IZLOŽBA ROBERTA PAULETTE U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT

IZLOŽBA ROBERTA PAULETTE U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT

14. svibnja, 2019.

 

 

 

Poznati istarski umjetnik, akademski slikar Robert Pauletta u Muzeju za umjetnost i obrt prvi put će publici predstaviti svoje recentne radove na izložbi naziva Suton & zora. Izložba Paulettinog stvaralaštva otvara se 14. svibnja i trajat će sve do 9. lipnja.

Kroz dvije suprotstavljene teme – nevidljivo i hiper-vidljivo, koncept izložbe propituje odnos s gledateljem u dva ciklusa. Prvi ciklus predstavlja monokromatske slike s motivima oružja vidljive tek kroz angažman gledatelja. Uz slike iz prvog ciklusa, bit će predstavljeni i prateći kinetički objekti. Poigravajući se s optičkim varkama i percepcijama vidljivog, skrivenog i iluzornog, drugi ciklus predstavlja djela izrazito naglašenog kolorita kroz geometrijske apstrakcije koje predstavljaju jedinstven Paulettin umjetnički potpis. Neki od radova iz druge, opozitne serije, stvaraju tzv. simultani kompleks zbog kojeg gledatelj percipiraju likove i boje koji ne postoje.

O autoru:

Robert Pauletta rođen je 2. veljače 1961. u Premanturi. Srednju umjetničku školu pod voditeljstvom Ivana Obrovca pohađao je u Puli. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Od 1983. do 1985. surađuje u atelijeru Ede Murtića, a 1987. godine jedan je od osnivača HDLU-a Pule, kasnije HDLU-a Istre. Od 1991.- 2003. radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli; jedan je od osnivača te iste škole. Koncem 90-ih surađuje s redateljem Robertom Raponjom i realizira niz scenografija za predstave u INK-a. Potom je bio voditelj Udruge MMC Luka, a od 2009. godine posvećuje se isključivo profesionalnom umjetničkom radu. Godine 2013. osniva Umjetničku organizaciju Robot, te u Puli s kolegama Bojanom Šumonjom i Teom Bičić pokreće rad galerije POOLA. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code