IZLOŽBA VIKTORA ŠERBUA U DUBROVNIKU

IZLOŽBA VIKTORA ŠERBUA U DUBROVNIKU

13. lipnja, 2016.

 

Izložba slikaraskih djela vrsnog dubrovačkog slikara Viktora Šerbua otvara se utorak, 14. lipnja , u 12 sati, u Galeriji Hrvatske matice iseljenika u ulici Petilovrijenci 7 u Gradu Dubrovniku.

Izložbu likovnih djela kao i susret s uglednim dubrovačkim akademskim slikarom Viktorom Šerbuom organizirala je Hrvatska matica iseljenika koja se održava u njezinim prostorima u Dubrovniku, na kojoj će bit predstavljen izbor Šerbuovih slika iz svih razdoblja njegovog plodnog i višedesetljetnog stvaralaštva. Ujedno će uz otvorenje bit predstavljena i Nagrada koju je Sveučilište u Mostaru dodijelilo monografiji “Viktor Šerbu: Fovistički lirik dubrovačkog kolorizma” kao najboljem objavljenom monogorafskom djelu tijekom proteklih pet godina. Opus Viktora Šerbua predstavit će recenzent monografije dr. sc. Vinicije Lupis i autor ove vrlo pregledne monografije povjesničar umjetnosti Marin Ivanović. Pritom okupljenima će se obratiti i dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić, koji će govoriti o sadražju i detaljima koje Šerbuova monografija skriva i uvjeljivo pokazuje kao ozbiljenije stručno djelo, pritom i o suradnji među Hrvatima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine na kulturskom i znanstvenom području.

Viktor Šerbu rođen je u Dubrovniku 1938. godine u kojem je završio osnovnu školu i gimnaziju. Prve likovne poduke dobio je od Koste Strajnića. Diplomirao je 1963. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi slikara prof. Otona Postružnika. Od 1965. do 1969. boravio u Engleskoj i Francuskoj na stručnom usavršavanju. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Veći dio radnog vijeka proveo je kao profesor likovnog odgoja u osnovnoj školi. Izlagao je na brojnim

skupnim i samostalnim izložbama u tuzemstvu i inozemstvu. Za svoj rad dobio je nekoliko nagrada i i pohvala. Uvršten je u Hrvatsku likovnu enciklopediju, o njegovom su radu snimljene dvije dokumentarne emisije i napisana monografija autora Marina Ivanovića. Živi i radi u Dubrovniku.

Ivan Raos T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code