INDUSTRIJA HRANE U EU TEŽI 750 MILIJARDI EURA GODIŠNJE

INDUSTRIJA HRANE U EU TEŽI 750 MILIJARDI EURA GODIŠNJE

17. travnja, 2014.

74171 Custom

Prerada poljoprivrednih proizvoda je druga najveća industrijska grana u EU. Zapošljava 48 milijuna ljudi, a teži 750 milijardi eura godišnje. EU je među najvećim uvoznicima i izvoznicima hrane u svijetu – naglasila je SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, sudjelujući u raspravi današnje plenarne sjednice u Strasbourgu o mjerama koje će dodatno čuvati povjerenje potrošača u oznaku europske kvalitete. Jer, kako je istaknula zastupnica Borzan – nitko se ne smije poigravati s kvalitetom europske hrane.

Name, istraživanje Eurobarometra je pokazalo kako je čak 53% Europljana spremno platiti više za proizvod koji ima jasno označeno porijeklo i sastavnice. Dakle, premda kvaliteta košta, kupci su spremni platiti više kako bi dobili bolje. Zastupnica Borzan je zato podržala Uredbu o mjerama za informiranje potrošača i promicanju za poljoprivredne proizvode na unutarnjem tržištu i u trećim zemljama. Riječ je uredbi koja među ostalim uvodi fleksibilne mehanizme koji omogućuju brzu reakciju u slučajevima kriza izazvanih snažnim padom cijena ili skandalima nastalim radi zdravstvene neispravnosti hrane.

– Istraživanja pokazuju kako je Europljanima jako važna kvaliteta proizvoda. Imaju iznimno visoka očekivanja u vezi kvalitete proizvoda kao što su mlijeko, meso i druge namirnice koje koristimo svakodnevno. Upravo su to namirnice koje najviše uvozimo i izvozimo. Zato je nužno osigurati kvalitetno označavanje namirnica unutar EU, ali i u trećim zemljama. Pozdravljam ovo izvješće koje kao cilj postavlja prepoznavanje proizvoda iz EU kao kvalitetnih kako bi se povećao izvoz i osigurava nužne kriterije za siguran uvoz poljoprivrednih proizvoda – zaključila je Borzan.

Strasbourg, 15. travnja 2014. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code