JAVNI  DUG  SRBIJE  DOSTIGAO  61,5  ODSTO  BDP

JAVNI DUG SRBIJE DOSTIGAO 61,5 ODSTO BDP

19. veljače, 2013.
Print Friendly, PDF & Email

Javni dug Srbije

Alarmantni podaci stižu iz Ministarstva finansija Republike Srbije. Javni dug Srbije je na početku prošle godine bio 14,78 milijardi evra, a na kraju novembra 2012. godine iznosio 17,6 milijardi evra, odnosno 60,5 odsto BDP. U decembru prošle godine, Srbija se dodatno zadužila kroz hartije od vrednosti denominovane u dinarima u iznosu od 26,4 milijardi, kao i hartije denominovane u evrima u iznosu od 3,8 milijrdi dinara.

Najznačajniju stavku u servisiranju javnog duga Srbije tokom decembra predstavljale su otplate glavnice i kamate domaćim poslovnim bankama u ukupnom iznosu od 8,7 milijrdi dinara. Sledi otplata glavnice i kamate na domaće dugoročne hartije u vrednosti od 7,9 milijardi dinara, kao i dug Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj u ukupnom iznosu od 3,1 milijardi dinara, navela je Uprava za javni dug.

U 2012. godini Republika Srbija je otplatila obaveze u iznosu od 3,3 milijarde evra, od čega su glavnice 2,7 milijardi, dok je su kamate iynosile 0,6 milijardi evra. Najveće učešće u otplatama glavnica pripada državnim hartijama od vrednosti emitovanim na domaćem tržištu u iznosu od 2,2 milijarde evra, dok su kamate na te obaveze plaćene u iznosu od 0,3 milijardi evra.

Najveći deo javnog duga Srbije je i dalje u stranim valutama od kojih najveći deo čine evri (50,9 odsto), američki dolari (22,8), dinari (18,9), specijalna prava vučenja (5,6) i ostale valute (1,8), navela je Uprava za javni dug Ministarstva finansija Srbije.

Izvor:www.e-novine.com T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

<