NAJNOVIJE NA PORTALU

IN REM CROATORUM! – otvoreno pismo prof. dr. sc. Ivana Biondića

IN REM CROATORUM! – otvoreno pismo prof. dr. sc. Ivana Biondića

15. ožujka, 2015.

HRVATSKI NACIONALNI ETIČKI SUD
Prof. dr. sc. ZVONIMIR ŠEPAROVIĆ, predsjednik

Poštovani,

Budući da nakon „Otvorena pisma Zmaju od Istre“, izim staljinističkog kaštigovanja, nije bilo nikakva odgovora, prema danoj upozorbi, Otvorenim pismom obraćamo se Hrvatskom Nacionalnom Etičkom Sudištu.

1. Nakon „uvjetovane,“ u kontekstu tzv. „mirne reintegracije Podunavlja“ – na koju se pravodobno upozoravalo (v. moto) – riječ je o mogućoj „stvarnoj veleizdajničkoj djelatnosti“, što se može rubricirati po sljedećim točkama: (2.) Vukovar – mjesto posebnog pijeteta, (5.) Izdaja Domovinskog osloboditeljskog rata, (10.) Prekrajanje povijesti i (12.) Unutarnja agresija na Hrvatsku.
2. Kao državni tajnik MZOŠ-a Nevio Šetić, Zmaj od Istre – iako je urbi et orbi dano obećanje – nije proveo opoziv „moratorija na predavanje novije povijesti koji je uvela ministrica Ljilja Vokić i koji je trebao prestati 2003“.
3. S tim u svezi, pogubno za državni suverenitet i nacionalne interese, „autonomno srpsko školstvo“ (tzv. Khuenov model „narod u narodu“ – „država u državi“) proteglo se sve do današnjih dana.
4. Moguća je etička optužnica, još ranije, predmetno šire kontekstualizirana u prilozima: «Srpska školska autonomija: korak do države u državi» te „Identitet nacionalnog okvirnog kurikuluma“.
5. U spomenutim su prilozima razložene (predviđene) dramatične (sudbonosne) posljedice za nacionalno i društveno biće Hrvatske, na koje ovih dana posebice upozorava Josip Jurčević, tako se se ova „optužnica“ ne može svesti na „naknadno pametovanje“ a još manje na personalni sukob između (ex) zmajske braće.

Screenshot_3
6. Riječ je jednostavno o „zločinu propusta“ kojim se – stekliški kazano – naspram „iz vlastite“, povijest piše „iz tuđe glave“. Iako se proteže na mnoge ine adrese, spomenuti se „zločin“ očigledno može „identificirati, locirati …“ o i oko onodobna državna tajnika MZOŠ-a (Nevio Šetić, Zmaj od Istre).
7. Štoviše, ako je, glede provedbe, i bio ometan (spriječen), kao odgovorni i iskusni političar ter „jedan je od najupućenijih stručnjaka u stanje hrvatskog školstva,” mogao (trebao) je dati demonstrativno ostavku, čime bi se (moguće) izbjegla ova veleizdajnička agonija Hrvatske.
8. S tim u svezi prof. dr. sc. NEVIO ŠETIĆ, Zmaj od Istre, zasigurno, ulazi u nadležnost moguća etičkog sankcioniranja HNES-a što, po crti freudian slip-a, kao da to sâm osjeća. Naime, on drži kako je “potrebno i istisnuti iz društva i djelovanja razne mimikričare staroga sustava što se pokazuje kobno po hrvatsko društvo i državu”. Sapienti sat!
9. S obzirom na sve to – kako je preporučeno – najmanje je ono što može učiniti „da što prešnije sazove konferenciju za medije, gdje bi se, uz spasonosno-kršćanski mea culpa, otvoreno otvoreno ispričao članstvu i dao neopozivu ostavku na čelništvo nacionalno-kulturnih ustanova (Hrvatski pedagoško književni zbor i Družba Braća hrvatskog zmaja)”.
10. Međutim, hoćemo li doživjeti taj željkovani visoki čin „moralne katarze“, izim sama Zmaja od Istre, dobrano, ovisi sada i o čelništvu HNES-a, koje bi time na najbolji način moglo demonstrirati svoju vjerodostojnost.
11. Štoviše, onkraj (ne)moguće instrumentalizacije, HNES bi tako preko osvještena „slučaja Šetić“ mogao pomoći stvarnom raspletanju „vukovarske drame“. Naime, s onu stranu KHUEN-ZAVNOH-ova modela („narod u narodu“ – „država u državi“), „hrvatska nacija“ – čijom je sastavnicom i srpsko-etnička (pravoslavna) manjina – tek je garancija za konačno uspostavljanje nezavisne i demokratske Hrvatske. Ni manje, ni više!
12. S obzirom na sve to, riječ je o paradigmatskom slučaju, na kojemu – zaglavno ponavljamo – Hrvatsko Nacionalno Etičko Sudište (ne) može demonstrirati svoju vjerodostojnost. U svakom slučaju, ono može odlučiti:
HOĆE LI ZMAJ OD ISTRE BIRATI IZMEĐU IZDAJNIKA ILI POKAJNIKA. TERTIUM NON DATUR!

Koordinator udruge BASTION VUKOVAR: prof. dr. sc. IVAN BIONDIĆ, Vitez od Tanaisa T

Screenshot_2

7 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code