KREĆE OBNOVA VITIĆEVOG NEBODERA

KREĆE OBNOVA VITIĆEVOG NEBODERA

26. ožujka, 2013.

vitic-0

Dugo najavljivana obnova Vitićevog nebodera u Laginjinoj ulici u zagrebačkoj općini Medveščak, danas zaštićenog spomenika kulture, ovog će proljeća vjerojatno zaživjeti. Po principu javno-privatnog partnerstva, stanari zgrade podigli bi kredit, a s druge strane, sredstva bi se prikupila od spomeničke rente grada Zagreba. Na taj način bi se investicijskim proračunom osiguralo dovoljno novca za početak građevinskih radova. Vrijednost investicije je oko milijun eura.

Idući u prošlost, treba napomenuti da jedanaesterokatnica arhitekta Ivana Vitića u Laginjinoj ulici u Zagrebu nastaje početkom 1956. godine, kada je otpočela izgradnja, pa sve do 1962. godine, kada je izgradnja završena. Građevinski projekt je dobio nagradu kao najbolji stambeni objekt u ondašnjoj Jugoslaviji.

U spomenutom neboderu stanovao je u djetinjstvu i sadašnji predsjednik RH, Ivo Josipović u periodu od 1962. do 1971. godine.

Ivan Vitić je autor još nekoliko poznatih građevinskih objekata u RH: “Kockice” na zagrebačkom Prisavlju, te Doma JNA u Šibeniku, današnje Gradske knjižnice. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code