INU TREBA NACIONALIZIRATI

INU TREBA NACIONALIZIRATI

24. veljače, 2018.

 

 

Predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović je na Markovom trgu dala potporu četrdesetorici djelatnika sisačke Rafinerije kojima prijeti otkaz zbog odluke Uprave INE o prekidu rada postrojenja FCC u Rafineriji Sisak.

Smatram da se ne radi ni o kakvoj poslovnoj odluci Uprave INE o racionalizaciji poslovanja, već je na sceni odavno skovani plan o postupnom gašenju prvo Rafinerije Sisak, a kasnije i gašenju Rafinerije Rijeka. Najavljeno otpuštanje 40 radnika samo je prvi korak koji vodi konačnoj likvidaciji Rafinerije u Sisku. – rekla je Vesna Balenović.

Mađarski MOL nije ušao u INU s iskrenim namjerama, kako bi unaprijedio našu nacionalnu naftnu kompaniju, već kako bi Hrvatsku pretvorio u vlastito tržište naftnih derivata. Poznato je da MOL u Mađarskoj ima dvije moderne rafinerije DUNU i TISU, u čiju modernizaciju kontinuirano ulaže. Naše dvije rafinerije ne uklapaju se u energetsku strategiju Republike Mađarske i zato od prvog dana ulaska MOL-a u INU svjedočimo sustavnoj devastaciji i gašenju INE.

Žalosti činjenica da hrvatsku energetsku politiku i strategiju ne kroji Hrvatska Vlada već Vlada Republike Mađarske, a sve zbog punjenja crnih stranačkih fondova i osobnog bogaćenja naših najutjecajnijih političara. Podsjećam, jer mi hrvati skloni smo brzom zaboravu, da je MOL pri ulasku u INU preuzeo obvezu modernizacije rafinerija u Sisku i Rijeci. Nažalost to se nije dogodilo i mađarski partneri nisu ispoštovali preuzete obveze.

Kada sam 2004. godine putem medija upozorila na nepodnošljiv smrad i prekomjerno zagađivanje zraka u Sisku, kao posljedicu izbjegavanja obećanih investiranja u modernizaciju Sisačke rafinerije, kažnjena sam bezuvjetnom zatvorskom kaznom od dva mjeseca. Naftnoj mafiji povezanoj sa korumpiranim pravosuđem nije predstavljalo nikakav problem obračunati se sa mnom i kazniti me zatvorom, zato što sam kao pojedinac razmišljala u interesu Republike Hrvatske, a ne neke interesne skupine.

Današnji prosvjednici vjerojatno neće biti kažnjeni zatvorom, dobit će samo otkaze, a njihov protest političari će zajedno sa režimskim medijima marginalizirati. Sisačka Rafinerija će uz prešutan blagoslov naše političke kreme šaptom pasti. Jednog će nas dana zahrđala rafinerijska postrojenja u Sisku samo podsjećat, da je tu nekad postojala snažna i uspješna Rafinerija, ponos hrvatskog gospodarstva, koju su korumpirani i uglađeni salonski političari uništili za šaku forinta i nešto europske političke karijere. Na građanima je da prepoznaju protuhrvatsku politiku koja se s Pantovčaka i Markova trga godinama vodi i da takve političare javno prozovu i nikad im više ne daju šansu da vode i predstavljaju Hrvatsku. – ističe Balenović.

Kada bi se premijer Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iskreno zalagali za interese ovih 40 djelatnika, za interese INE i Hrvatske, onda bi se zahvalili MOL-u na dosadašnjoj nekorektnoj i neiskrenoj suradnji i nacionalizacijom INU vratili u hrvatske ruke. Svako drugo rješenje bacanje je Hrvatske pod jaram i izdaja je nacionalnih interesa. – rekla je Vesna Balenović. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code