JAVNI  DUG  SRBIJE  DOSTIGAO  61,5  ODSTO  BDP

JAVNI DUG SRBIJE DOSTIGAO 61,5 ODSTO BDP

19. veljače, 2013.

Javni dug Srbije

Alarmantni podaci stižu iz Ministarstva finansija Republike Srbije. Javni dug Srbije je na početku prošle godine bio 14,78 milijardi evra, a na kraju novembra 2012. godine iznosio 17,6 milijardi evra, odnosno 60,5 odsto BDP. U decembru prošle godine, Srbija se dodatno zadužila kroz hartije od vrednosti denominovane u dinarima u iznosu od 26,4 milijardi, kao i hartije denominovane u evrima u iznosu od 3,8 milijrdi dinara.

Najznačajniju stavku u servisiranju javnog duga Srbije tokom decembra predstavljale su otplate glavnice i kamate domaćim poslovnim bankama u ukupnom iznosu od 8,7 milijrdi dinara. Sledi otplata glavnice i kamate na domaće dugoročne hartije u vrednosti od 7,9 milijardi dinara, kao i dug Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj u ukupnom iznosu od 3,1 milijardi dinara, navela je Uprava za javni dug.

U 2012. godini Republika Srbija je otplatila obaveze u iznosu od 3,3 milijarde evra, od čega su glavnice 2,7 milijardi, dok je su kamate iynosile 0,6 milijardi evra. Najveće učešće u otplatama glavnica pripada državnim hartijama od vrednosti emitovanim na domaćem tržištu u iznosu od 2,2 milijarde evra, dok su kamate na te obaveze plaćene u iznosu od 0,3 milijardi evra.

Najveći deo javnog duga Srbije je i dalje u stranim valutama od kojih najveći deo čine evri (50,9 odsto), američki dolari (22,8), dinari (18,9), specijalna prava vučenja (5,6) i ostale valute (1,8), navela je Uprava za javni dug Ministarstva finansija Srbije.

Izvor:www.e-novine.com T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code