IZGRADNJA DRUGAČIJE NAVIJAČKE KULTURE

IZGRADNJA DRUGAČIJE NAVIJAČKE KULTURE

15. lipnja, 2014.

 

 

www.croatiaweek.com 1 Custom

Izjava HHO-a o opasnosti nesportskog navijanja na Svjetskom prvenstvu u Brazilu

 

Napisao: Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a

Hrvatski helsinški odbor (HHO) u sklopu svog mandata, a u okviru projekta „Izravna prevencija navijačkoga nasilja“, pratio je monitorirao utakmice četiri nogometna kluba u prvoj ligi  (HNK Hajduk, HNK Rijeka, NK Osijek, GNK Dinamo), kao i natjecanja Hrvatskog nogometnog kupa, bilježeći navijačko nasilje izraženi kroz govor mržnje, rasizam, šovinizam, homofobiju, ksenofobiju, piromaniju kao i druge različite oblike divljaštva koji su preplavili naše nogometne stadione. Uz to, Odbor je pratio i  međunarodne utakmice hrvatske reprezentacije i utakmice hrvatskih klubova koji su se plasirali u europska natjecanja.

U dvije nogometne sezone 2012/13 i 2013/14., ukupno je monitorirano 384 utakmice, uključujući u taj broj 13 utakmica hrvatske reprezentacije, te 35 međunarodnih klupskih utakmica. Iz pomnog praćenja događanja na stadionima ali i kazni koje su uslijedile od međunarodnih nogometnih institucija došli smo do nekih zaključaka koje smatramo važnim podijeliti s hrvatskom javnošću prije početka nogometnog prvenstva u Brazilu.

Hrvatska je, temeljem principa pravne države, bila dužna konvencije i druge međunarodne dokumente, kojima se reguliraju odnosi u  nogometnom sportu i njegovim krovnim organizacijama (FIFA UEFA), ugraditi svoje zakonodavstvo, ali i u disciplinske pravilnike koji se odnose na nogomet. Posebno ističemo značaj  Konvencije Vijeća Europe iz 1985. o sprečavanju nasilja gledatelja i nesportskom ponašanju na sportskim događanjima, naročito na nogometnim utakmicama.

SUVREMENI CIVILIZACIJSKI KONTEKST

Temeljem svega navedenog, ističemo sljedeće:

FIFA i UEFA objavile su i najavile kodeks ponašanja sportaša i navijača za vrijeme predstojećeg svjetskog prvenstva, proglasivši nultu točku tolerancije prema svakom obliku neciviliziranog ponašanja bilo da je riječ o rasizmu, šovinizmu homofobiji, ili bilo kojem drugom obliku verbalnog iskazivanja netolerancije, kao i prema piromaniji ili izazivanjima fizičkih sukoba.

Hrvatski nogomet, bez obzira radi li se o Nogometnom savezu, članovima  reprezentacije ili navijačima, nužno moraju prihvatiti ta pravila igre. U suprotnom, prijeti nam izbacivanje iz FIFE i UEFE, odnosno natjecanja koja se održavaju pod okriljem te dvije krovne sportske udruge.

Hrvatska sportska javnost treba shvatiti da nije posrijedi hir vodećih ljudi FIFE ili UEFE, nego da je riječ o dugoročnom projektu i opredjeljenju da se sa stadiona, svuda u svijetu, ukloni sve što narušava sportsku atmosferu, a navijanje svede u suvremeni civilizacijski kontekst.

Rasprave o povijesnom pozdravu, o pogrdnom navijanju, o bakljama i sličnim oblicima ponašanja, kao o nečemu što je u nas uobičajeni navijački folklor, izraz domoljublja i podrške sportašima, stoga su potpuno su deplasirane.

Trenutak je da svi zajedno, a posebno mediji, poradimo na razvijanju drugačije navijačke kulture, da se priključimo onoj ideji i poimanju sporta kao ravnopravnog natjecanja u kojem pobjeđuju bolji. Svako drugo ponašanje i primitivizam smjestit će Hrvatsku na one margine, na kojima ona ni povijesno ni civilizacijski, ne bi trebala dospjeti.

Posebno upozoravamo da na sportskim borilištima nema mjesta povicima vezanim uz šovinizam, homofobiju, rasizam ili bilo koji drugi oblik podrške totalitarnim ideologijama i ikonografiji.U svjetlu nedavnog „slučaja Joea Šimunića“, i oštre i rigorozne reakcije FIFE na njegov usklik „Za dom spremni“, smatramo posebno potrebnim upozoriti hrvatske navijače u Brazilu, ali i u domovini i svijetu, na opasnost takvog ili sličnog ponašanja na utakmicama u Brazilu.

TREBATE ZVIŽDATI I NAPUSTITI STADION

U suvremenom svijetu utemeljenom na demokratskim načelima, uključujući i   antitotalitarizam najvećeg dijela pobjedničkih snaga Drugog svjetskog rata, izvikivanje i isticanje totalitarnih simbola nije samo anticivilizacijski čin, nego i sjeme mogućih novih pogubnih ideologija i pokreta. Pokliču „Za dom spremni“, kao i ostaloj ustaškoj ikonografiji, nema mjesta u hrvatskom društvu, pa ni među navijačima na stadionima. Netočne su i povijesno neutemeljene tvrdnje, na što je HHO u više navrata upozoravao, kako je to „stari hrvatski pozdrav“. Povijesno je dokazano da je uzvik „Za dom spremni“ lansirao ustaški poglavnik Ante Pavelić u svojim pismima iz 30-tih godina i isključivo je vezan za ustaški režim i Pavelićevu diktaturu. U ustaškom simboličkom sustavu ovaj je pozdrav ekvivalentan nacističkom „Sieg Heil“, pa je dakle i povijesno kompromitiran. Te činjenice morao bi, prije uporabe ovog pozdrava, biti svjestan svaki građanin Republike Hrvatske, pa i svaki Hrvat izvan domovine.“

Stajalište je HHO-a, da bi u trenutcima šovinističkog skandiranja, proustaške i slične neprihvatljive retorike, kao i radikalne homofobije, političari, ali i predstavnici sportskih institucija, u znak protesta trebali napustiti stadion, a ne svojom daljnjom nazočnošću zapravo legitimirati ovakve pojave. U današnjim okolnostima teško je za očekivati, ali smatramo da bi oni navijači, koji su istinski odani ideji sporta kao natjecanja, a ne rata, i koji zagovaraju standarde demokratske i civilizirane Hrvatske, trebali reagirati i distancirati se od neprimjerenog skandiranja i izvikivanja nesportskih parola, npr. zvižducima, kako je to primjerice učinjeno u Osijeku, na utakmici hrvatske reprezentacije s nogometašima Malija.

Izvršni odbor HHO-a, iz svog iskustva i temeljem dostupnih informacija, upozorava da bi svako iskazivanje verbalnog radikalizma, ili bilo kojeg drugog oblika nesportskog ponašanja u Brazilu od strane hrvatskih navijača, mogao imati pogubne posljedice, ne samo za navijače, nego i za hrvatski nogomet i sport u cjelini. T

 

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code