IZLOŽBA UMJETNIČKIH KNJIGA IRENE FRANTAL

IZLOŽBA UMJETNIČKIH KNJIGA IRENE FRANTAL

29. ožujka, 2016.

winterBlues2

 

Riječi, rupe, knjige naziv je samostalne izložbe umjetničkih knjiga autorice Irene Frantal koja se otvara u srijedu, 30. ožujka u 19 sati u Galeriji ULUPUH, Tkalčićeva 14, u Zagrebu.

Izložba se bavi umjetničkim knjigama i plakatima koji nastaju u procesu istraživanja knjige ili su pak na pola puta da postanu knjiga. Riječi i rečenice su ispisane na papirima ili su izrezane, pritom autorica rabi šablone, boju u spreju i skalpel. Na zidovima u prostoru su plakati, dok knjige svojim formama propituju početak nastanka knjige kako i njezin fizički, taktilan odnos s promatračem. Izložba istražuje sinergiju riječi i materije papira ali i problematizira sam proces istraživanja kao i oblikovanje prostora u kojem živi pisana riječ.

Umjetnica Frantal kad govori o ovoj svojoj samostalnoj izložbi istaknula je: Istražujem. Postoji li i gdje bi bila sama granica knjige?, je li knjiga zatvoreni svijet čije granice čine korice? Umjetnička knjiga izim što je po privatnosti (u odnosu s promatračem), jedinstvena i po otkrivanju procesa stvaranja, jer ona nikad nije završena i stalno se mijenja. Svakim dodirom, svakim otvaranjem i zatvaranjem.

Tekst je materijalizacija jezika. Jezik je ’’oruđe za izražavanje misli unutar naših glava“, a služi nam da spoznajemo sebe i svijet.

Počinje li knjiga tekstom? Je li knjiga počinje (svakom) mišlju? Postoji li granica knjige?, je li knjiga zatvoreni svijet kojem granice čine korice?

O umjetnici: Irena Frantal diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2004. godine, potom je specijalizirala Umjetnost knjige na University of the Arts u Londonu, UK 2010. (MA Book Arts). Sudjelovala je više puta na skupnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu. Prvu samostalnu izložbu uz otvoreni atelier održala je u veljači 2014. u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu. Sudjeluje na sajmovima umjetničkih knjiga u Velikoj Britaniji. Njezine se knjige nalaze u brojnim kolekcijama u Europi. Pritom od 2013. godine održava Bookart Sesije kojima promiče stvaralaštvo u području umjetnosti knjige, ujedno promiče spoznaje i razvija svijest o toj jedinstvenoj i uzbudljivoj umjetničkoj formi.

Izložba se može razgledati do 13. travnja 2016., djelatnim danom i subotom od 10 do 17 sati, dok je nedjeljom i praznicima galerija zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

(IR)T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code