SLIKARSTVO ĐURE SEDERA

SLIKARSTVO ĐURE SEDERA

7. svibnja, 2015.

Djuro-Seder-Sv-Franjo1

Retrospektivna izložba od 7. svibnja do 7. lipnja u Modernoj galeriji u Zagrebu

Napisao: Ivan Raos

Po sebi i u sebi naziv je retrospektivne izložbe slika ovodobno uglednijeg hrvatskog slikara akademika Đure Sedera, istaknutog profesora i umjetnika na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu koja se otvara 7. svibnja 2015. u Modernoj galeriji u Zagrebu, a održavat će se do 7. lipnja 2015.

Sederova retrospektivna izložba Po sebi i u sebi puno toga govori sama za sebe svojim naslovom, pokazujeći nam umjetnika na zalasku karijere koji se raspoznajnim djelima izražavao u životu i kroz cjelovit opus sa subjektivnim likovnim izričajem. Znalački se slikanjem izražavao propitujući razne teme na koje je slikama davao odgovore na pitanja koja su ga zaokupljala tijekom života. Uz radove iz fundusa Moderne galerije, za ovu prigodu tu su radovi posuđeni iz Sederova atelijera, kao i iz mnogih hrvatskih muzeja i galerija ali i privatnih zbirki.

Cjeloživotno stvaralaštvo

Sederovu Retrospektivu moguće je promatrati višeslojno, čak i s više razina, ipak prije svega kao izrazito dobro prihvaćen i ozbiljen hrvatski likovno umjetnički izričaj kojega je ovaj vrstan umjetnik desetljećima pomno razvijao i izražavao a, kojeg svojim cjeloživotnim stvaralaštvom ovom izložbom dojmljivo dokazuje. Dosljedno je razvijao sebi svojstven stvaralački identitet kojeg je na mnoštvu izložbi pred javnošću pokazivaoa, svakom novom izložbom tijekom dosadašnje karijere i dokazivao. Zato za ovog ovodobnog umjetnika možemo reći da su njegove slike izrečeni oblici koje je izrazio u formu kakva je publici i njemu osobno prihvatljiva ipak sa svojom sveprimjetnim sadržajem umjetnosti kakvu samo iznimni hrvatski umjetnici iskazuju poglavito s razine profesijske raspoznajne autentičnosti i zanimljivosti, jer umjetnost je središte autorovog svijeta.
Zapravo nije nimalo jednostavno pisati o ovom vrsnom umjetniku i uglednom akademiku o kojemu su mnogi ozbiljni autoriteti puno toga govorili sve do ove izložbe, a i tijekom njegove plodne karijere. Očito zato, jer su izložbu Đure Sedera (rodio se 1927. u Zagrebu), Po sebi i u sebi u Modernoj galeriji zamislili da bude prva cjelovita retrospektiva jednog od uglednijih hrvatskih slikara postmodernističkog i ovodobnog umjetničkog izraza. Zahtjevno je govoriti o ovomu umjetniku moguće i stoga, jer Seder je aktivan svjedok i sudionik čak više od pola stoljeća u hrvatskoj likovnoj umjetnosti, počevši od pedesetih godina dvadesetog stoljeća do danas i u respektabilnoj mudroj dobi još je stvaralački aktivan.

Od mogućnosti do nemogućnosti slike

Izložba je zamišljena kao intimna ispovjedna forma umjetnika u svim razdobljima njegova djelovanja, ali i svjedočanstvo sublimiranoga duha epohe na uzorku više od stotinu i pedeset djela, ulja na platnu, radova na papiru i grafika, nastalih između 1953. i 2015. Izložene će biti umjetnikove slike nastale odmah po završetku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1951. (Antun Mezdjić, specijalka – Marino Tartaglia), kao i antologijski radovi iz doba autorovog djelovanja kad je bio sudionik u predkonceptnoj underground grupi Gorgona (1959–1966); od nemogućnosti do mogućnosti slike i Nove slike (1981), manje poznatih lucidnih magritovskih slika, rijetko viđenih crteža sederovske geometrije, kao i Sederovih osobnih razgovora s Bogom – odnosa pojedinca prema nečemu što on živi, stvara i osjeća kao božansko – koji određuju duhovno i umjetničko zrenje autora sve do sederovskog ekspresionizma začeta devedesetih godina dvadesetog stoljeća, kao i autoironičnih i zdravo-humornih, kadkad i radosnih autoportreta starog divljeg (od 2007) i posve novih slika.

Postaje dio povijesti duha jedne kulture

Sublimirana u respektabilnom stilskom i tipološkom rasponu, povijest slikara Đure Sedera i povijest njegova djela postaje dio povijesti duha jedne kulture, s mnoštvom vizualnih kataliziranih znakova koji korijenje imaju u crnim slikama i njihovim izvedenicama, stablo u varijacijama ponekad zagonetna ludizma, slikama o čovjeku, panteizmu i ljepoti prirode, angažiranoga i u brojnima varijacijama ostvarenoga neoekspresionističkoga, totalnoga slikarstva, a krošnju u Suncu i Bogu.

Inovativan likovni postav izložbe uključuje projekcije filmova o umjetniku, a dodatni program uz izložbu i niz muzejsko-pedagoških događanja, vodstva i radionice za djecu i mlade te predavanja o pojedinim segmentima slikarova opusa uz vrsne goste predavače. Izložbu prati bogato ilustriran katalog s uvodnim tekstom uglednoga povjesničara umjetnosti i dugogodišnjega kustosa Moderne galerije, profesora Zdenka Rusa, kao i sa studijom autora izložbe Željka Marciuša, višega kustosa Moderne galerije, voditelja zbirke slikarstva od 1945. do danas, koji niz godina istražuje i obrađuje hrvatsko slikarstvo i druge medije prve i druge polovice dvadesetog stoljeća, kao i recentnu noviju umjetnost. Katalog je uredila profesorica Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije, a vizualni identitet i postav izložbe potpisuje Studio Rašić (Ante Rašić, Vedrana Vrabec i Marko Rašić). Fotografije je snimio Goran Vranić, uz fotografije iz dokumentacije Moderne galerije, kao i drugih ustanova i zbiraka.

Sve u svemu slikarstvo Đure Sedera posjetiteljima će predočiti puno tog nepoznatog iz njegovog plodnog maštom i logikom prožetog znakovitog izraza koja obujmom pokazuje zaista veliko djelo u kojemu će uveliko moći uživati, a koje u biti i čini posebnim autorski izričaj umjetnika kojemu su na prvi pogled sva izložbena djela dojmljiva i zanimljiva, makar se pred slikama percepcija mijenja ili je podignuta na jednu bivajuću višu razinu koju tek treba otkriti i spoznati.T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code