IVAN BOBETKO ZA VRIJEME RATA DRŽAVNE I VOJNE TAJNE ODAVAO SLOVENCIMA

IVAN BOBETKO ZA VRIJEME RATA DRŽAVNE I VOJNE TAJNE ODAVAO SLOVENCIMA

24. srpnja, 2017.

 

“Hotel Slon u Ljubljani je mjesto gdje će slovenskoj strani dati najpovjerljivije informacije o našim odnosima u vrhovništvu, odat će i brojne vojne tajne. Bila je to prva dokumentirana izdaja nacionalnih interesa. I što sada? Bila je riječ o sinu generala Bobetka koji me osobno molio da spasim sina, o zastupniku u Hrvatskom saboru, stranačkom dužnosniku. Sve što je mladi Bobetko učinio bilo je za uhićenje ili, u najmanju ruku, micanje iz stranačkog vodstva i Sabora…”

Napisao: Dražen Stjepandić

General Ivan Bobetko je nedavno, 17. srpnja, na policiji ispitan o sumnjama vezanima uz ratni zločin na sisačkom području. Prema neslužbenim informacijama, Bobetko nije uhićen već je u policiji bio radi “davanja obavijesti”, nakon čega je pušten.

Nakon dugo vremena Ivan, sin generala Janka Bobetka se ponovno pojavio u javnosti. Zadnji put spomenut je u knjizi Josipa Manolića „Politika i domovina“ (Golden marketing-Tehnička knjiga, Zagreb, 2015.). Knjiga je izazvala veliku pozornost u medijima, o njoj se mnogo pisalo i diskutiralo, ali stranice na kojima je Josip Manolić pisao o Ivanu Bobetku u javnosti su ostale potpuno prešućene. A Josip Manolić je direktno optužio, napisao, da je Ivan Bobetko bio tijekom Domovinskog rata suradnik RCO-a, obavještajne službe Slovenije i da im je prenosio stranačke i državne tajne. Na 240 stranici Josip Manolić tvrdi:„ Hotel Slon u Ljubljani je mjesto gdje će slovenskoj strani dati najpovjerljivije informacije o našim odnosima u vrhovništvu, odat će i brojne vojne tajne. Bila je to prva dokumentirana izdaja nacionalnih interesa. I što sada? Bila je riječ o sinu generala Bobetka koji me osobno molio da spasim sina, o zastupniku u Hrvatskom saboru, stranačkom dužnosniku. Sve što je mladi Bobetko učinio bilo je za uhićenje ili, u najmanju ruku, micanje iz stranačkog vodstva i Sabora. Jankova će me molba još jednom prisliliti na šutnju, oportunizam u ovom konkretnom slučaju, što sam poslije skupo platio“.

Kodno ime Doxa

Josip Manolić je na prethodnim stranicama opisao kako je Ivan Bobetko stranačke i državne tajne počeo dojavljivati Slovencima. Zaljubio se u stanovitu suradnicu SDS-a kodnog imena Doxa, otkrivenu 1991. nakon provaljivanja grupa Labrador i Štakori. Citiramo: „Problem oko „Doxe“ i mladog Bobetka ući će u novu fazu kad budemo shvatili da nije problem činjenica što je Studen predao izvor pukovniku Martiću već da pipci „Doxina“ rada sežu do slovenskog rukovodstva. Zapravo ćemo preko naših veza saznati da je “Doxa” najiskrenija i najodanija Francu Kosiju, tada pomoćniku Igora Bačvara, ministra unutarnjih poslova Slovenije. Kako razgovor s Ivanom Bobetkom nije dao rezultate, sa spoznajom da je riječ o nečemu dubljem odlučili smo spomenutu “Doxu” zadržati u blizini Bobetka s nizom operativnih mjera. Stračević će izvršiti sigurnosnu provjeru te o rezultatu izvjestiti ministra Boljkovca. Pozvat ćemo i na razgovor operativca Vasiljevskog i naložiti mu da prekine odnos s Jasminkom. U tom praćenju saznat ćemo da izvješća Jasminke Petter Kalinić završavaju kod Ivana Sabolovića. Ilegalnom provalom u stan Ivana Sabolovića doći ćemo do dokumentacije koja kompromitira brojne službenike i dužnosnike tadašnjeg državnog sustava – naime brojne su zabilješke o suradnji s dijelom mreže bile u Sabolovićevu stanu. Sabolović neće znati da smo u njegov stan ušli i snimili sve što je bilo potrebno za daljnje opserviranje i nadzor.

Početkom siječnja 1992. Ivan Bobetko će se pismom obratiti predsjedniku Tuđmanu nakon mog zahtjeva da se očituje o vezi sa suradnicom “Doxom”, te u njemu navesti:“ Smatram da ovaj njegov ( misli na Pericu Jurića) zahtjev plod dezinformacija koje neprestano prima iz MUP-a jer nažalost u službi državne sigurnosti nismo promijenili ni jednog čovjeka, te isti koji su nas proganjali i ponižavali sada nas nastoje posvaditi i rastrojiti!!! Žalosno je da sada nakon svega učinjenog tom istom društvu se moramo pravdati i od njih braniti prijatelje i naše članove koji su se izlagali svim opasnostima da bi naša stvar uspjela.“

Specifične obavjesti samo za Tuđmana

U nastavku pisma Bobetko ustvrđuje kako je prijateljica činila mnogo za Hrvatsku i da je tako došla na udar Udbe, ali posjetiti Tuđmana da Jasminka još od 1989. dostavlja „specifične obavijesti“ s naznakom „samo za Tuđmana“.

Pišući o mlađem Bobetku Josip Manolić će još napisati da je priča o Ivanu Bobetku imala špijunsku katarzu i da su na kraju od RCO-a, slovenske službe za koju je radio dobili službenu bilješku koju je slovenska služba uputila svom resornom ministru.

Prije nekoliko dana slučajno sam sreo gospođu Jasminku Petter čije je kodno ime bilo Doxa i u razgovoru smo se dotakli prve knjige Jože Manolića, od dvije do sada objavljene i treće najavljene. Bila je upoznata s onim što u njoj piše i to je negirala, govorila je kako je Bačvar bio pun novaca, a ona je imala samo nezaposlenog brata. Pitala je kako to da je nisu platili? Ne znam rekao sam Doxi, samo sam naveo o čemu je Manolić pisao, a istu informaciju imali su brojni drugi u hrvatskom obavještajnom sustavu, a odavanja tajni mlađeg Bobetka i službeno zabilježeno u Deželi, odnosno dokumentirano je kako je to konstatirao Josip Manolić. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 3 prosinca, 2017, 12:46

  Pa Joži treba vjerovat.
  Iako u godinama, mislim da se dobro sjeća događaja.
  Ajde napokon djelo na vidjelo…ZNA SE…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. kajkavac
  #2 kajkavac 25 srpnja, 2017, 17:12

  Zato nam je tak kak nam je.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Kvak
  #3 Kvak 24 srpnja, 2017, 20:59

  Manolić je jedina osoba kojoj vjerujem u Hrvatskoj.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code