IZLOŽBA “AQUILEIA-SALONA-APOLLONIA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

IZLOŽBA “AQUILEIA-SALONA-APOLLONIA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

11. rujna, 2015.

Šipuš B
Izložbu “Aquileia-Salona-Apollonia – putevima Jadrana od 2. st. pr. Kr. do početaka srednjeg vijeka” otvorio je ministar kulture Berislav Šipuš u nazočnosti francuske veleposlanice Michele Boccoz u Hrvatskoj u utorak 8. rujna 2015. navečer u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu i uz mnoštvo posjetitelja.
Izložba je već bila predstavljena u Malom Lošinju u okviru manifestacije “Rendez-vous” i prepoznata je kao jedan od uspješnih primjera plodne hrvatsko-francuske suradnje.
“Putem ove izložbe mogu se po prvi put na jednom mjestu vidjeti rezultati kvalitetnih suradnji na polju antičke i srednjovjekovne arheologije na području Jadrana” – izjavila je Morana Čaušević Bully posebno istaknuvši ulogu Francuske škole u Rimu.
„Na izložbi nije predstavljena potpuna slika istočnog Jadrana, već niz prozora otvorenih kadkad na različite aspekte religijskog života, kadkad na sam gradski prostor, a kadkad na život u bogatim rezidencijskim maritimnim vilama u vlasništvu visoke rimske aristokracije“ istakao je Francis Tassaux, jedan od autora izložbe.
“Javnost će moći otkriti povijesno bogatstvo Jadranskog mora koje je čarobno mjesto susreta i razmjena na križanju europskih civilizacija” dodala je francuska veleposlanica u Zagrebu Michele Boccoz naglasivši da “arheološka istraživanja imaju povlašteno mjesto u suradnji između naše dvije države”. 
 Izložba ostaje otvorena do 31. listopada.
 Ivan Raos T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code