JANŠA KUPIO SKIJALIŠTE KRVAVEC

JANŠA KUPIO SKIJALIŠTE KRVAVEC

29. travnja, 2018.

 

 

Nakon prodaje tvrtke RTC Krvavec, koja upravlja istoimenim popularnim skijalištem, omiljenim i među hrvatskim skijašima, u slovenskoj javnosti pojavilo se više dvojbi o prikladnosti odabranog kupca.

Naime, Janezu Janši, poduzetniku iz Gorenjske, trebao je gotovo pola godine da plati 1,68 milijuna eura prethodnom vlasniku Unioru Zreče, piše portal Siol.net. Samo dva dana po završetku transakcije Janša je za Finance rekao da nema novac za ulaganje u razvoj Krvaveca kao i da računa na značajnu pomoć države.  Međutim, Janša ima nemalih problema s državom jer je u isto vrijeme dok je pokušavao dovršiti kupnju skijališta Krvavec država protiv njega počela postupak za naplatu više od 260 tisuća eura poreznog duga, s kamatama.

Toliko prema službenim podacima financijskoj upravi (Furs) duguje Janšina tvrtku Infohip. Ta tvrtka je danas na vrhu lanca tvrtki kroz koje Janša vlasnički upravlja RTC-om Krvavec. Infohit je također na popisu najvećih poreznih dužnika u Sloveniji i već nekoliko mjeseci svi bankovni računi tvrtke su blokirani. Krvavec je Janša kupio preko tvrtke Alpsko investicijsko društvo.

Za Siol.net Janša je rekao da se radi o nesporazum s Fursom i da uopće nema porezni dug. “Između tvrtke Infohip i Fursa još uvijek je u tijeku računovodstveno usklađivanje poreznih obveza. Furs je do sada Infohipu priznao i otpisao više od 600 tisuća eura, a za preostalih 250 tisuća traje usklađivanje, a po završetku Infohip neće imati nikakvih poreznih obveza”, objasnio je Janša.

Još 2013. godine Janša je imao velikih problema s dugom, uključujući i državu. Dvije banke i drugi vjerovnici željeli su dražbom njegove imovine povratiti 90 tisuća eura. Riječ je o dugu koji je nastao iz  stečaja trgovine Zapravljivček, jedne od prvih privatnih trgovina u Gorenjskoj.  Godine 2016. tvrtka Infohip je na 106 tisuća eura prihoda od prodaje ostvarila 180 tisuća eura gubitka iz poslovanja. Od gubitka su je spasili izvanredni prihodi, vrlo vjerojatno je Janša dobio odštetu, objašnjava Siol.net.

“Krvavcu je potrebno ulaganje od 10 do 50 milijuna eura, za to nemamo novca, a žičare ne donose toliko prihoda za ulaganje u novu opremu”, rekao je Janez Janša za Finance. Među željenim investicijama je izgradnja novog jezera kojeg Krvavec treba za zasnježivanje skijališta. Jezero Zvoh danas se ispuni za osam dana, a iz njega se može proizvesti samo 20% umjetnog snijega potrebnog skijalištu.

IZVOR: www.poslovni.hr T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code