ZAŠTO NEMA FILMOVA O BLEIBURGU I KLAONICAMA HRVATA?

ZAŠTO NEMA FILMOVA O BLEIBURGU I KLAONICAMA HRVATA?

7. travnja, 2019.

 

Oni koji su se poput redatelja Jakova Sedlara ipak usudili zagristi u tu „jabuku“ još tijekom snimanja filma, poput „Četveroreda“(1999.), po scenariju uvaženog književnika Ivana Aralice, doživjeli su najveće kritike i omalovažavanja, sve s ciljem i željom da više „nikome ne padne na pamet“ nešto takvoga snimiti, ili bolje rečeno za takav scenarij tražiti (državna) financijska sredstva, koja su već unaprijed „rezervirana“ za glupe, tupe i odbojne filmove i tv serije (svaka čast izuzecima)

Napisao: Mladen Pavković

U Hrvatskoj se najviše snimaju filmske i tv komedije (sapunice). Za taj žanr novaca nikada ne nedostaje. A ako se još putem tzv. humora i satire „opali“ po stvaranju hrvatske države ili stradalnicima hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata onda je uspjeh – zagarantiran!

Međutim, nije problem već je prednost, ako se na neki natječaj za takve filmove i tv serije javi netko s „osobnom iskaznicom“ bivšeg kulturnog „udbaša“ ili njemu sličnog kadra, tada su mu sva vrata otvorena, pa čak i ona bogatih sponzora.

I ne samo to. Taj i takav s takvim uradcima (svaka čast iznimkama) odmah je „pretplaćen“ i na sve nagrade i priznanja, odlične kritike (ala „to je najbolje i neponovljivo“) te na naslovne stranice brojnih listova i časopisa.

Obično se neki od takvih filmova i tv serija „pod hitno“ nominiraju i za Oscar, što znači da se u tom slučaju otvaraju i sve moguće „kese“, bez obzira što takva ostvarenja na kraju ipak završe tamo gdje im je i mjesto.

Klaonica Hrvata

U zadnje vrijeme iznimno mnogo se govori i piše o Bleiburgu, najvećoj i najstrašnijoj klaonici Hrvata, ali i o (nešto manje) „marševima smrti“, koje su bez suda i suđenja, nakon završetka Drugog svjetskog rata, također provodili partizani i komunisti, po osobnom nalogu Josipa Broza Tita.

Ta tema je vrlo zanimljiva, prije svega i za (igranu) filmsku ili tv obradu. No, hrvatski „filmaši“ naprosto bježe od toga, kao da se još uvijek boje cenzure Tita i partije. Oni koji su se poput redatelja Jakova Sedlara ipak usudili zagristi u tu „jabuku“ još tijekom snimanja filma, poput „Četveroreda“(1999.), po scenariju uvaženog književnika Ivana Aralice, doživjeli su najveće kritike i omalovažavanja, sve s ciljem i željom da više „nikome ne padne na pamet“ nešto takvoga snimiti, ili bolje rečeno za takav scenarij tražiti (državna) financijska sredstva, koja su već unaprijed „rezervirana“ za glupe, tupe i odbojne filmove i tv serije (svaka čast izuzecima).

Međutim, „Četverored“ je snimljen, prikazan, i bez obzira na sve „kritike“ slobodno se može već sada ustvrditi da je to jedan od najboljih i najgledanijih hrvatskih filmova! A značajan je i po tome što je to jedini igrani film koji obrađuje jednu od najvećih hrvatskih tragedija – Bleiburg.

Sam Bog zna koliko je tamo stradalo Hrvata. Teško će se to ikada i doznati, ali je činjenica da su i nevine žene, djecu i starce ubijali Titovi partizani, s crvenom petokrakom na svojim kapama. A oni su, da tragedija bude veća, i danas dobro zaštićeni, ne samo u mediju filma“ – rekao je Sedlar te dodao:

Perverzno je da postoje stotine partizanskih filmova koji veličaju „pobjednike“, a filma o jednoj velikoj, nacionalnoj tragediji – nema. Da nije bilo strasti dr. Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Ivana Aralice i osobno mene, toga filma ne bi bilo. Prvi hrvatski predsjednik i vojskovođa bio je prvi i najveći zagovaratelj rada na tom filmu. Podržavao nas je do zadnjeg časa, neprestano pitajući – hoćemo li ga završiti? Film i tv serija su, na sreću, privedeni kraju, tj. prikazani su u kinima i na Hrvatskoj radioteleviziji.“

Glumačke veličine

Nakon što je film i tv seriju uspio vidjeti rekordan broj gledatelja (67 posto samo na HRT-u!) tek su tada počeli problemi, marginaliziranje i omalovažavanje, prije svega redatelja – Jakova Sedlara. Ta bura koja se tada podigla nažalost traje do današnjih dana. Bivši komunisti, sitni udbaši, jadni novinarčići i ljudi ne čiste savjesti ne mogu mu oprostiti taj iznimno uspješan uradak. Po riječima autora, čak je i kardinal Josip Bozanić bio protiv filma, odnosno navodno je izjavio, i ne vidjevši film, (sic!), da se radi o „propagandi kojoj nije mjesto na televiziji!“

Sedlar potom ističe da su ga “kao jedan, po zadatku“ žestoko počeli napadati režimski novinari te da je film već 20 godina u „bunkeru“.

U filmu igra niz glumačkih veličina, poput Ene Begović, (njezin zadnji film), Ive Gregurevića, Borisa Buzančića, Ivice Vidovića, Božidara Alića, Predraga Vušovića, Božidara Oreškovića, Danka Ljuštine… U filmu je jedino „loše“ što su prikazane činjenice, što je prikazan na istiniti način. Čak je prema riječima Vlade Gotovca bio i preblag u odnosu na ono što se tada događalo u stvarnosti. Ali i tako prikazana umanjena okrutnost Titovih partizana, tzv. „antifašista“, bila je neprihvatljiva, jer oni još i danas tvrde da su na Bleiburgu ubijeni samo pripadnici ustaške vojske, što je dokazana laž. No, bez obzira i na to, nitko nije smio biti ubijen bez suda i suđenja, o čemu bivši partizani i ne govore. Ali, za njih i ove današnje novinske i ine „parazite“ ne vrijede činjenice, baš kao ni istina“ – tvrdi Sedlar.

Fim „Četverored“ smije prikazati jedino HRT, jer je takav ugovor sklopljen između te kuće i Croatia filma. Oni koji ga ipak žele pogledati mogu to učiniti i putem DVD-a, koji je u prodaji.

Da su u tom filmu partizani prikazani kao pozitivne osobe, koji ne proganjaju, muče i ubijaju ljude, takav bi se uradak vjerojatno svake godine barem dva puta „vrtio“ na HRT-u!

Nu, kako bilo da bilo, došlo je vrijeme da netko opet snimi nešto na ovu vječnu temu, odnosno da se malo “ohladimo“ od glupih i preglupih sapunica! T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO-MARXISTA
  #1 FRANO-MARXISTA 14 travnja, 2019, 00:23

  ODGOVARAM POŠTOVANOM GORDANU MALIĆU, POŠTOVANOM STEPINČEVSKOM KATOLIKU,PAMET UGAVU!!
  DERNEK U BLEIBURGU STEPINČEVIH KATOLIKA!!!
  SABOR HRVATSKE DANS PONOVNO ODOBRIO REVIZIJU POBJEDE ANTIFAŠIZMA SA STAJALISTA STEPINČEVIH POTOMAKA I ZLOČINAČKOG KAPTOLA ,SLJEDBENIKA STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE, PA JE BLEIBUG PONOVNO PROGLASIO MJESTOM ZLOČINA ANTIFAŠIZMA.KAKVOG LI PARADOKSA I ANAKRONIZMA ?????
  BLAJBURG , HODOČAŠĆE ZLOČINAČKOJ IZGUBLJENOJ BITCI!!.
  TKO TO OPET ŠETA SA RASPELIMA I ZASTAVAMA , SIMBOLIMA KRIŽARSKE ,KOLJAČKE QUISLINŠKE SATRAPIJE ,STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE I ŠALJU PORUKE ,UMJESTO POKAJNIČKIH ZA ZLOČINE SVOJIH OČEVA I DJEDOVA ,NJIHOVE PORUKE SU PORUKE MRŽNJE ,NACI FAŠISTIČKOG SADRŽAJA I OSVETNIČKE . I OPET IH PREDVODI KATOLIČKA I OSTALE CRKVE ,ZLOČINAČKE ORGANIZACIJE ,PO DUHU I NAUMU ,JER JE TO SUŠTINA DUHA KATAOLIČAKOG POSTOJANJA. I JOŠ DO DANAS , TAJ KATOLIČKO KRIŽARSKI DUH SE NIJE OSVIJESTIO KAKVE ZLOČINAČKE PORUKE I ČINE SU IM OSTAVILI NJIHOVI PRECI KOJIH SE TREBA STIDJETI DOKLE GOD LUDSKI UM BUDE IMAO POTREBE SJEĆATI SE TIH POVIJESNIH VREMENA ZLA I MRŽNJE. TAJ OSTATAK OSTATAKA STEPINČEVIH KRIŽARSKIH POTOMAKA JOŠ NISU SVATILI STUPANJ I OBLIK NAJZLOČINAČKIJEG PONAŠANJA NJIHOVIH OČEVA , ISTREBLJENJA ČITAVIH NARODNIH ZAJEDNICA , ZBOG ČEGA JE TAJ KRIŽARSKI POKRET BIO OSUĐEN OD CIJELOG SVIJETA ,ČIJIM SE VOĐAMA I PREDVODNICIMA SUDILO U NIRBERGU NA KOJEM SU OSUĐENI NA NAJOKRUTNIJI OBLIK SMAKNUĆA KAO MJERILA ZLOČINAČKOG DUHA I PRAKSE TOG POKRETA. PA OTKUD NAUM DANAŠNJIM NOVO-IZABRANIM ZASTUPNICIMA SABORA ( DRŽAVNOG) NOVE KATOLIČKE DRŽAVE STEPINČEVSJKOG DUHA I NAUMA DA PONOVNO BLEIBURG OZAKONE KAO MJESTO RATNIH ŽRTAVA ,UMJESTO MJESTO POBJEDE LJUDSKOG UMA PROTIVA SVAKOG ZLA A POSEBNO PROTIV KRIŽARSKE NACISTIČKE POŠASTI KOJU JE ZAGREBAČKI KAPTOLSKI EGZAR ,KVOLOK STEPINAC, PREDVODIO NA OVIM NAŠIM HRAVSTSKIM PROSTORIMA I VEĆ SE NALEZI U PAKLU U TAMOŠNJEM KAZANU ZA OKRUTNE ZLOČINE NA OVOM SVIJETJU. ODLUKA SABORA PREDSTAVLJA SKRNAVLJENJE DUHA PRAVDE PROTIV SVAKOG ZLA ,A POSEBNO PROTIV KTOLIKČKO-KRŠĆANSKIH POŠASTI, PA POHOD OSTATKA POTOMAKA STEPINČEVIH KRIŽARA, KOLJAČA, PREDSTAVLJA UVREDU CIJELOM ANITFAŠISTIČKOM KORPUSU HRAVTSKIH GRAĐANA I NJIHVE DRŽAVE DA SE OSTACI OSTATAKA STEPINČEVIH KOLJAČA I PLJAČKAŠA OKUPLJAJU I IZVIODE NEKE KRIŽARSKO-DERNEČKE CEREMONIJE UVREDLJIVE SVAKOM ČOVJEKU SAMOSTALNE SAMOSVIJESTI,-
  DA EVOCIRAJU JEDNU POVJESNU ZLOČINAČKU ,KATOLIČKU POŠAST KOJA JE HARAČILA EVROPOM 1O GODINA I NITKO NIJE IMAO NI UMA NI HRABROSTI DA JOJ SE SUPROSTAVI OSIM MARXISTIČKIH UMOVA ,KOJI SU JOŠ U ZAČETKU TE KATOLIČKE POŠASTI, TRIDESETIH GODINA PROŠLOG STOLJEĆA ,USTALI FIZIČKI I UMNO DA ORGANIZIRAJU EVROPSKE GRAĐANE, UPOZORAVAJUĆI IH NA NEPREDVIĐENE ZLOČINE PROTIV LJUDSKOSTI I MATERIJALNOTG RAZARANJA CIVILIZACIJSKIH TEKOVINA. DUH TOG KATOLIČKOG POŠASNOG NAUMA SE ZAKOLUTAO JOŠ PRVIH GODINA POSLIJE I SVIJETSKOG RATA U ITALIJI A NJEN SE NASTAVAK AKTIVIRAO U NJEMAČKOJ,DA BI PRVE PROBE TOG KRIŽARSKOG KOLJAČKOG ,KATOLIČKOG PROGRAMA ISPROBALI NA TLU ŠPANIJE .
  .
  I SVAKOM JE JASNO ,TKO IMALO IMA SVIJESTI ,MAKAR NA NIVOU OPAŽANJA ,MORAO BI RASPOZNATI DUH ZLOČINAČKOG KATOLIČANSTVA KOJE JE ORALO PO EVROPI RAZARAJUĆOM VOJNOM TEHNOLOGIJOM I ANTROPOIDNIM POHODIMA KATOLIČKIH HOMO EREKTUSA SA PROGRAMOM :UBITI ,ISKORIJENITI SVE ONE KOIJI NISU KAO MI, JER NE PRIPADAJU NAŠEM ANTROPOIDNOM POIMANJU ČOVJEKA KATOLIKA ,ZAPADNOG KRŠĆANINA . SVAKOM JE ,BAR DANAS, DOSTUPNO DA PROVJERI POSLIJEDICE TE KATOLIČKE POŠASTI O BROJU ŽRTAVA I MATERIJALNOM RAZARANJU. A ONIMA KOJI SU UZELI PUŠKE I DRUGO ORUŽJE DA SE ODBRANE I NA KRAJU OSLOBODE SE TE KRIŽARSKE SREDNJOVJEKOVNE POŠASTI U ČEMU SU I USPJELI ,PA IH SE DANAS ,GLE P A R A D O K S A , OPTUŽUJE JER NISU IMALI NA TO PRAVO ,ONI SU KOMUNISTIČKI DJELOVALI,UMNO LJUDSKI,A KATOLIČKI DUH JE DUH MITA I DOGME ,TAMO SE NE RAZMIŠLJA NEGO SLUŠA.
  .
  I NA KRAJU EVROPA,ONA NACISTIČKA, OD N A R V I K A DO GIBRALTARA ,DO MARBELLE, KOJA JE LOJALNO I AKTIVNO UČESTVOVALA U TIM POKOLJIM KATOLIČKE POŠASTI,DANAS NAS OPTUŽUJE ,NAS KOJI SMO IH PORAZILI ,NAS KOJI SMO USTROJILI SOCIJALISTIČKI SUSTAV POSLIJE OSLOBOĐENJA,NAS OPTUŽUJU ŠTO SMO IH VOJNIČKI PORAZILI ,I ORUŽJEM I DUHOM LJUDSKOSTI ,LJUDSKOSTI JER SMO BRANILI GOLI ŽIVOT OD TE POŠASTI I TAJ NAŠ OTPOR I POBJEDU PROGLAŠAVAJU TOTALITARNIM I ZLOČINAČKIM REŽIMOM KOGA TREBA KAZNITI ZA SVE ONO ŠTO SMO UČINILI BRANEĆI GOLI ŽIVOT I POSTOJBINU.
  I ,GELE ŠTA PIŠU DANAŠNJI ANTROPOIDNI NOVINARČIĆI,KRIŽARSKE, DINARSKO TRIBALIDNE SVIJESTI, NA NIVOU OPAŽANJA ,DA NAM ČITAJU BUKVICU, NAMA POTOMCIMA ONIH KOJI SU BRANILI GOLI ŽIVOT I POSTOJBINU ,DA SMO ČINILI ZLOČINE ZATO ŠTO SMO POGUBILI TE KATOLIČKE ANTROPIDE JER PO NIHOVOM TO SU LJUDI ,VOJNICI I PRIJE SVEGA KATOLIČKI POŠASTVENI POSLUŠNICI. A TI, KATOLIČKI ANTROPOIDNI STEPINČEVI POSLUŠNICI NISU NI LJUDI NI VOJNICI ,JER ONI NISU RATOVALI ,ONI SU PO KATOLIČKOM ZLOČINAČKOM PROGRAMU, EUGENIČKI,PO KATOLIČKIM KRITEIJIME FIZIOGNOMIKE FIZIČKI LIKVIDIRALI LJUDSKA BIĆA JER NISU NA NIVOU KATOLIČKIH FENOTIPSKIH PROPORCIJA.
  DANAŠNJA EVROPA JE SLIJEDBENIK ONE NACIFAŠISTIČKE ,GENOCIDNE EVROPE,OD NARVIKA DO GIBRALTARA, JER NJOME UPRAVLJAJU ŽIVI POTOMCI TIH ZLOČINAČKIH UMOVA ,TAKO TREBA KONSTATIRATI ,JER SE TAKO SVIJEDOČI NJIHOVO DJELOVANJE KRORZ RAZNE DEKLARACIJE I POVELJE U KOJIMA SE PREDICIRA NJIHOV NASLIJEĐNI DUH ,DUH NJIHOVIH ANTROPIDNIH PREDAKA, ZLOČINAČKIH UMOVA. PA JE JEDANA OD TAKVIH DEKLARACIJA I DEKLARACIJA EVROPSKE ZAJEDNICE ,TOBOŽ, O OSDUTI TOTALITARNIH REŽIMA U KOJI SU NA PRVOM MJESTU UBROJILI NAŠ SOCIJALISTIČKI SUSTAV KAO TOTALITARNI I K’ TOME DA POČIVA NA ,ČUJTE LJUDI O V O ,NA ZLOČINU!!!! I TO NAM SRERVIRAJU U DANAŠNJOJ HRVATSKOJ ,UPRAVO , POTOMCI STEPINČEVI ATROPOIDNIH KRIŽARA,I NEDAVNI TAKOZVANI BRANITELJI VJERSKO-GRAĐANSKOG RATA KOJI SU ,U ULOZI I SA OSVETOM ,PONOVILI ZLOČINE SVOJH PREDAKA ,PA SU NAM OSTAVILI U AMANET NOVI TERET ZLOČINA KOJIM SE SUDI NA NAŠIM SUDOVIMA I MEĐUNARODNOM SUDU U HAGU.
  .
  ZATO POZIVAM SVE MISLEĆE ,A NE DOGMATIČARE KATOLIČKOG ZLOČINAČKOG UMA, DA SE ODUPRU JAVNO OVOJ KATOLIČKOJ PROPAGANDNOJ POŠASTI SA KAPTOLA I OSUDE SVAKO HODOČAŠĆE NA MJESTA GDJE ONI SMATRAJU DA SU NEPRVEDNO POGUBLJENI NJIHOVI ANTROPOIDI. UMJESTO HODOČAŠĆA NA BLEIBURG ,AKO BI I NETKO IMAO MALO LJUDSKE OSJEĆAJNOSTI ,ONDA BI U SVOJE IME I SVOJIH PREDAKA TAJ KATOLIČKI ZATUCANI UM TREBAO OBIĆI STRATIŠTA PO BOSNI I HERCEGOVINI KOJA JE DOŽIVJELA NAJVEĆI POKOLJ ONIH KOJI NISU KATOILICI PO PROCJENAMA DINARSKE ANTROPOIDNE SVIJESTI, NA NIVOU OPAŽANJA , DA IH ZA POKAJANJE POVEDU ,TI CRKVENI PRELATI ,NA KRAŠKU JAMU U HERCEGOVONI ,U Š U R M A N C E , GDJE SE UZ PJESMU PAVELIĆU PJEVALO U ČASU ZLOČINA: PAVELIĆU ŠTA ĆEMO OD SRBA ,VE’Ž U LANCE GONI U ŠURMANCE.= A SJEVERNA BOSNA ,OD ROMANIJE I MJESTA ,BANJA LUČICA, ČEKAJU POKAJANJE OD TIH ANTROPOIDNIH KATOLIKA ZA TE KRVAVE I MASOVNE ZLOČINE ,NE NAD VOJNICIMA,NEGO NAD CIVILIMA!!!ZA OVAJ KOMENTAR SAM DOBIO UPOZORENEJ DA NJEGOVIMM SADRAŽJEM VRIJEĐAM PŠOŠTOVANOG GORDANA MALIĆA I DA SVATIM OZBILJINO PRED BLOKADU.MOILIM MOJE PRIJATELJE DA JOŠ JEDNOM PROČITAJU OVAJ KOEMNTA I DAJU SVOJE MIŠLJNJE

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Pipin
  #2 Pipin 8 travnja, 2019, 06:33

  To je zato što hrvatskom vladaju potomci tih istih koljača,to se dogodilo zato što svi zločinci poslije zločina jednako razmišljaju i djeluju njima nije potreban mobitel.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 7 travnja, 2019, 22:32

  E, to je pravo pitanje, g. Pavkoviću?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code