IZLOŽBA KRAVAT PUKOVNIJE U BAUTZENU

IZLOŽBA KRAVAT PUKOVNIJE U BAUTZENU

19. rujna, 2017.

Počasna satnija Kravat pukovnije i predstavnici ustanove Academia Cravatica uveličali su u nedjelju, 17. rujna, otvorenje izložbe „Krabat – Čovjek. Mit. Brend“ u njemačkom gradu Bautzenu, u muzeju Muzeju lužičkih Srba – Sorbisces Museum Bautzen.

Krabatov život njemački su povjesničari istražili do najsitnijih detalja, a stanovnici savezne pokrajine u kojoj je živio i u kojoj se nalazi grad Bautzen, slave ga već četiri stoljeća kao nacionalnog junaka. Priče o njegovu junaštvu, uz pripisane mu nadnaravne moći, nadahnule se pisce i dodatno potakle intenziviranje legende o Krabatu koje je prisutno u cijeloj Njemačkoj, a povijesni su dokumenti razotkrili da je Krabat zapravo Hrvat Janko Šajatović, žumberački uskok.

Prije samog otvorenja izložbe, na statuu Krabata koja je izložena u povijesnoj uniformi i prirodnoj veličini, časnički je rubac Kravat pukovnije vezao Matija Tomašević, časnik povijesne postrojbe Kravat pukovnije, a izložbu je potom svečano otvorila Christina Boguszowa, ravnateljica Muzeja. Prisutnima se zatim obratio i Peter Neumann, počasni konzul RH u Saskoj, predočavajući okupljenima detalje iz života žumberačkog uskoka Krabata, zagrebačkog vojnog pitomca, časnika grofa Petra Zrinskog, pukovnika i savjetnika u službi saskih knezova, poduzetnog zemljoposjednika, podučavatelja svojih suseljana, koji je nakon smrti postao predložak za brojne mitove o Krabatu – čarobnjaku.

Kao posljednji govornik na svečanosti Nikola Albaneže, voditelj muzeoloških projekata Academije Cravatice, neprofitne ustanove posvećene istraživanju fenomena kravate, a naglasio je kako je „priča o Krabatu, priča o čovjeku koji je iz jedne sredine došao u drugu, njemu tuđu kulturu; koji je prihvatio tu sredinu istodobno je obogativši.

Za Academiju Cravaticu priča o Krabatu ima još i specifičnu, dvostruku važnost. Naime, ona potvrđuje s jezičnog gledišta hrvatsko podrijetlo kravate koje se ogleda u etimologiji njegova imena. Pored toga, Krabat svojim životom ukazuje na one ljudske vrijednosti koje simbolizira kravata; a to su: dostojanstvo osobe, uspješnost djelovanja, uglađenost obraćanja“, zaključio je Albaneže.

Izložba „Krabat – Čovjek. Mit. Brend“ u Bautzenu će se moći razgledati sve do travnja 2018. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code