URUČENI PRVI ENERGETSKI CERIFIKATI

URUČENI PRVI ENERGETSKI CERIFIKATI

24. siječnja, 2014.

Planetaris cerifikati-1

U četvrtak 23. siječnja,  2014. u Europskom domu u Zagrebu, po prvi puta do sada, svečano uručeni energetski certifikati za sedam stambenih zgrada sa zagrebačkog područja kojima upravlja tvrtka Monel d.o.o., a koje je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Riječ je o stambenim zgradama u Radauševoj ulici 1-3 i 5, Ulici Alexandera Von Humboldta 6-8, Aleji Antuna Augustinčića 18, Malešnici 14, Ulici Ante Mike Tripala 2-4 te Vlaškoj 68, koje je tvrtka Monel d.o.o. iz Zagreba prijavila na natječaj Fonda. Energetske certifikate izradila je zagrebačka tvrtka Planetaris d.o.o.

“Sve naše prijavljene zgrade prošle su na natječajima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Budući da danas uručujemo certifikate prvim zgradama koje su certificirane i koje je Fond sufinacirao, željeli smo to obilježiti na poseban način”, kazao je Dražen Pomper, direktor tvrtke Monel d.o.o. za upravljanje zgradama te dodao: “Naše stalne edukacije suvlasnika o temama vezanim za racionalno korištenje energije potaknulo je do sada predstavnike stanara 34 zgrada na prijavu za natječaje Fonda. Energetski pregledi će pokazati gdje su najveći gubici energije i koje mjere bi trebalo poduzeti da se ti gubici smanje na minimum. Sve te zgrade, osim što će imati energetske certifikate, moći će se kandidirati i za natječaje energetske obnove, za koji je preduvjet posjedovanje certifikata”.

Povodom svečanog uručenja certifikata, arhitektica Željka Hrs Borković iz tvrtke Planetaris i predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora održala je predavanje na temu ‘Energetski certifikat – prvi korak za uspješnu provedbu projekata energetske obnove zgrada’ te istaknula: „Energetski pregled i izdavanje energetskog certifikata prvi je korak za uspješnu provedbu energetske obnove te predstavlja priliku za ozbiljnu stručnu analizu i ustanovljavanje potencijala energetske učinkovitosti u zgradama. Energetska obnova predstavlja najveći potencijal za energetske uštede na postojećim zgradama, a istovremeno je prilika za njihovo temeljito osuvremenjivanje. Projekti energetske obnove vraćaju uloženu investiciju kroz uštede, a povećavaju kvalitetu života i udobnosti boravka u zgradama. Viši standard i komfor, te obnovljena ovojnica zgrade značajno povećavaju vrijednost zgrade i stanova u njoj.“

Direktor Monela, Dražen Pomper kazao je i kako su predstavnici stanara u početku bili dosta nezainteresirani za energetsko certificiranjei energetsku obnovu, no nakon spomena mogućnosti sufinanciranja istih, mnogi su pokazali interes, a čak 14 zgrada se već odlučilo na energetsku obnovu!

„Dio novca za energetsko certificiranje dobili smo od Fonda, odnosno 30% od ukupnih troškova investicije, a ostatak smo osigurali iz pričuve. S Planetarisom smo ostvarili odličnu suradnju i puno su nam pomogli posebice u svezi pripreme složene dokumentacije potrebne za sufinanciranje’, kazao je Pomper.

Tijekom svečane dodjele certifikata, direktor Planetarisa Natko Bilić (MBA) je istaknuo da su se brojni projekti certificiranja zgrada koje su proveli, razvili u energetske obnove koje Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša sufinancira bespovratno u iznosu od 40%, te da su mjere energetske učinkovitosti koje su predložili postigle i do 70% ušteda u potrošnji energije.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code