IZLASKOM BRITANIJE VEĆU ŠTETU ĆE IMATI EU

IZLASKOM BRITANIJE VEĆU ŠTETU ĆE IMATI EU

30. lipnja, 2016.

I

Brojne korporacije u Britaniji posjeduju u svom vlasništvu velike pakete dionice drugih korporacija diljem EU. Najvažnije je to što britanske banke posjeduju u svom vlasništvu dionice inih banaka u EU! Slobodno kretanje kapitala i posjed dionica temeljem članstva Britanije u EU sada više neće biti moguće kao prije! Stoga postoji opravdana bojazan da bi britanske banke i korporacije započele naglo prodavati te dionice europskih banaka i korporacija

Napisao: dr. Tihomir Janiček/ Kanada

Svjetske burze valuta i kapitala proživljavaju teške poremećaje nakon britanske odluke o povlačenju iz članstva u EU. Službene vlasti i EU i Britanije doista ne znaju što bi učinili, makar optužuju jedna drugu kako se ponašaju bez plana. EU iščekuje službeni zahtjev Britanije za iščlanjenje, dok Britanija s time nikako ne žuri. Tako se došlo do spoznaje kako Britanija namjerno želi sporo iščlanjenje iz EU, dok vrhovnici EU žele čim prije započeti proces iščlanjenja Britanije. Dolazi se do kontradiktorne situacije, gdje se zemlji članici ne žuri sa iščlanjenjem iz EU unatoč većinskoj volji vlastitog naroda za tim činom i EU koja želi čim prije iščlaniti Britaniju iz EU iako nije željela iščlanjenje Britanije iz EU! Dakle što se događa, zbog čega se događa ovakva situacija?

Istodobno burzovni indeksi „luduju“ i svi su nemoćni.

Približavanje i izčlanjenje

EU kao organizacija ima dugu listu zahtjeva prema svakoj državi koja želi biti primljena u članstvo EU. Pregovori oko učlanjenja neke države u EU, obično traju od par godina do preko jednog desetljeća, kako je bilo sa Hrvatskom. Tijekom tih pregovora u suštini se događa prilagodba buduće članice političkom i ekonomskom sustavu EU koji je prihvaćen od svih članica EU. Na taj način svaka država koja se učlanjuje u EU prolazi kroz postupnu preobrazbu i prilagodbu članstvu EU, poznato kao „približavanje“ EU. Što god je neka država razvijenija ona ima kraće vrijeme prilagodbe za članstvo u EU, jer ima razvijen politički i financijski sustav. Što god je neka država manje razvijena ona ima dulji proces prilagodbe.

No, hajdemo pogledati što se događa sa iščlanjenjem.

Dakle, EU su na početku tvorile najrazvijenije države Europe, a sa okončanjem „hladnog rata“ raspadom komunizma, brojne “neutralne“ države i nerazvijene države Europe su iskazale želju za članstvom u EU. U prvoj grupi su: Španjolska, Portugal, Švedska, Finska i Austrija i većina ih je primljena neposredno nakon pada komunizma. U drugoj grupi su bivše komunističke države: Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Slovenija i Hrvatska, ali su te zemlje manje više primljene ne tako davno. Zemlje iz prve grupe imale su kraće vrijeme prilagodbe članstvu u EU, dok su države iz druge skupine imale znatno dulje vrijeme prilagodbe članstvu u EU. Tako su sve te „nove“ članice EU manje više uspješno pristupile EU bez velikih unutarnjih potresa, kako unutar tih država, tako i unutar EU.
Međutim, EU nema utvrđen proces postupnog iščlanjenja određene države iz sustava EU! „Dovoljna“ je samo referendumska odluka puka i ništa više, a zahtjev za iščlanjenjm podnosi država u kojoj je održan referendum. Vrhovništvo EU zamišljalo je kako nikad nikomu neće pasti na pamet iščaniti se iz EU, stoga nisu utvrdili nikakvu proceduru iščlanjenja, koja bi zasigurno trebala biti slično duga koliko i proces učlanjenja.

Pad funte

Problem iščlanjenja došao je prvi puta do izražaja tijekom financijske krize Grčke od prije godinu dana, ali ne u potpunosti. Tada je u pitanje bil samo novčarske unije Grčke unutar EU. Niti je Grčka mogla biti izbačena iz novčarskog sustava EU i zabranjena joj uporaba eura, a niti je mogla dragovoljno istupit! Istup iz novčarskog sustava EU nije niti predviđen, niti postoji, a nije bilo u pitanju iščlanjenje iz EU, već samo istup iz novčarskog sustav EU!
Sada je posve druga stvar u pitanju, Britanija je postavila referendumsko pitanje članstva svojim državljanima i 52% Britanaca se izjasnilo za iščlanjenje iz EU. Britanija nije bila u potpunoj novčarskoj uniji, jer je zadržala svoju funtu kao nacionalnu valutu. Međutim, unatoč tomu valutne burze i burze vrijednosnica dilje EU i svijeta su „podivljale“! Tečaj funte je imao „infarktni“ pad, a nije puno bolje prošao ni euro. Novčarske institucije EU, te središnje banke EU i Britanije posve su nemoćne. No, kako je to moguće, zbog čega se dogodio tako panični strah na tržištu novčanog kapitala.
Britanija je članica novčarskog sustava EU. Godinama Britanija iskazuje vanjskotrgovinski deficit, ali i proračunski deficit. Ti deficiti na žalost nazočni su praktično u svim državama EU izuzev Njemačke i još par inih država. Sve te države i dakako Britanija popunjavali su taj deficit prodajom državnih obveznica europskoj središnjoj banci. Kako je gospodarska aktivnost bila niska i kako bi se investitori stimulirali kupovati te obveznice, kamatna je stopa dosegla razinu ništice, pa je svaki postotak interesa iznad ništice na državne obveznice poticajan za investitore. Problem su dva.

Prvi je taj da će Britanija prestati uplaćivati svoju kvotu u proračun EU, pa će za toliko čitav birokratski apart EU biti zakinut za financiranje. Odatle proistječe i drugi problem, jer EU koj neće imati Britaniju u svom članstvu može pristupiti prodaji britanskih državnih obveznica na tržištu kapitala. Nagla ponuda britanskih državnih obveznica na burzi vrijednosnica izazvat će njihov nagli cjenovni pad i dodatnu paniku na burzi vrijednosnica.

EU jednostavno mora nadoknaditi manjak novac koji će joj se ukazati, pa je kao druga opcija uzimanje kredita. Uzimanje kredita od strane institucija EU pojačalo bi potražnju na novčanim kapitalom, poguralo kamatnu stopu i tada bi ponovno došlo do „panike“ na novčarskom tržištu, jer ne bilo interesa za posjedom državnih obveznica čiji bi interesni prihod bio ispod razine kamatne stope! Svi bi ih se željeli riješiti. Istodobno, niska kamatna stopa djeluje pozitivno na gospodarski oporavak u EU, a njihov rast ponovno gura gospodarstvo EU u još dublju recesiju.

Manjak novca

U svakom slučaju dogodit će se pokriće manjka novca iz britanskih uplata i to će se nadomjestiti elektroničkim doznakama novca! Novčana masa eura će se uvećati i zato je posve opravdano očekivati DALJNJI PAD tečaja eura prema švicarskom franku i drugim svjetskim valutama!

Sumirano rečeno, EU ima puno više štete istupom Britanije iz članstva EU nego sama Britanija. Na kratak rok, a to je upravo ono što se dogodilo u zadnjih nekoliko dana, veća štetu trpe Britanci i to najvećim dijelom kroz visoku deprecijaciju tečaja funte. Međutim, na dulji rok stabiliziranje tečaja će se dogoditi, već kroz par tjedana će se stabilizirati, ali EU će sa protokom vremena sve teže izlaziti na kraj sa teškoćama!

Treba imati na umu još jednu činjenicu, a to je što brojne korporacije u Britaniji posjeduju u svom vlasništvu velike pakete dionice drugih korporacija diljem EU. Najvažnije je to što britanske banke posjeduju u svom vlasništvu dionice inih banaka u EU! Slobodno kretanje kapitala i posjed dionica temeljem članstva Britanije u EU sada više neće biti moguće kao prije! Stoga postoji opravdana bojazan da bi britanske banke i korporacije započele naglo prodavati te dionice europskih banaka i korporacija, te time izazvali opet „paniku“ na burzama vrijednosnica. Europske banke i korporacije nisu ni blizu posjedovale pakete dionica britanskih banaka i korporacija!

Zbog toga se EU „žuri“ sa iščlanjenjem Britanije iz EU kako bi regulirale i spriječile prodaju državnih obveznica i dionica na tržištu vrijednosnica, jer EU od toga može imati daleko veću štetu nego Britanija!
Upravo zato ne treba dvojiti, EU će imat daleko veću štetu od iščlanjenja Britanije nego sama Britanija! Unutar EU, samo je Njemačka financijski stabilna država, a sve ostale države nisu joj ni blizu! Najbliža joj je bila po financijskoj snazi Britanija, ali nje više nema u EU! Na hrvatskim TV postajama i emisijama poput „Otvoreno“ na žalost mogla su se čuti razna nestručna stajališta bez ikakvih argumenta. Mogla se iščitati nesmiljena srdžba prema Britaniji zbog iščlanjenja, ali bez jasnih naznaka tko će doista imati veće štete od iščlanjenja, EU ili Britanija! Unatoč svim mogućim pričama kako je Britanija praktično „zloporabila“ EU, jer je više novca povlačila iz fondova EU nego je uplaćivala u proračun EU, daleko veća šteta će biti na strani EU iščlanjenjem Britanije.
Zbog toga se bijes može iščitati na licima čelnika EU! Zbog toga je bio nuđen poseban status Britanije unutar EU! Pojednostavljeno rečeno, daleko je više EU koristilo članstvo Britanije, nego je samoj Britaniji koristilo članstvo u EU! T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Klarens
  #1 Klarens 30 lipnja, 2016, 21:33

  Ha ha ha
  =========================
  Prepishesh domachu zadachu
  =========================
  I nigdje kraja radosti
  =========================
  Kak je lijepe dal dragi Bogek
  =========================
  Puno sreche i jako malo pameti
  =========================
  Uvjet za uspjeshnog ekonomista

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Klarens
  #2 Klarens 30 lipnja, 2016, 21:29

  Proljev VELIKIH SLOVA
  =====================
  Njofra, krkaj bazhulj
  =====================
  Bolje prdekaj pomalo
  =====================
  A nebi bilo zgoreg
  =====================
  I da malo rodumash prije
  =====================
  Kokodakanja

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. FRANO
  #3 FRANO 30 lipnja, 2016, 17:42

  POŠTOVANI TIHOMIRJANIČEK JE TIHOMIR JADNIČEK ,ON EKONOMSKE TEORIJE SMJESTA U KAPIATLISTČKA PRIMITIVANA RAZGALABANJA.ON JE JEDNOSTAVNO PO PROFESIJI EKONOMISTA DUGUJE-POTRAŽUJE.ON NIJE SPOSOBAN DAOVAJ IZALAZA ANALIZIRA DIJALEKTIČKO-MATREIJALISTIČKI JER ON NIKADA NIJE KONTAKTIRAO MARAX I HEGELA ,DA BI NAUČIO MISLITI.PA EVO MOGA KOMENTARA TIČUĆI S BRITANSKE ŠPEKULACIJE.

  KAKVA JE BUDUĆNOST EVROPE NAKON IZLASKA BRITANIJE.????

  BILO BI PRIRODNIJE DA SE PITAMO KAKVA JE BUDUĆNOST CIJELOG NAŠEG, OVOZEMALJSKOG SVIJETA U KOJEM VLADAJU ROBOVSKI ODNOSI ,A PLANETARNA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA PROIZVODI 2OX VIŠE I BRŽE SVIH POTREBNIH PREDMETA LJUDSKOJ ZAJEDNICI NEGO U NEDAVNOJ NAŠOJ PROŠLOSTI ,7O-DESTIH GODINA, A LJUDI UMIRU OD GALDI ILI PATE KAO DA SMO U GEOLOŠKOM RAZDOBLJU DILUVIJU, KADA SMO SE TEK PODIGLI NA ZADNJE NOGE .JER ,UPRVO, DANAS U SVIJETU ,OD GALDI ,UMRE 9O MILJUNA LJUDI,REKOŠE STATSITIKE UJEDINJENIH AMERIČKIH NARODA. PA SE TREBAMO PITATI ,GDJE SMO TO MI DANAS DA SMO DOPUSTILI DA NAS ZAROBE POSJEDNICI MODERNE TEHNIKE I TEHNOLOGIJE KOJU JE STVORIO LJUDSKI RAD , DA BI DANAS TI RADNI LJUDI , JUČERAŠNJI STVARAOCI ,BILI NA ULICI ,SA TOTALNOM NEIZVJESNOŠĆU ILI UMIRALI OD GLADI. DOPUSTILI SMO DA SA NAMA URAVLJAJU VIŠE NEGO STROJEVIMA,A MI TO PODNOSIMO TAKO, DA IZ JEDNE BIJEDE ULAZIMO U DRUGU KOJA SA SOBOM UVJEK NOSI NEIZVJESNOST VLASTITE EGZISTENCIJE. TAKO SMO JUČER , NA POZIV NAŠIH UPRAVLJAČA VLADAJUĆEG KAPITALA I CRKVE, KAO KROVNE USTROJBE TOGA KAPITALA,POZVANI NA ŠTEDNJU, TRPNJU ,NA MEĐUSOBNU SOLIDARNOST U BIJEDI ,DAKLE ,DA SE TJEŠIMO JER PO KATOLIČKIM POSTULATIMA VJERE TRPNJA SE PRETVARA U SPASENJE , ALI NA DRUGOM SVIJETU ,3 METRA POD ZEMLJOM. TRAŽE OD NAS STALNO NEKO PRESTROJAVANJE KOJE BI STVORILO NEKU NOVU ŠANSU ZA SKIDANJE S’BRIGE NAS NEZAPOSLENIH ILI ONIH KOJI JOŠ VUKU NEKU ŽICU OPSTANKA IZ DRŽAVNIH SOCIJALNIH FONDOVA.
  SVE SE TO DOGAĐA NA OVOJ NAŠOJ GEJI KOJA ,UMJESTO DA CVJETA I PRUŽA ŠASNU SV OJIM ŽITELJIMA, DA SE OVOM NAŠOM TEHNIKOM I TEHNOLOGIJOM BEZBRIŽNO,OD TOTALNOG ZADOVOLJSTVA ,ŠTO SMO POSTIGLI TAKAV RAZVOJ PROIZVODNIH SNAGA DA MOŽEMO BEZBRIŽNO PLOVITI SVEMIRSKIM PROSTRANSTVIMA, LIKUJUĆI PRED SAMIMA SOBOM, KAKO SMO SE IZDIGLI ,ŠTO BI REKAO HEGEL, U BEZGRANIČNA SVEMIRSKA PROSTRANSTVA KOJA SU LJUDSKOM BIĆU DO JUČER,BILA NEPOZNATA, ILI SU, KAKO JE MISLIO VELIKI GRČKI FILOZOF PLATON, PRIPADALA SAMO BOGOVIMA ,NIHVOM PREBIVALIŠTU.MOŽDA I BOGU DEMIJURGU KOJEM SE PLATON UVJEK OBRAĆAO KADA MU JE PONESTAJALO SPOSBNOSTI DA SPOZNA SVIJET KOJI GA OKRUŽUJE..

  DAKLE, GOSPODA VLASNICI VALADAJUĆE TEHNIKE I TEHNOLOGIJE I NAŠI APSOLUTNI GOSPODARI, UPRAVLJAJU NAŠIM VIŠKOM RADA BEZ IKAVIH OBVEZA PREMA ONIMA KOJI SU STVARALI TAJ VIŠAK NEPLAĆENOG RADA ,JER KAKO REČE MARX ,KAPITALISTA NIJE OBAVEZAN DA MISLI DRUŠTVENEO,I O DRUŠTVENIM POTREBAMA ,JER JE ON BOGAT I MOŽE KUPITI SVE ŠTO MU TREBA, PA SE NAŠI VLADJUĆI GOSPODARI NAJČEŠĆE OBRAĆAJU ROBOVIMA PREKO CRKVE,SVOJE ZAŠTITNICE I ORTAKA ,DA NAS ONA UPOZORI NA MNOGO PAMETNIJE PROBLEME ,KAKO SE ŽENITI ,KAKO RAĐATI PUNO DJECE,KAKO TRAŽITI OD NAŠIH GOSPODARA MILOSRĐE.I.TD. PORUČUJU NAM ,GOSPODO ROBOVI, VAŠA VLASTITA EGZISTENCIJA JE VAŠA BRIGA ,.JER ŽIVITE U SLOBODNOM,DEMOKRATSKOM DRUŠTVU,GDJE SVAK MOŽE POSTSTI KAPITALISTA ,PA PREMA TOME ,AKO SE DRZNETE ,NEĆE TE BITI GLADI NI SIROMAŠTVA
  PA DA SE VRATIMO VEĆ SPOZNATIM UZROCIMA KOJI SU PROIZVELI DANAŠNJE I JUČERAŠNJE PROBLEME . DAKLE ,PORED SVIH DRUGIH PROBLEMA KOJI NAS PRITIŠĆU SVAKODNEVNO ,NAMETNUO SE I JEDAN FORMALNI PROBLEM =VELIKA BRITANIJA IZLAZI IZ EVROPSKE MUMIJE=.NIŠTA NOVO OSIM ŠTO SE PROBLEMI SVE VIŠE AKUMULIRAJU ,JER IM JE UVJEK JEDAN I JEDINI UZROK KOJEG NE SPOMONJEMO ,A MNOGI I NE ZNAJU ,JER SU OBRAZOVANI KATOLIČKI PA VJERUJU I SLUŠAJU U ONO ŠTO STOLJEĆIMA ISIJAVA BASTION SVIH LAŽI I OVOZEMALJSKIH ZALA,VATIKAN, PREKO CRKAVA,SVOJI AFILIJACIJA, DILJEM SVIJETA ,A KOJE SU TOLIKO AKUMULIRALE LAŽI I PREVARA SVOJIM SLJEDBENICIMA,KOJE SU PRERASLI ,VEĆ ,DAVNO, U NAJSTRAŠNIJI OBLIK DRUŠTVENE ZARAZE ,OPAKE BOLESTI ,KARCINOMA KLERKALIZMA ,JEDNOUMLJA – DOGME.

  FILOZIOFSKO-MARXISTIČKI OBRAZOVANI LJUDI NAŠE GEJE VEĆ SU DAVNO SPOZNALI ILI ZNALI KUDA NAS VODI I KAKO ĆE SE ZAVRŠITI ODISEJA KLASNO-KAPITALISTIČKIH ODNOSA ,PA SU UPOZORAVALI I PERMANENTNO PISALI ,PIŠU I GOVORE, DA JE KAPITAL-ODNOS ROBOVSKI DRUŠTVENI ODNOS KOJI ČOVJEKA ČINI PREDMETOM U SLUŽBI KAPITALISTE.
  PA JE DANAŠNJE STANJE DRUŠTVENO-PROIZVODNIH ODNOSA POSLIJEDICA ,KOJA SE NIJE MOGAL IZBJEĆI ,SAMO JE TREBALA BITI U DRUGAČIJIM DRUŠTVENIM I DRUŠTVENO-PROIZVODNIM ODNOSIMA, KOJI NE BI PROIZVELI DANAŠNJU TOTALNU KRIZU ,NE SAMO DRUŠTVENIH ODNOSA,NEGO I DRUŠTVENE SVIJESTI ,A KOJA SE REFLEKTIRA U RAZARAJUĆEM SIROMAŠTVU ,PA I UMIRANJU OD GLADI, ŠTO JE POVIJESNI ,ODNOSNO, DIJALEKTIČKO-MATERIJALISTIČKI PARADOKS, VEĆ BI KINBERNETIKA ,ŠTO JOJ JE I SVRHA KOJU JE LJUDSKI UM STVORIO ,DA UČINI LJUDSKI ŽIVOT OSLOBOĐEN OD RADA U SMISLU ZAROBLJENOG ČOVJEKA NA RADNOM MJESTU,VEĆ SLOBODNOG ČOVJEKA KOJI RADI ONO ŠTO MU JE ,KAKO REČE HEGEL,PRIRODA UDIJELIA,ISKONSKOM APRIORNOŠĆU, ŠTO MARX NAZIVA OSLOBOĐENJEM RADA ,KADA RAD NIJE ODREĐEN NEVOLJOM I VANJSKOM SVRSISHODNOŠĆU, VEĆ SLOBODNIOM VOLJOM KAO PRODUKTIVNU IGRU.XYX

  PA DANAŠNJU KRIZU ,KOJA N IJE OD DANAS ,A DANAS JE DOSTIGLA SVOJU KULMINACIJU ANTAGONISTIČKIH PROUTRIJEČNIH ODNOSA, U KOJU SPADA I IZLAZAK VELIKE BRITANIJE IZ MUMIJE.NAIME ,ONA NIJE IZIŠLA ,ONA NIJE VELIKA BRITANIJA, ONA JE DIO VLADAJUĆEG KAPITALA ,ONOG , REKAO BI MARX,OTUĐENOG ,ŠPEKULATIVNOG ,FINACISJSKOG, KOJI SE PRIJE CC-A 25 GODINA UJEDINIO ,GLOBALIZIRAO ,PREDVIĐAJUĆI SEBI POLOŽAJ APSOLUTNOG GOSPODARA LJUDSKOG I PRIRODNOG RESURSA NA NAŠOJ GEJI ,JER IM JE TA MOĆNA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA TO ,MOMENTALNO,DOZVOLJAVALA I TRAŽILA EKSPANZIJU ,JER JE PO SVOJOJ SUŠTINI ,PO SVOJIM SVOJSTVIMA,DRUŠTVENOG KARAKTERA ,ŠTO ĆE REĆI ,SVAKO SPRAĆANJE NJENE EKSPANZIJE U TOROVE PROFITNE PROVENIJENCIJE ,JE PROMAŠAJ ,ŠTO SE DANAS SVE VIŠE MANIFESTIRA I POSTAJE SJEME RAZDORA MEĐU UDRUŽENIM VLADAJUĆIM KAPITALIMA ČIJI JE JEDINI CILJ I BIO PROFIT I BOGAČENEJ KAO NEUPITNO . ETO ,DOLAZIMO DO ONE MARXOVE MAKSIME: KAPITAL SAM SEBI KOPA GROB=.
  I ŠTA SE DOGAĐA ,OPET ONA MARXOVA MAKSIMA IZREČENA PRIJE 135 GODINA U NJEMAČKOJ IDEOLOIJI ,DA ĆE SE KAPITAL ODNOSI RASPASTI KADA DOSTIGNU STUPNJ RAZV OJA PROIZV IODNIH SNAGA KOJE ĆE PROIZVODITI VIŠE NEGO SU POTREBE DRUŠTVENE ZAJDNICE,A DANAS JE, UPRAVO, TO VRIJEME,JER DANAŠNJA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA PROIZVODI 2O X VIŠE I BRŽE SVE PREDMETNE POTREBE LJUDSKOG DRUŠTVA ,PA KAPITALISTIČKI SUSTAV VODI U RASPAD.DOAŠO JE TAJ PLJAČAKŠKI SUSTAV U DILEMU :PROIZVODITI ONOLIKO KOLIKA JE MOĆ VLADAJUĆE TEHNIKE I TEHNOLGIJE,ŠTO ZNAČI, VIŠE OD REALNIH POTREBA DRUŠTVENE ZAJDNICE , ZNAČILO BI HIPER-PRODULCIJU, BACANJE VIŠKA ULOĆŽENOG RADA I KAPITALA, ŠTO KAPITALISTU DOVODI DO RUBA OPSTOJNOSTI ,JER ŽELI RELIZIRATI TROŠKOVE ULOŽENE U UNAPREĐENJE TEHNIKE I TEHNOLOGIJE,A NJENE KAPACITETE NIJE MOGUĆE REALIZIRATI. OSIM TOGA ,ON KAO KAPITAKLISTA ,KOJI MOŽE SVE KUPITI I IMA NA SVE PRAVO ,ZBOG MODERNE TEHNIKE I TEHNOLOGIJE ,JE OTPUSTIO VELIKI DIO ŽIVE LJUDSKE RADNE SNAGE KOJI SU I POTROŠAĆI ,A SADA SU NESPOSOBNI KONZUMIRATI V IŠAK PROIZVDA.SADA SU POSTALI ARMIJA NEZADOVOLJIH ,SPREMNI NA UDRUŽIVANJE ZA RUŠENJE DRUŠTVENIH ODNOSA, ŠTO ĆE REĆI ,UKIDANJE PRIVATNOG VLASNIŠTVA.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code