IN MEMORIAM IVAN VIKOTOR BAREŠIĆ

IN MEMORIAM IVAN VIKOTOR BAREŠIĆ

12. listopada, 2021.

 

Sahrana Ivana Viktora Barešića bit će na Mirogoju u srijedu 13. listopada u 11 i 45.

Sin legendarnog Mire Barešića preminuo je u četvrtak 7. listopada 2021. ujutro u 34. godini života.Ivan Viktor je bio član Hrvatske čiste stranke prava i član Suda časti gradskog odbora HČSP-a grada Zagreba.

Barešić stariji poznat je po sudjelovanju u pokušaju otmice i ubojstva veleposlanika SFRJ-a u Švedskoj, Vladimira Rolovića, zbog kojeg je u Švedskoj osuđen na doživotni zatvor. Nakon uspostave višestranačja vratio se u Hrvatsku.

Pod sumnjivim okolnostima poginuo je 1991. godine u Domovinskom ratu, u diverzantskoj akciji kod Miranja Donjih, a u javnosti se često spominjala nikada potvrđena teorija da je likvidiran od strane bivših agenata jugoslavenskih službi sigurnosti koji su se u međuvremenu prešli na hrvatsku stranu.

Barešić mlađi često je u javnosti progovarao o životu svog oca i njegovom ubojstvu te tvrdio da on nikada nije imao namjeru ubiti ambasadora: “Mislim da je bio prisiljen tako reagirati. Moja otac nije bio u toj akciji s namjerom da ikoga ubije, čak nije imao ni pištolj. Oni su htjeli oteti tog čovjeka, ali došlo je do međusobnog naguravanja i Rolovićev pištolj je opalio nekoliko puta. Smatram da ga je moj otac upucao u samoobrani”, rekao je jednom prilikom Barešić. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code