalim bili nazočni svi tadašnji velikani hrvatske politike, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom.

Tada se ta pjesma, prvi puta, uz iznimno oduševljenje, mogla čula i uživo!

-Nakon toliko vremena bilo bi lijepo kad bi netko svim sudionicima ovog domoljubnog projekta, od kojih na žalost neke već i nema među živima, uručio prigodne Zahvalnice, kazao je Mihaljek, uz napomenu da je nakladnik pjesme bila Croatia Records.

Sve u svemu, lijepo će ponovno biti čuti „Moju domovinu“ na zagrebačkom glavnome trgu, jer će nas ona posve sigurno podsjetiti i na dane patnje, borbe, ali i ponosa i zajedništva.

Film o Mari Barezi

U četvrtak, 19. siječnja 2017. u 19 sati u koprivničkom kinu Velebit, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) bit će prikazan 30- minutni dokumentarni film HRT-a „Mara Bareza-koprivnička darovateljica“, u povodu godišnjice smrti, odnosno sjećanja na ovu iznimnu humanitarku i sudionicu hrvatskog Domovinskoga rata.

Zahvaljujući njezinim brojnim humanitarnim akcijama, slobodno se može reći kako je bila jedna od najpopularnijih stanovnica Podravine. Žena velikog srca, s puno razumijevanja za tuđe muke, a držeći se narodne mudrosti kako „dvostruko daje onaj koji prvi daje“, Mara Bareza odmah se na početku Domovinskog rata počela baviti prikupljanjem i odvoženjem humanitarne, pa i vojne pomoći najugroženijim dijelovima naše Domovine. Objedinjavala je prikupljanje pomoći na području Koprivnice, Križevaca, Vrbovca, Bjelovara, Varaždina, Ludbrega, Virovitice, Garešnice, Daruvara i Zagreba, i svu je tu pomoć dopremala u Osijek, Vukovar, Vinkovce, često i pod granatama i uzbunama. Prikupila je 250 kamiona hrane, lijekova, tisuće odora za hrvatske vojnike, na stotine tona oružja i razne druge vojne opreme. Ako tome pridodamo i svesrdnu pomoć u obnovi porušene Hrvatske, tada treba reći: humanitarnost Mare Bareze (25.9.1949.-19.1.2016.) se ne zaboravlja!

Film je snimljen po scenariju Mladena Pavkovića, a u režiji Marijana Hodaka. Snimatelj je bio Miljenko Bolanča, a urednik Dokumentarnog programa HRT-a Miroslav Mikuljan.

Želja nam je da se i na ovaj način prisjetimo ove čuvene Koprivničanke, ali i da skrenemo pozornost na sudjelovanje žena u Domovinskome ratu. Po njezinom imenu treba se nazvati i neki trg ili ulica u Osijeku i Koprivnici.

Ulaz je slobodan. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Hrvatski posavac
  #1 Hrvatski posavac 14 siječnja, 2017, 19:27

  Bravo Mladene.
  Ali ne zaboravi i onaj tamburaški band aid i pjesmu”Ponosna Hrvatska”.Ona je isto davala moral i postala tradicija.
  Pa tambura je hrvatski izvorni instrument.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Niko
  #2 Niko 14 siječnja, 2017, 16:44

  Miha, legendo.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code