ISTRAŽITI ŠUMU LASINJU U CAPRAGU

ISTRAŽITI ŠUMU LASINJU U CAPRAGU

13. lipnja, 2022.

 

„Sudbine zatočenika koji su radili na izgradnji armirano-betonskoga vodotornja (njemački inženjeri – op.a.), zidane 10-kilometarske ograde (crvena opeka Fulline ciglane? – nap.a.) oko željezarinih hrastovima zaklonjenih postrojenja i ceste od središta grada, odnosno Prve ulice, do predgrađa čije su granitne kocke kasnije prekrivene asfaltom.  Svojedobno sam predlagao da se u otkrivanje zločinačkih komunističkih tajni, stratišta i grobišta do 1951., uključe i forenzičari Ministarstva hrvatskih branitelja kako bi se termovizijom utvrdilo ima li u Lasinji još grobišta. Zbog prezauzetosti istraživanjima masovnih grobnica iz Domovinskoga rata, na žalost, eksperti još nisu stigli do Siska i capraške šume Lasinje“, kaže Dragutin Bauman

Napisao: Josip Frković

Ono što je u potrazi za povijesnom istinom propušteno 2017., odbacivanjem zahtjeva povjerenstva za obilježavanje stratišta i grobišta hrvatskih žrtava jugoslavenskoga komunizma i JBT-a u gradskoj upravi Siska, ispravit će se ipak potkraj lipnja. Bit će to samo dan iza već tradicionalnoga okupljanja ljevičara u spomen na poprilično lažiran početak antifašističke borbe i tzv. osnivanje Sisačkoga partizanskog odreda. Kraj capraške župne crkve BDM, do čije parcele i sadašnjega radničkoga naselja je dosezala prostrana hrastova šuma Lasinja, postavit će se Bijeli križ istine. Koristeći desetljeće prikupljane žrtvoslovne istine i spoznaje članova županijske komisije (predsjednik pok. Adam Zahirović, časnik hrvatskoga domobranstva i sudionik bezdušnih partizanskih križnih putova – op.a.) u Drugom svjetskom ratu i poraću o zločinačkim stradanjiima 45.000 sisačko-moslavačkih i banovinskih stanovnika od jugokomunizma na rekordnih 119 lokacija, Bijeli križ istine postao je simbol takvih jedinstvenih društvenih nastojanja.

Srbijanski četnici s petokrakama

Podsjećamo da su, poslije odlučne oslobodilačke ofenzive Staljinovih crvenoarmijaca u ispomoći partizanima na teritorij propale kraljevine, formacije JA  početkom svibnja 1945. u nastupanju prema Zagrebu stigli do Siska. Po staroj partizanskoj navici razularenih pobjednika, pripadnici 45. srpske udarne divizije – osnovane zamjenom kokardi petokrakama, prema svjedočenju pok. generala Janka Bobetka godinu ranije kod Kraljeva od bivših četnika – pucali su iz vatrenoga oružja na sve što se kreće. Teror je potrajao godinama, sve do 1951., pa su u Lasinji, Brezovici i grabovačkom Jeliku smrtno stradavali oni bez dokazane krivnje i sudski osuđeni bivši vojnici i policajci NDH i njemačkoga Wehrmachta, zatočenici radnih logora Viktorovac i Caprag.  Tijekom 1948. započete izgradnje pogona željezare i tvorničkoga naselja, iskopom zemlje i betoniranjem školjke budućega bazena, pronađeni su zemni ostaci desetak nesretnih žrtava Titova zločinačkog “bratstva i jedinstva”.

Rasvijetliti zlokobne tajne komunizma

Može se pretpostaviti da je takvih stratišta i grobišta više stotina, pa član povjerenstva za obilježavanje viktimoloških događaja u Lasinji, bivši stanovnik Capraga i radnik bivšega metalurškoga kombinata Dragutin Bauman kazuje:

„Zadnji je trenutak da se temeljito istraže događaji u dvama radnim logorima, te sudbine zatočenika koji su radili na izgradnji armirano-betonskoga vodotornja (njemački inženjeri – op.a.), zidane 10-kilometarske ograde (crvena opeka Fulline ciglane? – nap.a.) oko željezarinih hrastovima zaklonjenih postrojenja i ceste od središta grada, odnosno Prve ulice, do predgrađa čije su granitne kocke kasnije prekrivene asfaltom.  Svojedobno sam predlagao da se u otkrivanje zločinačkih komunističkih tajni, stratišta i grobišta do 1951., uključe i forenzičari Ministarstva hrvatskih branitelja kako bi se termovizijom utvrdilo ima li u Lasinji još grobišta. Zbog prezauzetosti istraživanjima masovnih grobnica iz Domovinskoga rata, na žalost, eksperti još nisu stigli do Siska i capraške šume Lasinje, kaže D. Bauman. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code