PIRATSKA STRANKA

PIRATSKA STRANKA

20. travnja, 2012.

 piratska

Pri kraju je postupak registracije u nadležnome ministarstvu, tako da će Piratska stranka Hrvatske uskoro djelovati javno i legalno

Hrvatska politička scena bogatija je za novu – Piratsku stranku. Hrvatski pirati vratili su se ovih dana iz Praga, gdje su se na općoj skupštini Pirate Parties Internationala (PPI) učlanili u tu međunarodnu krovnu organizaciju piratskih stranaka postavši njezinom punopravnom članicom. Pri kraju je i postupak registracije stranke pri nadležnome ministarstvu, tako da će Piratska stranka Hrvatske uskoro djelovati javno i legalno. Za sada njezini osnivači i članovi ne žele nastupati u javnosti, tako da se kontakt s piratima može uspostaviti preko otvorene internetske stranice ili društvene mreže Facebook. Tako je, primjerice, posljednji sastanak članova i zainteresiranih simpatizera održan u utorak preko Mumblea u kanalu “Sastanci on-line”.

U Europi su piratske stranke već dobro uhodane i zagovaraju političku borbu protiv miješanja vlasti u privatnost građana, kao i protiv shvaćanja po kojima autorska i patentna prava narušavaju pravo na slobodu informacija, javne kritike i razmjene mišljenja. Ideološki gledano, pirati predstavljaju svojevrsnu, po nekima neuobičajenu, kombinaciju liberalizma i socijalizma.

U Bruxellesu je prošle godine održana međunarodna konferencija piratskih stranaka na kojoj je sudjelovalo 70 predstavnika iz 22 zemlje svijeta. U nekima od njih pirati su u snažnom usponu. Primjerice, predstavnici švedske piratske stranke sjede u Europskom parlamentu, u njemačkom Bundestagu pirati imaju svojeg parlamentarca, a piratske stranke sudjeluju u vlasti na lokalnoj razini u raznim državama.

U Švedskoj je 2006. osnovana Piratpartiet, prva takva stranka u svijetu, s ciljem da se bavi pitanjima koja su postala važna u 21. stoljeću, a na koja tradicionalne stranke nemaju odgovore. Riječ je o autorskim pravima, patentima i pravu na privatnost – problemima za koje pirati smatraju da nisu odgovarajuće riješeni postojećim zakonskim okvirima koji su postavljeni prije interneta i digitalnog doba.

Danas piratske stranke djeluju u više od 30 zemalja svijeta. Primjerice, u Velikoj Britaniji se Piratska stranka protivila uvođenju obveznih iskaznica, smatrajući to atakom na građanske slobode. U Francuskoj su se, pak, piratske stranke borile protiv zakona kojim se ljudima može isključiti internetska veza ako ih se uhvati u dijeljenju autorskih sadržaja. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code