JASNA BABIĆ: DEMONSTRACIJA MOĆI NOVE GENERACIJE KRIMINALACA

JASNA BABIĆ: DEMONSTRACIJA MOĆI NOVE GENERACIJE KRIMINALACA

3. svibnja, 2015.

PXL_030515_10566100-656x365

Svojim protivnicima nove snage nisu mogle poslati jasniju poruku

Napisao: Dražen Stjepandić

Fotografija:www.telegram.hr

U nedjelju 3. svibnja 2015. ubijen je Vinko Žuljević Klica. Ubojstvo muške osobe potvrdila je i PU zagrebačka. Likvidacija je počinjena u 7,55 sati.

Ubojstvo se dogodilo u neposrednoj blizini benzinske postaje Šemper gdje je Žuljeviću priređena sačekuša.

“Klicu napadači dočekali na motorima, okružili ga, izvukli iz automobila te izrešetali”, objavio je Večernji list. Napad se dogodilo kada se Klica vraćao s jutarnje mise koja je počela u 7 sati. Po riječima policije, u napadu je sudjelovalo više nepoznatih osoba.

“Počinitelji su iz vatrenog oružja usmrtili 57-godišnjeg Žuljevića te se udaljili s mjesta zločina. U vezi toga policija poduzima intenzivne mjere ne bi li im što prije ušli u trag”, rekao je novinarima Jurica Ilić, zamjenik županijske državne odvjetnice u Zagrebu. Očevici tvrde da su čuli nekoliko hitaca iz vatrenog oružja. Policija nije htjela otkriti je li i Klica bio naoružan. Ističu da u trenutku zločina nije bilo civila u neposrednoj blizini i nitko drugi nije doveden u opasnost.

Po izjavama nekih svjedoka nakon što su ga izvukli iz auta Klica se sa svojim ubojicom tukao i hrvao po tlu, a onda mu je zasad nepoznati ubojica presudio.

Promjene u mafiji

“Dolazi nova generacija kriminalaca i ovo ubojstvo je čista demonstracija njihove moći. Došli su na motorima” – izjavila je poznata novinarka Jasna Babić autorica knjige “Zagrebačka mafija”.

Knjiga Jasne Babić počinje ubojstvom Veselina Marinova, po nadimku Bugar, likvidiranog 2002. nešto poslije 15 sati u zagrebačkom kafiću NBA, u prizemlju istočnog krila Chromosovog nebodera. Marinova s pet metaka u glavu ubio Vinko Žuljević Klica koji je u nedjelju 3. svibnja nakon trinaest godina također ubijen s više metaka.

“HDZ i SDP su izvršili svoje smjene. Došlo je vrijeme da i u mafiji dođe do promjena. Klica se trebao sam povući”- izjavila nam je poznata kolegica koja se godinama bavila zagrebačkim podzemljem.

Ne zna pouzdano tko su nove mafijaške snage, ali misli da je Klicina likvidacija posljedica nadolazećih novih žestokih kadrova u podzemlju.

” Usred bijela dana oni su došli na motorima i u nekoliko auta. Svojim protivnicima koji im stoje na putu nisu mogli poslati jasniju poruku”- kazala nam je Jasna Babić.

Ne isključuje mogućnost da je Klicina likvidacija rezultat nekih neraščičenih računa iz devedesetih, ali od te dvije mogućnosti Jasna Babić daleko veću prednost daje u podzemlju uobičajenom načinu preuzimanja poslova. Vinko Žuljević Klica je bio pripadnik zloglasne Tutine Kažnjeničke bojne, poslije rata kao umirovljeni časnik HVO-a službeno se bavio zaštitarskim poslovima. Zajedno s kumom Vladom Rajićem bio je jedan od suvlasnika zaštitarske tvrtke Bilić-Erić. Vlado Rajić je bio presudni svjedok u slučaju ubojstva Veselina Marinova, nakon njegovog svjedočenja ubojstvo Marinova je proglašeno nužnom samoobranom. Posljednjih godina pričalo se da su se odnosi dvojice kumova navodno zahladili. Također se spominjalo da je pokojni Klica navodno imao i neki tumor.

Država zasnovana na kriminalu

“Naša država je zasnovana na kriminalu i pljački. Domoljubne i one manje domoljubne snage se mogu svađati, ali porijeklo njihovog bogatstva je isto. Kladim se da počinitelji ubojstva sigurno neće biti otkriveni, a za naručitelje sam još sigurnija. Naručitelji mafijaških likvidacija obično su tajkuni što kod nas znači ugledni građani”- tvrdi Jasna Babić.

Inače Jasna Babić je osobno poznavala mnoge istaknute predstavnike zagrebačkog podzemlja, ali s pokojnim Klicom se nikada nije susrela, a u svojoj knjizi prikazivala ga je kao predstavnika bosanske domoljubne mafije koja je zaratila s srpskom i crnogorskom ekipom s Knežije. Nakon olovnih devetesetih i početka dvijetisućitih, prepunih likvidacija bez otkrića počinitelja, došlo je do primirja. Zadnje ubojstvo za koje se govorilo da je mafijaško dogodilo se 2008. godine, a onda su eto pristigle nove snage koje traže prevlast na zagrebačkom asfaltu. Baš kao u stihovima Branimira Štulića “Teško vrijeme za matore/ klinci rasturaju zbiojeni u gomile…”T

 

5 komentara

Uskoči u raspravu
  1. kurir
    #1 kurir 5 svibnja, 2015, 13:03

    sto ce sad jadan silvije hraste bez klice?

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code